Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Πρώην επικεφαλής IDF: Οι στρατιώτες δεν θα μπουν στις σήραγγες – Θα τις μετατρέψουν σε παγίδες θανάτου για τη Χαμάς

Ο πρώην αναπληρωτής αρχηγός του επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού, Γιάιρ Γκολάν, λέει ότι “σε καμία περίπτωση” οι στρατιώτες του Ισραηλινού Στρατού δεν πρέπει ή πρόκειται να εισέλθουν στις τρομοκρατικές σήραγγες της Χαμάς, καθώς ο στρατός διευρύνει την επίγεια επιχείρησή του για να καταστρέψει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς.

Σε συνέντευξή του στο Στρατιωτικό Ραδιόφωνο, ο έφεδρος στρατηγός λέει, “Δεν χρειάζεται να μπεις στις σήραγγες” και “θα ήταν σοβαρό λάθος να μπεις στις σήραγγες” όπου η Χαμάς κρύβεται και περιμένει. “Η σοφία είναι να βρεις τις εισόδους και να τις σφραγίσεις, ή να στείλεις καπνό που θα κάνει τον εχθρό να βγει έξω ή θα τον βλάψει”, λέει ο Γκολάν. “Σε καμία περίπτωση δεν μάχεσαι στα τούνελ… όπου δεν υπάρχει περίπτωση να μην τραυματιστείς. Δεν πολεμάς μέσα στις σήραγγες, αντιμετωπίζεις την απειλή που αυτές προβάλλουν”, λέει.

Όταν ο δημοσιογράφος του λέει ότι η Χαμάς είναι σε θέση να παραμείνει “για πάντα” μέσα στο τεράστιο δίκτυο υπόγειων σηράγγων της, ο Γκολάν λέει: “Άκου με που στο λέω. Το IDF έχει σήμερα τις δυνατότητες να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις σήραγγες. Έχει όλες τις γνώσεις και τα μέσα. Εάν η Χαμάς μείνει στα τούνελ, θα γίνουν παγίδα θανάτου”.

Ο Γκολάν, ο οποίος κατευθύνθηκε νότια στις 7 Οκτωβρίου και συμμετείχε στις μάχες κατά των τρομοκρατών που μαίνονταν στο δυτικό Νεγκέβ, διευκρίνισε: “Τη στιγμή που φτάνουμε στις σήραγγες ή όσον αφορά τις σήραγγες στις οποίες έχουμε ήδη φτάσει, γίνονται παγίδα θανάτου για τον εχθρό. Από τη στιγμή που θα βρεθούν οι είσοδοι, το πλήρες πλεονέκτημα είναι με τις επιτιθέμενες δυνάμεις”.

Ερωτηθείς εάν ο Ισραηλινός Στρατός θα έπρεπε να εισέλθει στο Νοσοκομείο Σίφα για να αποκαλύψει και να αντιμετωπίσει τις εισόδους της σήραγγας εκεί, ο Γκολάν είπε ότι δεν ήξερε πώς θα εξελιχθούν οι μάχες. Και τόνισε τις δύο επιταγές της μάχης της Χαμάς και της απελευθέρωσης των ομήρων.

Ερωτηθείς εάν θα ευνοούσε μια συμφωνία με την οποία οι όμηροι θα απελευθερωθούν με αντάλλαγμα την ασφαλή διέλευση της ηγεσίας της Χαμάς στο Ιράν, τη Συρία ή αλλού, ο Γκολάν είπε: “Μόνο τότε. Εάν καταφέρουμε να φτάσουμε σε μια κατάσταση όπου οι ηγέτες της Χαμάς θα απομακρυνθούν και οι όμηροι μας απελευθερωθούν, αυτό θα ήταν σχεδόν πολύ καλό για να είναι αληθινό”.

Τόνισε ότι “κανείς δεν ξέρει τι είναι ρεαλιστικό” όσον αφορά μια τέτοια συμφωνία. Αλλά προσθέτει: “Είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε βαρύ τίμημα για την απελευθέρωση των ομήρων; Η απάντηση είναι ναι”.

Όταν ρωτήθηκε για την υποστήριξη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για μια παύση στην επίθεση του Ισραήλ για να επιτραπεί η απελευθέρωση των ομήρων, ο Γκολάν λέει: “Οτιδήποτε επιτρέπει την ταχεία απελευθέρωση των ομήρων θα ήταν ευλογημένο”, αλλά δεν πιστεύει ότι θα να είναι τόσο απλό. Σημειώνει ότι η Χαμάς δεν είναι η μόνη δύναμη που κρατά ομήρους. Το ίδιο και άλλες τρομοκρατικές ομάδες και φυλές, λέει.

Related posts

G7: Διαμαρτυρία του Πεκίνου στην Ιαπωνία για το κοινό ανακοινωθέν

admin

Ο Πούτιν εμφανίστηκε σε συναυλία στην Κόκκινη Πλατεία – Τι είπε για τις προσαρτημένες περιοχές

admin

Πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια: Το Κίεβο προειδοποιεί για ρωσική “προβοκάτσια”

admin

Η Ουάσινγκτον καταδικάζει το κάψιμο του Κορανίου στη Σουηδία

admin

Νέες αντιδράσεις Νοτιοαφρικανών αξιωματούχων για τις κατηγορίες ΗΠΑ περί αποστολής όπλων στη Ρωσία

admin

Νέα Ζηλανδία: Η BlueScope ξοδεύει 188 εκατ. δολάρια για να μειώσει τις εκπομπές χάλυβα

admin

Μεξικό: Ο πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ διαβεβαιώνει ότι συνεργάζεται με τις ΗΠΑ προς αποφυγή χάους στα σύνορα

admin

Βασιλιάς Αμπντάλα: Οι ΗΠΑ μπορούν να παίξουν καίριο ρόλο για να τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα

admin

Ιταλία: Χωρίς την ηγεσία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μειώνεται το ποσοστό της Φόρτσα Ιτάλια στην πρόθεση ψήφου

admin