Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πούτιν δέχθηκε στη Μόσχα τον ηγέτη της χούντας του Τσαντ

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε την Τετάρτη με τον ηγέτη του Τσαντ Μαχαμάτ Ίντρις Ντεμπί στο Κρεμλίνο, φλερτάροντας μια χώρα που στο παρελθόν διατηρούσε φιλοδυτική πολιτική και είχε απορρίψει την πρόσφατη “είσοδο” της Ρωσίας στην περιοχή Σαχέλ της Αφρικής.

Η Ρωσία κινείται για να εξουδετερώσει την επιρροή της Γαλλίας, πρώην αποικιακής δύναμης στη Δυτική Αφρική και το Σαχέλ, και να οικοδομήσει δεσμούς με χώρες που έχουν ταλαιπωρηθεί από ένα κύμα πραξικοπημάτων από το 2020.

Ο Ντεμπί ηγείται του Τσαντ από το 2021, όταν ανέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα λίγο μετά τον θάνατο του πατέρα του, επί πολλά χρόνια προέδρου Ιντρίς Ντεμπί, στη μάχη με τους αντικυβερνητικούς αντάρτες. Η χούντα αρχικά υποσχέθηκε 18μηνη μεταβατική περίοδο έως τις εκλογές, ωστόσο αργότερα τις καθυστέρησε μέχρι τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους.

Σε σύντομα τηλεοπτικά σχόλια, ο Πούτιν ανέφερε ότι η Ρωσία είναι κανοποιημένη που ο Ντεμπί σταθεροποίησε την κατάσταση στη χώρα και είναι έτοιμη να βοηθήσει με κάθε τρόπο.

Σύμφωνα με ανάρτηση στον ιστότοπο του Κρεμλίνου, ο Πούτιν σημείωσε ότι οι δύο χώρες έχουν “μεγάλες ευκαιρίες να αναπτύξουν τους διμερείς δεσμούς” τους και ότι η Μόσχα θα διπλασιάσει την ποσόστωση για τους φοιτητές του Τσαντ που σπουδάζουν σε ρωσικά πανεπιστήμια.

Η επίσκεψη του Ντεμπί έρχεται μια εβδομάδα αφότου ο πρωθυπουργός του Νίγηρα, επίσης διορισμένος από χούντα, επισκέφθηκε τη Μόσχα. Η Ρωσία έχει φλερτάρει τον Νίγηρα από τότε που ένα πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2023 ανέτρεψε μια φιλοδυτική κυβέρνηση εκεί.

Στον Νίγηρα και την Μπουρκίνα Φάσο, τα πραξικοπήματα έφεραν στην εξουσία στρατιωτικές κυβερνήσεις που διέρρηξαν τους δεσμούς με τη Γαλλία και αντ’ αυτού στράφηκαν προς τη Ρωσία.

Το Τσαντ, ωστόσο, θεωρείτο σταθερό προπύργιο της γαλλικής επιρροής στην Αφρική, με την επιρροή της Μόσχας εκεί πολύ πιο περιορισμένη απ’ ό,τι στους γείτονές του.

Η ρωσική επιρροή σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Μάλι και της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, ήταν αρχικά με αιχμή του δόρατος τον μισθοφορικό στρατός της μισθοφορικής Wagner, με επικεφαλής τον επιχειρηματία και κάποτε σύμμαχο του Πούτιν, Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Ο Πριγκόζιν σκοτώθηκε σε “αεροπορικό δυστύχημα” τον περασμένο Αύγουστο, δύο μήνες αφότου οδήγησε τη Wagner σε μια αποτυχημένη ανταρσία με στόχο την ανατροπή της ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας.

Από τον θάνατο του Πριγκόζιν, η Μόσχα κινήθηκε για να αναλάβει τον έλεγχο του δικτύου του στην Αφρική, ενσωματώνοντας τις δραστηριότητες της Wagner στις επίσημες κρατικές δομές της.

Related posts

Η ελβετική Επιτροπή Ανταγωνισμού διερευνά την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS

admin

ΗΠΑ: Μετά τους Πεζοναύτες, χωρίς αρχηγό μένει και ο Στρατός Ξηράς

admin

Γεωργία: Μεγάλη διαδήλωση-γιορτή μετά την απόφαση της ΕΕ για καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας

admin

Emirates NBD: Αύξηση 38% στα κέρδη τρίτου τριμήνου για τη μεγαλύτερη τράπεζα του Ντουμπάι

admin

To Ελεγκτικό Συνέδριο επισημαίνει τους κινδύνους και τα σφάλματα του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης

admin

IFO: Πτώση του ηθικού των γερμανών επιχειρηματιών για τέταρτο διαδοχικό μήνα

admin

Ταϊβάν: Αμερικανοί διπλωμάτες μεταβαίνουν στη χώρα μετά τις εκλογές και την “ήττα” της Κίνας

admin

Στο στόχαστρο της ΕΚΤ και πάλι η Deutsche Bank, αυτή τη φορά για παράγωγα συναλλάγματος

admin

Γκαμπόν: Ο Αλί Μπονγκό, διάδοχος του πατέρα του και πρόεδρος της χώρας επί 14 χρόνια, αντιμέτωπος με πραξικόπημα

admin