Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Στην Κεντρική Επιτροπή το τελικό «ξεκαθάρισμα» – Τι είπε ο Ανδρουλάκης για τις διαγραφές

Με τα κρίσιμα ερωτήματα γιατί δεν έγινε το ΠΑΣΟΚ ο άλλος πόλος, η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας, η ηγεμονική δύναμη της κεντροαριστεράς ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας σε βαρύ κλίμα.

Αν και το αίτημα για προσφυγή στην εσωκομματική κάλπη υπήρξε πλειοψηφικό ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν «σήκωσε το γάντι» για προσφυγή στην βάση του κόμματος παραπέμποντας στην Κεντρική Επιτροπή (30 Ιουνίου) για το τελικό «ξεκαθάρισμα». Εκεί, όπως όλα δείχνουν, θα ληφθούν οι αποφάσεις για τον οδικό χάρτη, για το εάν και πότε θα γίνει εκλογή ηγεσίας και για το πολιτικό σχέδιο δράσης του κόμματος προς τις εθνικές εκλογές.

Ο πρόεδρος του κόμματος της Χαριλάου Τρικούπη, στη δευτερολογία του, απέκρουσε τα ομαδικά πυρά προς το πρόσωπό του και ανέλαβε την ευθύνη για τις «δυσλειτουργίες» που παρατηρήθηκαν. Επέκρινε αυτούς που «σήμερα ψέγουν το πρόγραμμα» καθώς «επί τέσσερις μήνες δεν έστειλαν ούτε ένα email για τον τομέα τους».

Έκρινε πως έγινε μια «γόνιμη συζήτηση» και ανέλαβε την πρωτοβουλία η πρόταση στην Κεντρική Επιτροπή «να είναι όσο γίνεται πιο ενωτική και να καλύψει όλα όσα συζητήσαμε».

Από την ενότητα πέρασε ξανά στην επίθεση «καρφώνοντας» πως σε πέντε συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «κάποιοι δεν μίλησαν ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Ούτε για τα ομόφυλα, ούτε για τα πανεπιστήμια, γιατί πολύ απλά ήταν «Πόντιοι Πιλάτοι». Οι ίδιοι σήμερα έρχονται και λένε ότι δεν συνεδρίασαν τα όργανα».

Διαγραφές και όργανα του κόμματος

Όσον αφορά τις διαγραφές ο Νίκος Ανδρουλάκης επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις: «Έχω κάνει τόσες πολλές που τι να πω; Τι να πω; Φοβερό!» ήταν τα πρώτα του λόγια.

Μπαίνοντας στην ουσία του θέματος ανέφερε: «Δηλαδή τι θα κάνει ένα κόμμα, εάν πάρουν δημοκρατικά απόφαση τα όργανα, και την επόμενη μέρα έχουμε πάλι τα ίδια; Πρέπει να φτάσουμε εκεί που ήμασταν πριν 15 χρόνια;». Επικαλούμενος το πολιτικό ήθος ανέφερε «όσα λέμε εδώ δημοσίως να τα πιστεύουμε μέσα μας και να θέλουμε πραγματικά να τα υπηρετήσουμε» και όχι «να θέλουμε ξαφνικά να δημιουργήσουμε μία αίσθηση πλήρους ταπείνωσης του κόσμου, ότι αποτύχαμε, και να γίνει κάτι άλλο (…)».

Παραδέχθηκε λάθη και μίλησε για την περίπτωση να ανοίξει ο διάλογος για την κεντροαριστερά

Γυρίζοντας πίσω το χρόνο, το 2021, τότε που μιλούσε για αυτόνομη πορεία επισήμανε πως γνώριζε πολύ καλά τις δυσκολίες. «Ήξερα πολύ καλά ότι υπάρχει η πιθανότητα η Νέα Δημοκρατία να μην είναι αυτοδύναμη».  Όλες οι επιλογές είχαν ρίσκο, ισχυρίστηκε.

Έκανα λάθη; αναρωτήθηκε και απάντησε: «Έκανα λάθη σας το είπα. Αλλά υπηρέτησα, την ανανέωση, την πολιτική αυτονομία και την ενότητα. Και η ενότητα για μένα δεν είναι θεωρητική συζήτηση, είναι διαφάνεια και αξιοκρατικές επιλογές».

Έχοντας αφήσει πίσω την 9η Ιουνίου και το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που φέρνει το ΠΑΣΟΚ στις δύο μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη μεγάλη συζήτηση για την κεντροαριστερά να έχει ανοίξει, ο Νίκος Ανδρουλάκης έδειξε να αφήνει ορθάνοιχτο παράθυρο λέγοντας πως «ακόμη και εάν ανοίξει ένας διάλογος με τις προοδευτικές δυνάμεις, δεν θα ανοίξει με ένα ΠΑΣΟΚ χωρίς δύναμη, χωρίς τη δυνατότητα να βάλει πρωταγωνιστικά την ατζέντα του».

Ισχυροί κραδασμοί

Τα ισχυρά μποφόρ στην Χαριλάου Τρικούπη και το κύμα αμφισβήτησης ξεκίνησε με το «καλημέρα».

