Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι εκλογές δυναμώνουν τους τόνους της αντιπολίτευσης

Οι δύο τους δεν θα μπορούσαν να το πουν πιο καθαρά: ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης διεκδικούν να θεωρούνται ο βασικός αντίπαλος πόλος της ΝΔ. Αυτή η προεκλογική περίοδος δείχνει τον τρόπο που θέλουν να το πράξουν μέχρι τις εθνικές εκλογές του 2027.

Ο Στέφανος Κασσελάκης επιχειρεί να φέρει την πολιτική αντιπαράθεση και στα πρόσωπα, συγκρουόμενος ο ίδιος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στη λογική του συνθήματος «Στέφανος εναντίον Κυριάκου». Και αυτή η τακτική φαίνεται ακόμα και στα βιντεάκια που ανεβαίνουν στο TikTok, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να απαντάει σ’ αυτά του Πρωθυπουργού, επιχειρώντας να τον αποδομήσει. Η επικοινωνία έχει τον πρώτο λόγο, ενώ τουλάχιστον δύο φορές έως τώρα οι φράσεις που έχει χρησιμοποιήσει ο Κασσελάκης στις περιοδείες του («θα τους ξεσκίσω» για τις απειλές στους υγειονομικούς, «υπουργοί που σκοτώνουν παιδιά» για τα Τέμπη) έχουν κατηγορηθεί από τους αντιπάλους του ως «πολακισμός» και «πολιτικός φανφαρισμός». Δίνοντας έμφαση στην οικονομία, την ακρίβεια, την ασφάλεια και τα εθνικά θέματα, η Κουμουνδούρου θα επιδιώξει να προσελκύσει μη αναμενόμενα ακροατήρια, ενδεχομένως και πιο συντηρητικά, κρατώντας το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στα κεντροαριστερά –γνωρίζοντας ότι την αριστερή του ταυτότητα «χτυπάει», με παρεμβάσεις της, η Νέα Αριστερά.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης «παίζει» δομικά, προβάλλοντας την επάνοδο του ΠΑΣΟΚ στην αιχμή του προοδευτικού πόλου, εντός δικομματικού συστήματος, ως τον βασικό λόγο η ΝΔ να νιώσει πολιτική απειλή για τις επόμενες εθνικές κάλπες – χρησιμοποιώντας ως όχημα τη «σοβαρότητα» και ένα είδος πιο θεσμικής αντιπολίτευσης με κοινοβουλευτική πίεση, η οποία βασίζεται και στις «νίκες» που έχει πετύχει η Χαριλάου Τρικούπη το προηγούμενο διάστημα, με την ανάδειξη συγκεκριμένων θεμάτων και τις παραιτήσεις υπουργών στον στενό πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου. Η ατζέντα των θεμάτων είναι η ίδια, με έμφαση σε ζητήματα καθημερινότητας, ακρίβειας και δημόσιας υγείας. Σαφώς πια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παίζει και το χαρτί της σύγκρισης αντιπολιτευτικού ύφους με αυτό του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Ανδρουλάκης προαναγγέλλει, αν το ΠΑΣΟΚ έρθει δεύτερο, πρωτοβουλίες για τη συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων. Μιλώντας, δηλαδή, για ένα νέο σκηνικό.

Related posts

Δημοσκόπηση: Οριακά στον πήχη του 33% η ΝΔ – Καθαρά δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά

admin

Τον «έφαγε» πριν καν εκλεγεί

admin

Μίνα Γκάγκα: Η πανδημία σαφώς δεν έχει φύγει, αλλά είμαστε αισιόδοξοι για το καλοκαίρι

admin

Επιτάχυνση έργου μέχρι τις ευρωεκλογές

admin

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ

admin

Τουρκία: Ο Ερντογάν αποκτά και βγάζει στις θάλασσες τέταρτο γεωτρύπανο

admin

Έτσι αποχαιρέτησαν τον 14χρονο που αυτοκτόνησε οι συμμαθητές του

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συναντήθηκε με τον Μπαράκ Ομπάμα

admin

Επιστολική ψήφος: Ξεπέρασαν τις 186.000 οι εγγραφές στην πλατφόρμα ενόψει ευρωεκλογών

admin