Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Προ των πυλών του Χ.Α. η Noval- Ποιες εταιρείες ακολουθούν

Προ των πυλών του Χ.Α. η Noval- Ποιες εταιρείες ακολουθούν

Στην τελική ευθεία για την είσοδό της στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχει μπει η Noval Property, που αποτελεί τον επενδυτικό βραχίονα του ομίλου Viohalco. Σημειώνεται ότι στο ταμπλό, πέραν της μητρικής, διαπραγματεύονται επίσης οι Cenergy Holdings και ElvalHalcor, με τη Noval να γίνεται αισίως η τρίτη θυγατρική της Viohalco με παρουσία στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Η εισαγωγή της ανώνυμης εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) αναμένεται εντός του Απριλίου, με το Πάσχα να αποτελεί τον χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης της διαδικασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων, που συνεδρίασε στις 28 Μαρτίου, αποφάσισε την τροποποίηση του άρθρου 6 του καταστατικού της εταιρείας για σκοπούς αποϋλοποίησης των μετοχών, λόγω της επερχόμενης εισαγωγής στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η διοίκηση της Noval είχε εκφράσει από τις αρχές του προηγούμενου μήνα την πρόθεσή της να διεξάγει τη δημόσια εγγραφή μέσα στο β’ τρίμηνο του έτους. Αυτό σημαίνει πως προχωρά τις απαραίτητες κινήσεις για το IPO με γοργούς ρυθμούς, παρόλο που έχει εξασφαλίσει παράταση μέχρι τις 15 Οκτωβρίου προκειμένου να ολοκληρώσει τη διαδικασία.

Η δημόσια εγγραφή εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ (περίπου 89,6 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και 10,5 εκατ. ευρώ μέσω του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου της EBRD). Η αύξηση κεφαλαίου θα υλοποιηθεί προκειμένου να επιτευχθεί επαρκής διασπορά, καθώς η Viohalco ελέγχει περίπου 81% της Noval.

Όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΕΑΠ, Παναγιώτης Καπετανάκος, «στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την εν λόγω εισαγωγή, και μέσω μίας pre-IPO συναλλαγής που ολοκληρώθηκε εντός του 2023, η EBRD δεσμεύτηκε να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Noval Property νωρίτερα από την αγορά, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό τις προοπτικές του επενδυτικού σχεδιασμού και την πρόταση αξίας της εταιρείας».

Όσον αφορά τα πιο πρόσφατα δημοσιευμένα οικονομικά αποτελέσματα, τα καθαρά κέρδη της Noval ανήλθαν σε 64,6 εκατ. ευρώ το 2023, έναντι 24,5 εκατ. ευρώ το 2022, αυξημένα κατά 40,1 εκατ. ευρώ (αύξηση 164%). Τα κέρδη προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και αναπροσαρμογής εύλογης αξίας περιουσιακών στοιχείων (adjusted EBITDA) ανήλθαν σε 17,8 εκατ. ευρώ πέρυσι, έναντι 12,8 εκατ. ευρώ το 2022, παρουσιάζοντας αύξηση 5 εκατ. ευρώ (αύξηση 39%). Τα έσοδα από μισθώματα ανήλθαν σε 29,3 εκατ. ευρώ το 2023, έναντι 24,9 εκατ. ευρώ το 2022, παρουσιάζοντας αύξηση 4,5 εκατ. ευρώ (αύξηση 18%).

Παράλληλα, το ΔΣ της Noval αποφάσισε να εισηγηθεί τη διανομή μερίσματος συνολικού ποσού 3.158.134 ευρώ για τη χρήση του 2023, αυξημένο κατά 971.000 ευρώ σε σχέση με το 2022 (αύξηση 44%).Η εύλογη αξία χαρτοφυλακίου επενδυτικών ακινήτων, συμπεριλαμβανομένων χρηματοδοτικών μισθώσεων και συμμετοχών, της Noval ανήλθε στα 582,6 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2023.

