Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε βοήθεια σε Ουκρανία και Ισραήλ αλλά υπάρχουν… κολλήματα

Σφοδρές αντιδράσεις υπάρχουν από το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών αφορά τη συνέχιση της χρηματοδότησης του Ισραήλ και της Ουκρανίας, πράγμα το οποίο υποσχέσθηκε ο Τζο Μπάιντεν στο διάγγελμά του προς τον Αμερικανικό λαό, τα ξημερώματα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας).

Αλλά αυτό δεν είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που θα αντιμετωπίσει ο Μπάιντεν όταν θα ζητήσει να λάβει έγκριση για το τεράστιο πακέτο δαπανών, την Παρασκευή.

Οι Δημοκρατικοί ελέγχουν τη Γερουσία, οι Ρεπουμπλικάνοι από την αρχή της χρονιάς τη Βουλή των Αντιπροσώπων, οριακά. Στο σώμα αυτό η φράξια της σκληρής δεξιάς του GOP όχι μόνο καθαίρεσε τον επικεφαλής του, τον Κέβιν Μακάρθι, στην αρχή του μήνα, αλλά μέχρι τώρα οδηγεί σε αδιέξοδο την προσπάθεια να αναδεχθεί νέος “speaker”. Η Βουλή, βυθισμένη σε αυτή την κρίση, αδυνατεί προς το παρόν να υιοθετήσει το παραμικρό μέτρο ή νομοσχέδιο.

Καμία νομοθεσία δεν μπορεί να περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων ενώ δεν έχει μόνιμο πρόεδρο. Αυτήν τη στιγμή διαθέτει έναν προσωρινό πρόεδρο με περιορισμένες εξουσίες.

Οι Ρεπουμπλικάνοι – που έχουν ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή – είναι αρκετά διασπασμένοι μεταξύ τους και δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους για έναν υποψήφιο, ο οποίος να λάβει την απαραίτητη υποστήριξη ώστε να εκλεγεί, πράγμα που προκαλεί παράλυση.

Έτσι, παρόλο που υπάρχει ευρεία υποστήριξη στη Γερουσία για τη χρηματοδότηση προς το Ισραήλ και την Ουκρανία, τίποτα δεν μπορεί να ψηφιστεί αν δεν συμφωνήσει και η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχει εντείνει τις προσπάθειες για να διευθετηθεί η απουσία προέδρου, καθώς πολλοί Ρεπουμπλικάνοι είναι πρόθυμοι να εγκρίνουν έκτακτη βοήθεια για το Ισραήλ.

Αλλά δεν είναι ξεκάθαρο το πώς και το πότε θα εκλεγεί νέος πρόεδρος στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Έντονη αντίθεση των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Ο γερουσιαστής του Οχάιο, Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος αντιτίθεται στην περαιτέρω βοήθεια στην Ουκρανία, παρουσιάστηκε επικριτικός προς τον Μπάιντεν, χαρακτηρίζοντάς το διάγγελμα “αηδιαστικό”: “Χρησιμοποιεί νεκρά παιδιά στο Ισραήλ για να πουλήσει την καταστροφική πολιτική του για την Ουκρανία σε δύσπιστους Αμερικανούς”, έγραψε στο Twitter. “Δεν μιλάμε για ίδιες χώρες, δεν μιλάμε για τα ίδια προβλήματα και αυτή η προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί το Ισραήλ για πολιτική κάλυψη είναι προσβλητική”.

Η γερουσιαστής του Τενεσί Μάρσα Μπλάκμπερν δημοσίευσε στο X, πρώην Twitter: “Δεν πρέπει να συνδέει τη βοήθεια προς το Ισραήλ με τη βοήθεια προς την Ουκρανία ή τα σύνορα”.

Ο γερουσιαστής του Αρκάνσας Τομ Κότον ήταν απογοητευμένος που ο Μπάιντεν δεν εστίασε περισσότερο στην ομιλία του στο Ιράν: “Ο Μπάιντεν πρέπει να προειδοποιήσει αμέσως το Ιράν ότι οποιαδήποτε επίθεση από τους πληρεξουσίους του εναντίον Αμερικανών θα αντιμετωπίζεται ως άμεση επίθεση από το Ιράν εναντίον των ΗΠΑ και θα αντιμετωπιστεί με μαζικά αντίποινα”, ανέφερε.

Related posts

Παραμένουν σε αναστολή οι πτήσεις στο αεροδρόμιο του Αμβούργου – Συνεχίζεται η επιχείρηση της αστυνομίας για το περιστατικό ομηρείας

admin

Κατηγορίες για προδοσία εις βάρος Ουκρανού πρώην ανώτατου αξιωματούχου ασφαλείας

admin

Μεσανατολικό: Αμπντάλα και Αμπάς καταδικάζουν τη “συλλογική τιμωρία” των Παλαιστινίων από το Ισραήλ

admin

Λούλα: Ο Πούτιν δεν θα συλληφθεί αν παραστεί στη σύνοδο της G20 στη Βραζιλί

admin

Ν. Χριστοδουλίδης: Είμαι έτοιμος για συνάντηση με τον Ε. Τατάρ ακόμη και αύριο

admin

Πριγκόζιν: Πιθανή η επανάσταση όπως το 1917 στη Ρωσία – Πρέπει να επιβάλουμε στρατιωτικό νόμο

admin

Γερμανία: Η κυβέρνηση αναθεώρησε την εκτίμηση ανάπτυξης από το 0,2% στο 0,3%

admin

Ρωσία: Ο κυβερνήτης του Μπέλγκοροντ δηλώνει έτοιμος να συναντήσει την οργάνωση που έχει αιχμαλωτίσει Ρώσους στρατιώτες

admin

Η Ουκρανία εκτόξευσε αμερικανικούς πυραύλους ATACMS κατά των ρωσικών δυνάμεων

admin