Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ο “χάρτης” της παγκόσμιας οικονομίας την εβδομάδα που μας πέρασε

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άφησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση των μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου ενώ οι πιο ήπιες προοπτικές για τον πληθωρισμό και οι προβλέψεις για οικονομική στασιμότητα ενίσχυσαν τις προσδοκίες ότι πλησιάζει η στιγμή που θα αρχίσουν οι περικοπές των επιτοκίων και κατά πάσα πιθανότητα αυτό θα γίνει τον Ιούνιο.

Ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ παρέμεινε στάσιμη στα τέλη του περασμένου έτους, υπογραμμίζοντας τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας για βραδύτερη ανάπτυξη το 2024 από ό,τι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί.

Στις ΗΠΑ, το ποσοστό ανεργίας βρέθηκε σε υψηλό δύο ετών τον Φεβρουάριο, παρόλο που τα νούμερα των προσλήψεων παραμένουν θετικά, υποδεικνύοντας μια πιο ψυχρή αλλά ανθεκτική αγορά εργασίας. Στην Ιαπωνία, ο πληθωρισμός στο Τόκιο τον περασμένο μήνα εκτινάχθηκε ξανά πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας, ενισχύοντας τις πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων.

Ποιες ήταν οι βασικές εξελίξεις λοιπόν που κατέγραψε το Bloomberg την εβδομάδα που πέρασε σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, τη γεωπολιτική και τις αγορές:

Ευρώπη: Η ΕΚΤ περιορίζει τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό

Στην τελευταία τριμηνιαία έκθεσή της, η ΕΚΤ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα βρεθεί στο 2,3% φέτος —από 2,7% τον Δεκέμβριο— και αναθεωρεί την πρόβλεψή της για το 2025 στο 2%. Η οικονομία, εν τω μεταξύ, εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί κατά 0,6% το 2024 έναντι του 0,8% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. 

Η πλειονότητα των αξιωματούχων της ΕΚΤ συγκλίνουν σε ένα χρονοδιάγραμμα που λέει ότι η έναρξη της μείωσης των επιτοκίων θα αρχίσει τον Ιούνιο – αν και κάποιοι θα ήθελαν ταχύτερη δράση καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία παλεύει να βγει από τη στασιμότητα για περισσότερο από ένα χρόνο.

Η αποτυχία ανάπτυξης της οικονομίας της ευρωζώνης το τέταρτο τρίμηνο οφείλεται σε “βουτιά” του εμπορίου. 

Η ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα μείωσε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη για το 2024 σε μόλις 0,6%, προσθέτοντας ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί μόνο κατά 0,1% αυτό το τρίμηνο.

ΗΠΑ: Σε υψηλά δύο ετών η ανεργία

Παρά το γεγονός ότι το Φεβρουάριο δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ 275.000 νέες θέσεις εργασίας, που σημαίνει ότι οι εργοδότες συνεχίζουν να προσλαμβάνουν, η σνεργία στις ΗΠΑ εκτοξεύθηκε σε υψηλό δύο ετών.

πιν1

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ιανουάριο υπήρξε αναθεώρηση των στοιχείων για τις νέες θέσεις εργασίας προς τα κάτω κατά 167.000 σε σχέση με τους δύο προηγούμενους μήνες, σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου Στατιστικής Εργασίας.

Η επεξεργασία των στοιχείων έδειξε ότι μέρος της αύξησης του ποσοστού ανεργίας στο 3,9% οφειλόταν στο ότι οι άνθρωποι που εισήλθαν στο εργατικό δυναμικό δεν βρήκαν αμέσως δουλειά.

Ιαπωνία: Αύξηση του πληθωρισμού

Ο πληθωρισμός στο Τόκιο εκτινάχθηκε ξανά πάνω από τον στόχο της Τράπεζας της Ιαπωνίας τον Φεβρουάριο, στοιχείο που πιθανόν θα οδηγησει στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας από το 2007.

