Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οργανώνουν καμπάνιες με το βλέμμα στον… χάρτη

Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να βγουν συμπεράσματα, όμως οι πρώτες κινήσεις των υποψήφιων προέδρων του ΠΑΣΟΚ δείχνουν και τις περιοχές στις οποίες επενδύουν για να πετύχουν την είσοδό τους στον δεύτερο γύρο. Ο καθένας ξέρει σε ποιο σημείο του χάρτη συγκεντρώνει τις περισσότερες δυνάμεις του – και αυτές χρησιμοποιούν ως αφετηρία, προσπαθώντας παράλληλα να κερδίσουν όσο περισσότερο έδαφος γίνεται σε όλη την Επικράτεια.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται πως έχει το οργανωτικό προβάδισμα τόσο στη Θράκη όσο και στην Κρήτη, δύο περιοχές που τον στήριξαν και στην εκλογή του το 2021, ενώ «μοιράζεται» τη Μακεδονία με την Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία αξιοποιεί ως έδρα την πατρογονική της Κοζάνη, στην οποία βρέθηκε και λίγο προτού ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά της. Στα Ιόνια, ειδικά στην Κεφαλλονιά, το προβάδισμα έχει ο Παύλος Γερουλάνος, ενώ στη Δυτική Ελλάδα ο πρώτος που έκανε τις σχετικές περιοδείες, ο Χάρης Δούκας, φαίνεται πως κερδίζει έδαφος και σε περιοχές που δεν τον γνώριζαν απαραίτητα, σε Ηπειρο και Αιτωλοακαρνανία. Η πασοκική δυναμική στη Θεσσαλία φαίνεται πως για την ώρα μοιράζεται ανάμεσα στον δήμαρχο Αθηναίων, ο οποίος έκανε μια από τις πρώτες εξορμήσεις του εκτός Αθηνών στη Λάρισα, ενώ «κινούνται» οργανωτικά και οι Διαμαντοπούλου και Γερουλάνος – από τη Μαγνησία κατάγεται και ένας από τους στενούς συνεργάτες του πρώην υπουργού, ο Γιώργος Πετρουλάκης. Ενδιαφέρον θα έχει ποιον θα επιλέξει να στηρίξει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος εξελέγη με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και πρόσφατα συναντήθηκε τόσο με τον Ανδρουλάκη όσο και με τον Δούκα. Στα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου επενδύει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος επισκέφθηκε νωρίς τη Λέσβο, ενώ πριν από λίγες μέρες, στηρίζοντας την υποψηφιότητα του Δούκα, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης βρέθηκε στη Ρόδο. Ο Χριστοδουλάκης, που σηκώνει ένα σημαντικό βάρος του οργανωτικού αγώνα που δίνει ο δήμαρχος της Αθήνας, θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα και την Κρήτη – στην οποία ωστόσο κανείς εκ των υποψηφίων δεν αμφισβητεί την αναμενόμενη «πρωτιά» του Ανδρουλάκη (τον οποίο στηρίζει ανοιχτά ένας εκ των βουλευτών Ηρακλείου, ο Φρέντυ Παρασύρης), που λειτουργεί ενισχυτικά για την υποψηφιότητά του, όπως και το γεγονός ότι υπέρ του φαίνεται πως τάσσεται ο περιφερειάρχης του νησιού, Σταύρος Αρναουτάκης. Στην Πελοπόννησο το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, καθώς και τα ποσοστά που κέρδισε το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές ήταν μεγαλύτερα από τα πανελλαδικά του, διαμορφώνοντας και το τελικό του ποσοστό προς τα πάνω: η Ηλεία θεωρείται πως έχει κλειδώσει στον Μιχάλη Κατρίνη, ενώ στην Αχαΐα μετά την επίσκεψή του στην Πάτρα φαίνεται πως κερδίζει έδαφος (με ετερόκλητες δυνάμεις να τον στηρίζουν) ο Δούκας, ο οποίος έχει επίσης τη στήριξη των βουλευτών Αρκαδίας και Αργολίδας (Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Ανδρέας Πουλάς). Σε παπανδρεϊκούς πυρήνες στηρίζεται ο Γερουλάνος, ενώ στη Μεσσηνία δυνάμεις θα κερδίσει και η Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία από εκεί έλκει την καταγωγή της.