Οι επόμενες εισαγωγές

Προγραμματισμένη για τα τέλη του πρώτου με αρχές του δεύτερου εξαμήνου του 2024 (μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου) είναι η είσοδος της Lamda Malls, του επενδυτικού βραχίονα της Lamda Development στα εμπορικά κέντρα. Η Lamda Malls έχει την κυριότητα των υφιστάμενων επενδύσεων The Mall Athens, Golden Hall, Mediterranean Cosmos, Designer Outlet Athens, αλλά και των υπό ανάπτυξη Vouliagmenis Mall και Riviera Galleria στην έκταση του Ελληνικού. Η δημόσια εγγραφή αναμένεται να φτάσει τα 150 εκατ. ευρώ, χρήματα που θα μπουν στα ταμεία της Lamda Malls και θα αξιοποιηθούν για τη μείωση του δανεισμού, αλλά και για την κατασκευή των δύο νέων εμπορικών κέντρων στο Ελληνικό.

Εντός του α’ εξαμήνου του 2024 πρόκειται να ολοκληρωθεί η «απορρόφηση» της Κλουκίνας-Λάππας από την Intracom Properties, με τη δεύτερη να αποτελεί θυγατρική της Intracom Holdings στον τομέα του real estate. Μέσω της εν λόγω συγχώνευσης και της ενσωμάτωσης των ακινήτων της Κλουκίνας-Λάππας, η Intracom Properties θα αποτελέσει μία ακόμη εισαγωγή εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Σε πρώτη φάση, στοχεύει να δημιουργήσει χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας περί τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ προς το παρόν φτάνει τα 115 εκατ. ευρώ.

Τέλος, υπάρχει και το σενάριο της μετοχοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας, με το ΤΑΙΠΕΔ να εξετάζει την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του πακέτου μετοχών 65% που κατέχει. Το υπόλοιπο 35% ανήκει στην HELLENiQ ENERGY και οι πληροφορίες θέλουν την εξαγορά του από το Δημόσιο και στη συνέχεια μετοχοποίηση της εταιρείας. Στόχος είναι να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας μέσω εισαγωγής στο Χρηματιστήριο και όχι μέσω στρατηγικού επενδυτή, προκειμένου να εξασφαλιστεί η διασπορά της μετοχής και η απόδοση υπεραξιών στους μετόχους.

Η εισαγωγή της Noval Property, αλλά και των υπολοίπων εταιρειών που έπονται, έρχεται στον απόηχο του mega IPO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ). Εξάλλου, πρόκειται για τη μεγαλύτερη εισαγωγή εταιρείας στο Χρηματιστήριο των τελευταίων 18 χρόνων. Η πρόσφατη δημόσια εγγραφή είχε προσελκύσει προσφορές που ξεπέρασαν τα 8 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό κατά 12 φορές. Τα έσοδα της δημόσιας προσφοράς ανήλθαν σε 784,7 εκατ. ευρώ.

Αριστοτέλης Παππάς

#Noval_Property_ΑΕΕΑΠ #Viohalco_SA #δημόσια_εγγραφή #IPO #Lamda_Malls #INTRACOM_PROPERTIES #ΔΕΠΑ_Εμπορίας #ΔΑΑ

Related posts

Στο 74,2% το ποσοστό της Intracom στην Κλουκίνας- Λάππας

admin

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Δωδέκατη Περίοδος Εκτοκισμού Κοινού Ομολογιακού Δανείου 2018

admin

Συγκροτήθηκε το νέο ΔΣ της Frigoglass- Πρόεδρος ο Χαράλαμπος Δαυίδ

admin

ΟΠΑΠ: Στα €16,6 η τιμή-στόχος από την Eurobank Equities

admin

Σαράντης: Αγορά 23.000 μετοχών από τον Κυριάκο Σαράντη

admin

Autohellas: Υπερκαλύφθηκε 2,3 φορές το ομόλογο- Στο 4,25% η απόδοση

admin

Autohellas-Samelet: Ολοκλήρωσαν την εξαγορά της FCAGREECE από τη Stellantis

admin

Χρηματιστήριο: Η υπέρβαση των 1300 µονάδων παραµένει το µεγάλο ζητούµενο

admin

Χρηματιστήριο:Οι 1.300 μονάδες θα φέρουν θεαµατική βελτίωση της τεχνικής εικόνας

admin