Η άνοδος του πληθωρισμού αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τον εξασθενημένο αντίκτυπο των κρατικών επιδοτήσεων που δόθηκαν πέρυσι για να μην αυξηθούν υπερβολικά οι δαπάνες κοινής ωφέλειας.

Κίνα: Υπό κατάρρευση οι ΑΞΕ

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις την Κίνα αυξήθηκαν κατά το χαμηλότερο ποσοστό τους από το 1993, σύμφωνα με τις μετρήσεις SAFE.

πιν3

Η κυβέρνηση της χώρας έθεσε νέους οικονομικούς στόχους για να αντιμετωπίσει την προσπάθεια της ηγεσίας των ΗΠΑ να βαλει φρένο στην περαιτέρω τεχνολογική ανάπτυξη της Κίνας και ενισχύει τις αμυντικές δαπάνες – κινήσεις ενδεικτικές του συνεχιζόμενου ανταγωνισμού μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Οι αμερικανικές και άλλες ξένες εταιρείες έχουν γίνει απαισιόδοξες για την Κίνα τα τελευταία χρόνια καθώς η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται και οι γεωπολιτικές εντάσεις αυξάνονται. Οι άμεσες επενδύσεις στη χώρα από επιχειρήσεις του εξωτερικού μειώθηκαν σε χαμηλό 30 ετών το 2023.

Η ζήτηση πετρελαίου της Κίνας έχει εισέλθει σε φάση χαμηλής ανάπτυξης, καθώς η απεξάρτηση από τον άνθρακα αρχίζει να επηρεάζει την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων, δήλωσε η CNPC ο μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας της χώρας.

Αργεντινή: Κατάρρευση των καταναλωτικών δαπανών

Εξαντλούνται οι επιλογές των καταναλωτών της Αργεντινής στην προσπάθειά τους να προστατευθούν από τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις των τιμών, καθώς τα μέτρα λιτότητας του Προέδρου Χαβιέ Μιλέι οδηγούν τη χώρα σε βαθύτερη ύφεση.

Οι δαπάνες των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεις —τον μεγαλύτερο τομέα απασχόλησης της Αργεντινής— υποχώρησαν 25,5% τον Φεβρουάριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, τον τρίτο συνεχόμενο μήνα διψήφιων απωλειών.

Η κίνηση των επιτοκίων σε παγκόσμιο επίπεδο

Η Αίγυπτος αύξησε τα επιτόκιά της σε επίπεδο ρεκόρ και άφησε το νόμισμά της να διολισθίσει, ώστε να ανοίξει το δρόμο σε νέο δανεισμό ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Τα επιτόκιά της αύξησε και η Ουγκάντα. 

Καναδάς, Πολωνία, Μαλαισία, Σερβία και Περού τα κράτησαν αμετάβλητα.

Related posts

Ρωσία: Απαγόρευσαν σε ιερέα να λειτουργεί επειδή τάχθηκε κατά του πολέμου

admin

Ρωσία: Χρειάζονται “αποφασιστικά βήματα” για να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις στο Κόσοβο

admin

Η οικογένεια του σχεδιαστή των ρωσικών drones – καμικάζι “Lancet” ζει στο Λονδίνο σε διαμέρισμα με θέα το Μπιγκ Μπεν

admin

Θάνατος Ναβάλνι: Η Ουάσινγκτον θα ανακοινώσει την Παρασκευή “σημαντικές κυρώσεις” σε βάρος της Μόσχας

admin

Υεμένη: Τρεις νεκροί από έκρηξη σε πρατήριο καυσίμων

admin

Τηλεμαχία μεταξύ των κορυφαίων υποψηφίων για την προεδρία της Επιτροπής

admin

Ρωσία: Κάλπες για τις προεδρικές εκλογές θα στηθούν και σε Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα

admin

Η Τουρκία επιβάλλει πρόστιμο στην JPMorgan, επικαλούμενη διασπαστικές συναλλαγές μετοχών

admin

Κηδεύθηκε ο πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας Μάρτι Αχτισάαρι που είχε τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης

admin