Αττική και Θεσσαλονίκη

Τι συμβαίνει στα αστικά κέντρα; Με δεδομένο πως τόσο η Αττική όσο και η Θεσσαλονίκη αποτέλεσαν το βασικό θέμα συζήτησης μετά τις ευρωεκλογές λόγω των χαμηλών ποσοστών τους, η σημασία που δίνεται είναι και συμβολική. Στην Α’ Αθήνας, Χάρης Δούκας και Παύλος Γερουλάνος διεκδικούν τη μερίδα του λέοντος, κοντράροντας ο ένας τον άλλον, τις δυνάμεις τους όμως συσπειρώνουν και οι Ανδρουλάκης και Διαμαντοπούλου. Στα βόρεια, εκτός των προεδρικών πυρήνων, διεκδικούν ποσοστό ο Δούκας και η Μιλένα Αποστολάκη, ενώ στη Δυτική Αθήνα είναι η βάση της Γιαννακοπούλου, στην οποία μπαίνει «σφήνα» ο Ανδρουλάκης. Στα νότια Ανδρουλάκης, Δούκας και Γερουλάνος ζυγίζουν ακόμα τις δυνάμεις τους, ενώ η Ανατολική Αττική γέρνει εύλογα, λόγω της στήριξης Χριστοδουλάκη, προς την πλευρά του δημάρχου Αθηναίων. Στην Α’ Πειραιά βασικά στελέχη στηρίζουν Ανδρουλάκη, ενώ στη Β’ τον Δούκα.

Η Θεσσαλονίκη, μια ιδιαίτερη περιοχή για το ΠΑΣΟΚ, ειδικά μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές και την επιλογή του Ανδρουλάκη να πάρει την έδρα, διαφοροποιείται στην πρώτη και τη δεύτερη περιφέρειά της. Στην Α’ αυτοδιοικητικά ερείσματα δείχνει πως διαθέτει ο Παύλος Γερουλάνος, ενώ στη Β’ ο Χάρης Δούκας φιλοδοξεί να κερδίσει ένα σημαντικό κομμάτι του πασοκικού ακροατηρίου, παρότι έχει απέναντί του την παρουσία του εκπροσώπου Τύπου Θανάση Γλαβίνα, ο οποίος έχασε την έδρα λόγω εκλογικού νόμου και βρίσκεται στον πυρήνα του προεδρικού στρατοπέδου.

Πώς οι υποψήφιοι αρχηγοί προσπαθούν να διορθώσουν τα γεωγραφικά τους ελλείματα, πέρα από τις διαρκείς περιοδείες ακόμα και τον Αύγουστο; Ζητώντας το μητρώο με τα μέλη του, έτσι ώστε να μπορούν στοχευμένα να τους προσεγγίσουν – με δεδομένο ότι έχουν δώσει τη συναίνεσή τους για να μπορεί το κόμμα να επικοινωνεί μαζί τους, τόσο στο μητρώο μελών όσο και σε αυτό των φίλων, ακόμα και αν οι δεύτεροι δεν έχουν δικαίωμα να υπογράψουν υπέρ μιας υποψηφιότητας. Επειδή ακόμα δεν το έχουν λάβει, η Νάντια Γιαννακοπούλου έστειλε και τη σχετική επιστολή στην αρμόδια Επιτροπή Δεοντολογίας (ΕΔΕΚΑΠ), ζητώντας να τελειώσουν οι κωλυσιεργίες και να μπορούν οι υποψήφιοι να λειτουργούν ισότιμα, ενώ το θέμα είχε εγείρει και το μέλος της Επιτροπής (που πρόσκειται στην εσωκομματική αντιπολίτευση), Παντελής Καμάς.

Related posts

Τι συζήτησαν Μητσοτάκης και Κάρολος για το Τατόι

admin

Στέφανος Κασσελάκης: Κατέθεσε στεφάνι για το Πολυτεχνείο στο μνημείο ΕΑΤ-ΕΣΑ

admin

Παύλος Μαρινάκης: «Οχι σε “τσουβάλιασμα” των ελεύθερων επαγγελματιών»

admin

«Κλειδώνουν» επιλογές ανανέωσης, συσπείρωσης

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Προβληματισμός για τη σύγκρουση Κασσελάκη – Πολάκη – Τα Κείμενα Θέσεων για το συνέδριο ψηφίζει η ΚΕ

admin

Μητσοτάκης: Στο «Σπίτι του Παιδιού» στο Παλαιό Φάληρο

admin

Τέμπη: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει «ειλημμένη η απόφαση απαλλαγής» και αποχωρεί από την Εξεταστική

admin

Νίκος Ανδρουλάκης: Χιλιάδες αγρότες είναι ευάλωτοι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

admin

Οικονόμου για 53χρονο στα Σεπόλια: Ηταν μέλος της ΝΔ – Ανεστάλη η ιδιότητά του

admin