Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παιχνίδι για γερά νεύρα με το «Marmara» ανοιχτά των Ιμίων

Η Αγκυρα προχώρησε σε μια κίνηση η οποία μπορεί να ενταχθεί στο «παιχνίδι» που παίζει η Τουρκία και με το περιβάλλον. Η τουρκική υδρογραφική υπηρεσία και συγκεκριμένα ο σταθμός της Σμύρνης εξέδωσε στις 17 Μαΐου την NAVTEX N/W NR: 0479/24 με την οποία ανακοίνωσε την αποστολή του ερευνητικού σκάφους «Tübitak Marmara» κατά μήκος των τουρκικών ακτών στο Αιγαίο από τις 20 Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου για επιστημονικές, περιβαλλοντικές δηλαδή έρευνες.

Το «Tübitak Marmara» απέπλευσε από το λιμάνι της Σμύρνης στις 25 Μαΐου και κατευθύνθηκε νότια κατά μήκος των τουρκικών ακτών, διενεργώντας επιστημονικές έρευνες επί της στήλης του ύδατος. Το πρωί της Κυριακής έριξε προσωρινά άγκυρα στα 5,5 ναυτικά μίλια βορείως των Ιμίων, εντός τουρκικών χωρικών υδάτων.

Το μεσημέρι της Κυριακής ξεκίνησε και πάλι τον πλου του με κατεύθυνση νότια, πλέοντας ανατολικά των Ιμίων, στα ανοιχτά των τουρκικών ακτών και εντός τουρκικών χωρικών υδάτων.

Με δεδομένο πως η Τουρκία θεωρεί «γκρίζες» περιοχές όπως αυτή των Ιμίων, στην Αθήνα υπήρξε προβληματισμός μήπως το τουρκικό ερευνητικό σκάφος αποπειραθεί να πλεύσει μέσα στα εθνικά χωρικά ύδατα στην περιοχή των Ιμίων, επικαλούμενο επιστημονικές έρευνες και επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να «επιβάλει» τη δική της οπτική για τη συγκεκριμένη περιοχή μέσω μιας «φαινομενικά» αθώας δραστηριότητας όπως οι επιστημονικές μετρήσεις επί της στήλης του ύδατος. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, για την Ελλάδα θα ήταν μια ακόμα παραβίαση χωρικών υδάτων. Σε κάθε περίπτωση και οι δραστηριότητες της Τουρκίας με περιβαλλοντικό περιεχόμενο στο Αιγαίο θα πρέπει να θεωρούνται πλέον τουλάχιστον «ύποπτες».

Related posts

Γκάγκα: Ο προσωπικός γιατρός θα πληρώνεται από το Δημόσιο

admin

Ορκίζεται η νέα Βουλή – Όλη η διαδικασία της συνεδρίασης – Πότε εκλέγεται ο νέος πρόεδρος

admin

Έχει σημασία να ξεπεράσει το 33% η ΝΔ, λέει ο Μητσοτάκης

admin

Πλεύρης: Άμεση η καταβολή των εφημεριών στο υγειονομικό προσωπικό

admin

Ανατροπές από νέα δημοσκόπηση – Ποιο κόμμα βρίσκεται στη δεύτερη θέση, τι γίνεται με τη Νέα Αριστερά

admin

Ευρωεκλογές 2024: Ψήφισε ο Στέφανος Κασσελάκης – «Πάρτε τη ζωή στα χέρια σας»

admin

«Αφήστε τον ΣΥΡΙΖΑ να υπάρχει»

admin

Μητσοτάκης: Και στο Ελληνικό «το είπαμε και το κάναμε»

admin

Ευρωλίστα με εκπλήξεις και μεταγραφές

admin