Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Πρωθυπυργός Ιράκ: Τα αμερικανικά πλήγματα σε ιρακινές στρατιωτικές θέσεις θα οδηγήσουν σε “ανεύθυνη κλιμάκωση”

Τα πλήγματα των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον ιρακινών στρατιωτικών θέσεων θα οδηγήσουν σε “ανεύθυνη κλιμάκωση” και παραβιάζουν την κυριαρχία της χώρας, αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε σήμερα από το γραφείο του πρωθυπουργού του Ιράκ.

Οι ΗΠΑ πραγματοποιήσαν πλήγματα τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα εναντίον τριών εγκαταστάσεων που συνδέονται με μια υποστηριζόμενη από το Ιράν πολιτοφυλακή, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. Το Ιράκ θεωρεί τις επιχειρήσεις αυτές “επιθετικές ενέργειες” που υπονομεύουν χρόνια συνεργασίας, προστίθεται στη δήλωση της ιρακινής κυβέρνησης.

“Αυτά τα πλήγματα ακριβείας αποτελούν άμεση απάντηση σε μια σειρά κλιμακούμενων επιθέσεων εναντίον προσωπικού των ΗΠΑ και του Συνασπισμού στο Ιράκ και τη Συρία από πολιτοφυλακές που έχουν χορηγό το Ιράν”, ανέφερε σε δήλωσή του ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Καταέμπ Χεζμπολάχ (Ταξιαρχίες του Κόμματος του Θεού) Τζααφάρ αλ-Χουσεϊνί ανέφερε σε καταχώρισή του στην πλατφόρμα X πως η οργάνωση θα συνεχίσει να στοχοθετεί “εχθρικές βάσεις” όσο συνεχίζεται η ισραηλινή πολιορκία της Γάζας και επισήμανε την αμερικανική υποστήριξη στην εκστρατεία που διεξάγει το Ισραήλ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέλαβαν την ευθύνη για τα πλήγματα, τα οποία πραγματοποιήθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο Ιράκ εναντίον θέσεων ένοπλων φιλοϊρανικών οργανώσεων και στοίχισαν τη ζωή σε δύο ανθρώπους, βομβαρδισμούς οι οποίοι ήταν αντίποινα για τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις με στόχο αμερικανούς στρατιώτες στη χώρα.

Σύμφωνα με ιρακινές πηγές, τα πλήγματα είχαν στόχο τις Ταξιαρχίες της Χεζμπολάχ, οργάνωση που συνδέεται με τους πρώην παραστρατιωτικούς Χασντ αλ-Σαάμπι, στον τομέα του Zουρφ αλ-Σαχρ, σε απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων νότια της Βαγδάτης, καθώς και στην περιφέρεια Αλ-Κάιμ, στα σύνορα με τη γειτονική Συρία.

Οι βομβαρδισμοί στον τομέα του Αλ-Κάιμ στοίχισαν τη ζωή σε δύο ανθρώπους και προκάλεσαν τον τραυματισμό άλλων δύο, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό που ανακοινώθηκε από αξιωματούχο του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών και από μια πηγή στους κόλπους των Χασντ αλ-Σαάμπι, οι μαχητές των οποίων έχουν ενταχθεί στις τακτικές ένοπλες δυνάμεις.

Τα αμερικανικά πλήγματα έγιναν μέσα σε ένα ήδη εκρηκτικό περιφερειακό πλαίσιο, που τροφοδοτείται από τον αντίκτυπο του πολέμου στη Γάζα ανάμεσα στο Ισραήλ, σύμμαχο της Ουάσινγκτον, και το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Related posts

Έκανε ο Ερντογάν συμφωνία με τον Μπάιντεν για βοήθεια 11 δισ. δολάρια από το ΔΝΤ;

admin

Γερμανία: Ο Σολτς υπερασπίστηκε την πολιτική του για την Ουκρανία σε πολίτες που τον επέκριναν

admin

Ρωσία: Έχοντας εγκλωβιστεί στο Crocus City Hall την ώρα της επίθεσης, μια Ρωσίδα αποχαιρέτισε τον κόσμο με ηχητικά μηνύματα

admin

Ισραήλ: Δεκαοκτάχρονη δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι και τραυματίστηκε βαριά σε προάστιο του Τελ-Αβίβ

admin

Γκ. Σίμκους (ΕΚΤ): Υπεραισιόδοξες οι προσδοκίες της αγοράς για τις μειώσεις επιτοκίων

admin

Η United Airlines δεν θα πετά στο Τελ Αβίβ τουλάχιστον έως τις 9 Μαΐου

admin

Τα ισραηλινά drones δεν προκάλεσαν ζημιές ή θύματα στο Ισφαχάν, δηλώνει ο Ιρανός ΥΠΕΞ από τις ΗΠΑ

admin

Ο Μακρόν έκανε έκκληση να τεθεί τέλος “σε ένα μη βιώσιμο μοντέλο” παραγωγής και κατανάλωσης πλαστικών

admin

Γαλλία: Νέοι συναγερμοί για βόμβα σε 18 αεροδρόμια, 10 εκκενώθηκαν

admin