Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Πρώην αρχηγός του IDF στη Γάζα: Οι ΗΠΑ αναμένουν ότι θα καταστρέψουμε τη Χαμάς – Θα πάρει 6 με 8 μήνες

Ο υποστράτηγος ε.α. Γκάντι Σάμνι, πρώην διοικητής της Μεραρχίας Γάζας των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) και πρώην στρατιωτικός ακόλουθος στις Ηνωμένες Πολιτείες, λέει στο Channel 12 μετά την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι “οι Ηνωμένες Πολιτείες περιμένουν από εμάς να καταστρέψουμε τη Χαμάς”.

Επιπλέον, λέει ο Σάμνι, ακόμα κι αν δεν υπήρχε το αμερικανικό “πράσινο φως”, το Ισραήλ δεν πρέπει να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο έως ότου “η Χαμάς εξαλειφθεί… και η Γάζα αποστρατιωτικοποιηθεί”. Μέχρι το τέλος, όλοι οι όμηροι πρέπει να επιστραφούν και το Ισραήλ πρέπει να καθορίσει τις συνθήκες για την ανοικοδόμηση της Γάζας, πιθανώς με την επιστροφή της παλαιστινιακής αρχής εκεί, λέει.

Λέει ότι η Χαμάς αναγνωρίζει πως το Ισραήλ έχει πρόβλημα ηγεσίας, χωρίς αποτελεσματική προσέγγιση και επικρίνει τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι “έθρεψε” τη Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου του ότι “προσκάλεσε δισεκατομμύρια” χρηματοδότησης προς τη Λωρίδα.

Ο Σάμνι λέει ότι το στρατιωτικό έργο είναι “σύνθετο”, αλλά το IDF μπορεί να το φέρει εις πέρας – “έχει τους μαχητές, τα όπλα, το μαχητικό πνεύμα και την αποφασιστικότητα”.

Η αποστολή θα διαρκέσει 6-8 μήνες, προβλέπει. “Η κατάκτηση της Γάζας, ο έλεγχος της Γάζας… θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες”. Τότε το Ισραήλ θα πρέπει να σκοτώσει και να συλλάβει τις ένοπλες δυνάμεις της Χαμάς. “Χιλιάδες θα πρέπει να φυλακιστούν στο Νεγκέβ για να λειτουργήσουν ως διαπραγματευτικά χαρτιά” για τους πάνω από 200 αιχμαλώτους που κρατά ομήρους η Χαμάς.

“Αν το Ισραήλ απελευθερώσει [Παλαιστίνιους κρατούμενους] όπως θέλει η Χαμάς, αυτό θα ήταν ήττα για το Ισραήλ. Απλώς θα προκαλούσε περαιτέρω επιθέσεις”.

“Οπότε δεν υπάρχει επιλογή. Οι άνθρωποι που μιλούν για άλλες επιλογές, να γίνουν όλα από αέρος” κάνουν λάθος, λέει. Οι αεροπορικές επιδρομές είναι σημαντικές, αλλά τελικά οι επίγειες δυνάμεις πρέπει να εισέλθουν.

Λέει ότι η Χαμάς “μπορεί να απορροφήσει πολλά” από τιμωρητικά στρατιωτικά χτυπήματα και ότι οι τρομοκρατικές ομάδες αισθάνονται “σαν να έχουν ένα χρυσωρυχείο” με τόσους πολλούς ομήρους. “Νομίζουν ότι μπορούν να μας καθυποτάξουν στη θέλησή τους”. Ο Ισραηλινός Στρατός θα πρέπει να είναι προσεκτικός σε περιοχές όπου πιστεύει ότι κρατούνται όμηροι, αλλά συνολικά, “το IDF πρέπει να προχωρήσει με πλήρη ισχύ”.

Ο Σάμνι λέει ότι ο Ισραηλινός Στρατός είναι ικανός να ενεργεί ταυτόχρονα στο βόρειο μέτωπο κατά της Χεζμπολάχ εάν χρειαστεί και να ελέγχει τη Δυτική Όχθη. Τελικά, προσθέτει, η Χεζμπολάχ πρέπει να απωθηθεί από τις θέσεις της στα βόρεια σύνορα. “Και αυτό θα πρέπει να το λύσουμε με τη βία”, λέει, αφού η διπλωματία δεν θα απωθήσει τη Χεζμπολάχ.

“Η πραγματικότητα εκεί είναι χειρότερη” απ’ ό,τι πριν από τον πόλεμο Ισραήλ-Λιβάνου το 2006, λέει, και “οι άνθρωποι δεν θα επιστραπεί να ζήσουν” στη βόρεια συνοριακή περιοχή κοντά στον Λίβανο, εκτός εάν ή έως ότου απωθηθεί η Χεζμπολάχ.

Related posts

Η KFOR προειδοποιεί ότι είναι η μόνη αρμόδια για την ασφάλεια του εναέριου χώρου του Κοσόβου

admin

Σλοβακία: Η πρόεδρος θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον νικητή των εκλογών

admin

Ζαχάροβα: “Απαράδεκτη η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ υπό οποιαδήποτε μορφή”

admin

Μπέρμποκ: “Οι καρδιές των υποστηρικτών της Ουκρανίας χτυπούν σαν μια”

admin

Eurostat: “Άλμα” άνω του 50% στην τιμή του ελαιόλαδου στην ΕΕ σε ένα έτος – Αύξηση 67% στην Ελλάδα

admin

Ο ρωσικός “εμφύλιος” για τις εξαγωγές αερίου στην Ευρώπη – Η Novatek βρίσκεται κοντά στο να ξεπεράσει την Gazprom

admin

Πούτιν: Κάθε φυσιολογικός άνθρωπος θα εξοργιζόταν για τα ματωμένα παιδιά στη Γάζα, αλλά πρέπει να έχουμε καθαρό μυαλό

admin

Σχοινάς – Γιούροβα: Τέλος στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση σε τουρκική οργάνωση βάζει η Κομισιόν

admin

Ο Ζελένσκι μιλά για τον εκτοπισμό παιδιών από την Ουκρανία, κατηγορεί τη Ρωσία για “γενοκτονία”

admin