Το αίτημα για εκλογή προέδρου παρέμεινε μετ’ επιτάσεως στο τραπέζι με τον πρώην Γραμματέα του κόμματος της Χαριλάου Τρικούπη, Μανώλη Χριστοδουλάκη, να κρίνει αναγκαία «την πολιτική επανεκκίνηση της παράταξης» ζητώντας τη «συντεταγμένη διαδικασία εκλογής προέδρου το φθινόπωρο».

Ο Κώστας Σκανδαλίδης μίλησε για πύρρειες νίκες που δεν διασφάλισαν το άλμα προς τα εμπρός. Το ιστορικό στέλεχος του κόμματος της Χαριλάου Τρικούπη επισήμανε την ανάγκη για επανεκκίνηση με άλλους όρους λειτουργίας με ταυτόχρονη ανασύσταση της Δημοκρατικής Παράταξης. Το πολύπειρο στέλεχος, απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη, φέρεται να του είπε πως «αν μπορείς να εγγυηθείς τη λειτουργία του κόμματος και το σχέδιο της μεγάλης παράταξης καλώς, αν δεν μπορείς να πάμε σε άλλες διαδικασίες».

  • Στη συνεδρίαση σκληρή κριτική στον Νίκο Ανδρουλάκη άσκησε ο Πέτρος Ευθυμίου. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ ζήτησε «άμεση προσφυγή στις κάλπες για νέο restart».
  • «Πυρά» προς την ηγεσία και από τον Θεόδωρο Μαργαρίτη που είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δείχνει την εικόνα ενός γερασμένου κόμματος, χαρακτηρίζοντάς το ως ΚΚΕ του Κέντρου.
  • Για δύο αρνητικά δεδομένα σχετικά με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έκανε λόγο η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη. Το πρώτο η αποχή και το δεύτερο η περιορισμένη άνοδος του ΠΑΣΟΚ παρά την κατάρρευση της ΝΔ και την περαιτέρω υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, παρουσιάστηκε πιο ενωτικός: «Να μπορέσουμε να ενώσουμε και να ηγεμονεύσουμε στον χώρο της Κεντροαριστεράς», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Με κριτική διάθεση αλλά και μηνύματα ενότητας εμφανίστηκε ο Παύλος Γερουλάνος. Το μήνυμα του είχε πολλούς αποδέκτες και την ηγεσία του κόμματος. «Αν θέλουμε να γίνουμε κυβέρνηση, και μάλιστα κυβέρνηση με γερά θεμέλια στις επόμενες εκλογές, πρέπει να τ’ αλλάξουμε όλα», είπε, αναλύοντας τις προτάσεις του και ζητώντας «κάλπη αναγέννησης».

Ο Μιχάλης Κατρίνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, δεν έθεσε θέμα εσωκομματικών εκλογών όπως άλλοι συνάδελφοί του ζήτησε όμως μια «προγραμματική συνεργασία με τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης» με στόχο «μία μεγάλη παράταξη που μπορεί να γίνει κυβέρνηση».

«Δεν ωφελεί να προσποιούμαστε ότι δεν συμβαίνει τίποτε, αλλά επιμένω: ακόμη κι όταν οι εξελίξεις δείχνουν ότι ξεπερνούν τις διαδικασίες, όλα πρέπει να γίνονται με θεσμική τάξη στα όργανα, με πολιτική τεκμηρίωση, με ελευθερία και σεβασμό σε όλες τις απόψεις» υποστήριξε η βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη.

Το «μοντέλο Δούκα»

Στο μεταξύ, με προαναγγελία υποψηφιότητας μπορούν να ερμηνευτούν τα «θέλω» του δημάρχου Αθηναίων, όπως αυτά εκφράστηκαν στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Σιακαντάρη.

Ο Χάρης Δούκας δήλωσε «θέλω το ΠΑΣΟΚ και η ευρύτερη δημοκρατική παράταξη να μπορέσει να κερδίσει το στοίχημα, τώρα» και με νόημα συμπλήρωσε «θα κάνω ό,τι μπορώ γι αυτό» δείχνοντας αποφασισμένος να διεκδικήσει ρόλο στην επόμενη ημέρα της κεντροαριστεράς με το «μοντέλο Δούκα».

Related posts

ΣΥΡΙΖΑ: Οι αποφάσεις της Πολιτικής Γραμματείας για το Συνέδριο

admin

Αναζητεί δυναμική απέναντι στη ΝΔ

admin

Με το βλέμμα στραμμένο στις τιμές των προϊόντων ψηφίζουν οι Έλληνες στις ευρωεκλογές

admin

Πρόσω ολοταχώς για εκλογικό φθινόπωρο

admin

Αιφνιδιαστική… ατάκα Μητσοτάκη: Θα ζητήσω πνευματικά δικαιώματα για τη λαγάνα με ντολμαδάκια

admin

Τα απομεινάρια των Σπετσών

admin

Live η συζήτηση στη Βουλή για τη Θεσσαλία και τον Έβρο

admin

Πόλεμος και ειρήνη στον ΣΥΡΙΖΑ

admin

Εντελώς διαφορετική η τουρκική εκδοχή από την ελληνική – «Απαντήσαμε με πυρά στις ελληνικές βολές»

admin