Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμια Τράπεζα: Πετρέλαιο στα 102 δολ. το βαρέλι ακόμη και με μικρή αναταραχή λόγω Μ. Ανατολής

Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί ότι ακόμη και μια μικρή διακοπή των προμηθειών αργού λόγω της κλιμάκωσης των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να αφαιρέσει από 500.000 έως 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τις παγκόσμιες αγορές.

Εάν συμβεί αυτό, οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν μεταξύ 93 και 102 δολαρίων το βαρέλι, ανέφερε η τράπεζα σε έκθεσή της τη Δευτέρα. Οι προοπτικές θα μπορούσαν να “σκοτεινιάσουν γρήγορα” εάν η τελευταία σύγκρουση διευρύνει το εύρος της, με μια μεσαίου μεγέθους διαταραχή της τάξης των 3 έως 5 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, οδηγώντας τις τιμές έως και τα 121 δολάρια το βαρέλι.

Η μεγαλύτερη πιθανή διακοπή που προβλέπεται από την τράπεζα θα μπορούσε να αφαιρέσει 6 έως 8 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, συγκρίσιμα σε μέγεθος με το αραβικό εμπάργκο πετρελαίου του 1973. Αυτό το χειρότερο σενάριο θα μπορούσε να δει τις τιμές να φτάνουν τα 157 δολάρια το βαρέλι.

Μέχρι στιγμής, ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς είχε ελάχιστο αντίκτυπο στην αγορά πετρελαίου, κάτι που “μπορεί να αντανακλά τη βελτιωμένη ικανότητα της παγκόσμιας οικονομίας να απορροφά τους κραδασμούς των τιμών του πετρελαίου”, σύμφωνα με την έκθεση. Η ενεργειακή κρίση της δεκαετίας του 1970 οδήγησε πολλές χώρες να ενισχύσουν την άμυνά τους έναντι της αστάθειας των τιμών μειώνοντας την εξάρτησή τους από το πετρέλαιο, αξιοποιώντας διευρυμένους ενεργειακούς πόρους και δημιουργώντας στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου, μεταξύ άλλων μέτρων.

Σύμφωνα με τη βασική πρόβλεψη της τράπεζας, οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να διαμορφωθούν κατά μέσο όρο στα 90 δολάρια το βαρέλι το τρέχον τρίμηνο πριν υποχωρήσουν στα 81 δολάρια το βαρέλι κατά μέσο όρο το επόμενο έτος, εν μέσω υστέρησης της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

Οι συνολικές τιμές των εμπορευμάτων προβλέπεται να μειωθούν κατά 4,1% το επόμενο έτος πριν σταθεροποιηθούν το 2025.

Related posts

Ρωσία: Η Κρατική Δούμα ενέκρινε νόμο με τον οποίο ανακαλείται η επικύρωση της Συνθήκης για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών

admin

Φινλανδία: Συνελήφθη Ρώσος εξτρεμιστής για φρικαλεότητες στην Ουκρανία

admin

Bloomberg: Η πτώση της τιμής του φυσικού αερίου φέρνει ανακούφιση στην Ευρώπη μετά τον ενεργειακό πανικό

admin

Βρετανία: Η Βουλή ενέκρινε το νέο εμπορικό καθεστώς για τη Β. Ιρλανδία που αίρει μετά από δύο χρόνια το πολιτικό αδιέξοδο

admin

Γαλλία: Συγκεντρώσεις μπροστά από τα δημαρχεία κατά της βίας – Περίπου 3.200 συλλήψεις από την Τρίτη

admin

Τραμπ: Έφεση για το πρόστιμο των 354,9 εκατ. δολαρίων

admin

Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαιώνει την παράδοση πυραύλων ATACMS στην Ουκρανία

admin

Στο πλευρό του Ισραήλ το ΝΑΤΟ

admin

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Ουάσινγκτον “αποδοκιμάζει” την ισραηλινή επίθεση σε κέντρο εκπαίδευσης του ΟΗΕ στη Γάζα

admin