Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ο στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να κερδίσει τη ΝΔ»

Με χαμόγελα από τα ποσοστά των δύο τελευταίων δημοσκοπήσεων που τους φέρνουν στη δεύτερη θέση της πρόθεσης ψήφου (ΠΑΣΟΚ 12,1% – ΣΥΡΙΖΑ 11% στην GPO για τα «Παραπολιτικά»,  ΠΑΣΟΚ 12,4% – ΣΥΡΙΖΑ 12% στη Marc για το «Πρώτο Θέμα»), τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Επιτροπής κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα της διεύρυνσης, ώστε να διαμορφώσουν την απάντησή τους σε στελέχη και πολίτες που αναμένεται να χτυπήσουν εκ νέου την πόρτα του κόμματος. «Καλώ κάθε προοδευτικό άνθρωπο να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, για να υπάρξει ισχυρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση σήμερα και ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση αύριο» ήταν τα λόγια του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να μην υπάρχουν πανηγυρισμοί για τις ενδείξεις των ερευνών, καθώς αυτές αποτελούν μια φωτογραφία της στιγμής – «εμείς δεν κάνουμε άλμπουμ φωτογραφιών», σχολίασε χαρακτηριστικά. «Πετυχαίνουμε αυτό που φάνταζε αδύνατο (…) Ο Δαβίδ μπορεί να κερδίσει τον Γολιάθ», επεσήμανε. Οσον αφορά τη διεύρυνση, ο Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε πως η «γνήσια ανανέωση» θα βασιστεί «στα παιδιά της Δημοκρατικής Παράταξης, όχι σε μεταγραφές», ενώ απηύθυνε εκ νέου προσκλητήριο σε επίπεδο βάσης: «Οχι ατελέσφορες συγκολλήσεις κορυφής, ναι στον δύσκολο αναγεννησιακό δρόμο των κοινωνικών συνεργασιών. Το ΠΑΣΟΚ, η Ανανεωτική Αριστερά, η Οικολογία, ο αδύναμος λαός και η μεσαία τάξη, σε μια ευρεία κοινωνική συμμαχία», ανέφερε, σκιαγραφώντας τον στόχο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος δεν είναι απλώς «να προσπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να κερδίσει τη ΝΔ», σε μια πορεία βήμα-βήμα και με ορίζοντα τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Προσκλητήριο

Η συζήτηση που συνεχίστηκε την Κυριακή, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, αφορούσε τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει το κόμμα, το οποίο δημοσκοπικά μεγαλώνει, και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει το προσκλητήριο στους προοδευτικούς πολίτες. Για «αέρα στα πανιά μας, όχι αέρα στα μυαλά μας» μίλησε η γραμματέας της ΚΟ, Ευαγγελία Λιακούλη, ενώ ο γενικός διευθυντής του κόμματος, Νίκος Σαλαγιάννης, επεσήμανε πως σε αντίθεση με τα κόμματα «που γέννησε η κρίση, το ΠΑΣΟΚ άντεξε». Για τον Παναγιώτη Δουδωνή, η αλλαγή που γίνεται είναι «αλλαγή αντιπαράθεσης» και όχι κατάθεσης κομμάτων. Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, στη δική του τοποθέτηση, μίλησε για πολιτικό μέτωπο «μόνο με τη ΝΔ», ζητώντας πιο συστηματική και ανοιχτή λειτουργία των κομμάτων. «Να είμαστε γενναιόδωροι και μεγαλόψυχοι για τη διεύρυνση της παράταξης. Οχι ασκήσεις ικανοποίησης θυμικού», ανέφερε χαρακτηριστικά για το προσκλητήριο, μιλώντας για συναινέσεις «με βάση τον προγραμματικό λόγο και τις πολιτικές συγκλίσεις. Οχι συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά αξιακές αποφάσεις».

Οι Θόδωρος Μαργαρίτης και Μανώλης Οθωνας επεσήμαναν τη θεσμική λειτουργία του κόμματος: ο πρώτος ζήτησε τη δημιουργία μιας Επιτροπής Διεύρυνσης, ώστε να μη δοθεί η εικόνα ενός «κλειστοφοβικού κόμματος», ενώ ο δεύτερος έκανε λόγο για ριζική αλλαγή του μοντέλου του κόμματος και δημιουργία οριζόντιων δικτύων με θεματικές πρωτοβουλίες, αλλά και μια «οργανωμένη συζήτηση στο πλαίσιο της θεσμικής λειτουργίας των συλλογικών οργάνων του κόμματος», με στόχο ένα συνεκτικό πολιτικό σχέδιο. «Δεν μπορεί να αποτελεί προτεραιότητά μας σε αυτή τη φάση η διεύρυνση με επαναφορά στελεχών (ΣΥΡΙΖΑ/ΝΔ) και μάλιστα πριν από τις ευρωεκλογές (…) Απαιτείται διεύρυνση της κοινωνικής βάσης και όχι σύσταση μηχανισμού «face control», για μία επικοινωνιακού τύπου διεύρυνση», ανέφερε η Κατερίνα Μπατζελή.

Από τη δική του πλευρά, ο Δημήτρης Ρέππας ζήτησε πιο τακτικές συλλογικές διαδικασίες και πολιτικές παρεμβάσεις του κόμματος σε ζητήματα που αφορούν την κοινωνία, προτείνοντας μια γκάμα δράσεων το 2024 με αφορμή τα 50χρονα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ. Πιο επικριτική για την οργάνωση του ΠΑΣΟΚ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν η Αφροδίτη Παπαθανάση, μιλώντας για καθυστέρηση και επισημαίνοντας την απόσταση ανάμεσα στο αποτέλεσμα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης με περιοχές στην περιφέρεια.

Related posts

Πράσινο φως για την πώληση επιθετικών αμφίβιων οχημάτων στην Ελλάδα

admin

Οι Γάλλοι επιστρέφουν για τις κορβέτες τη μέρα που ο Μητσοτάκης συναντά τη Μελόνι

admin

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τους εκλογείς εξωτερικού

admin

Οι επιπτώσεις μιας ακύρωσης στο Αιγαίο

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Ζήτησε συγγνώμη ο Τζανακόπουλος από τον Πάνο Ρήγα

admin

Τσούνης: Τι θα κάνουν οι ΗΠΑ αν η Τουρκία επιτεθεί στην Ελλάδα

admin

Νέες τουρκικές προκλήσεις: Υπερπτήσεις στα νησιά μας

admin

Γεραπετρίτης: Όταν η Ελλάδα το κρίνει σκόπιμο, θα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα – Εκτός διαλόγου με την Τουρκία

admin

Η συνταγή επιτυχίας του Σημίτη και τα μηνύματα εκσυγχρονισμού

admin