Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ν. Σταθόπουλος: «Ψήφος εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα για νέες επενδύσεις

Η σταθερότητα στην οικονομία και το εξαιρετικό ανθρώπινο κεφάλαιο αποτελούν τα βασικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας και την καθιστούν ως χώρα προσέλκυσης επενδύσεων στον παγκόσμιο χάρτη.

Αυτό υποστήριξε ο κ. Νίκος Σταθόπουλος, πρόεδρος και βασικός μέτοχος της BC Partners, τονίζοντας ότι η Ελλάδα αξίζει τη θέση που έχει κερδίσει στις επενδύσεις, γιατί έχει ανακάμψει και έχει προχωρήσει σε επιτεύγματα τα τελευταία χρόνια.

«Αυτή είναι η πρώτη μου και γρήγορη απάντηση. Διαφαίνεται ότι υπάρχει θετικό momentum και νομίζω εύλογα και δίκαια, γιατί έχουν γίνει βήματα και μεταρρυθμίσεις που οδήγησαν την Ελλάδα να βγει από μία ανώτατη κρίση. Και θεωρώ ότι πέραν των μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα έχει κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα που την καθιστούν έναν πιο βιώσιμο επενδυτικό προορισμό. Είναι μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει το ευρώ, έχει σταθερότητα και είναι κρίσιμης σημασίας, ειδικά στον γεωπολιτικά ταραγμένο κόσμο που ζούμε αυτή τη στιγμή, έχει εξαιρετικό ανθρώπινο κεφάλαιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι μία πολύ πλούσια χώρα σε ανθρώπους. «Και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτό το προσωπικό δεν θα φύγει από τη χώρα», είπε με νόημα.

«Η Ελλάδα είναι επίσης μία χώρα που έχει ευρεία βάση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η ανάπτυξη προβλέπω ότι θα έρθει -σε μεγάλο βαθμό- από τον τομέα αυτό. Υπάρχουν κάποιες πολύ μεγάλες επιτυχημένες επιχειρήσεις στην Ελλάδα αλλά η δυναμική της ανάπτυξης πρέπει και θα έρθει μέσα από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρόκειται για οικογενειακές επιχειρήσεις που έχουν τον ιδρυτή τους ως επικεφαλής», τόνισε ο κ. Σταθόπουλος.

Μάλιστα διευκρίνισε ότι η χώρα μας βγαίνει από μία δεκαετία κρίσης, και βγαίνει με μεγάλη δυναμική. «Αυτό σημαίνει ότι αναπτύσσεται πιο γρήγορα από άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Διαφαίνεται από τα δεδομένα του 2023. Και νομίζω θα γίνει το ίδιο και το 2024. Τι σημαίνει αυτό; Oτι η χώρα αυτή θα αναπτυχθεί πιο γρήγορα από άλλες, άρα ως επενδυτές έχουμε μία επιλογή. Θα θέλαμε να πάμε σε αγορές που αναπτύσσονται πιο γρήγορα και αυτός είναι ένας από τους θεμελιώδεις λόγους για τους οποίους η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει προς την κατεύθυνση αυτή, πρέπει να συνεχίσει να προσελκύει επενδύσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Αλλά όπως είπαμε, πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία και νομίζω είμαστε στη σωστή πορεία».

«Το καλό είναι ο εχθρός του καλύτερου», είπε απαντώντας σε ερώτηση για το τι είναι πιο σημαντικό για έναν επενδυτή και συνέχισε: «H Ελλάδα πέρασε μία πολύ καλή πορεία και είχε μία πολύ καλύτερη πορεία τελευταία λόγω των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Ακούσαμε σίγουρα για την ανάγκη να εξασφαλίσουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα υλοποιηθούν στον τομέα της φορολογίας, στον τομέα της γραφειοκρατίας κ.λπ.

Έχουν γίνει πολλά θετικά βήματα στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας, έχουμε όμως πολλά που πρέπει να κάνουμε. Πιστεύω με σθένος στη σημασία της εκπαίδευσης και νομίζω ότι και στην ιδιωτική εκπαίδευση υπάρχουν πολλά βήματα που μπορούν να γίνουν και αυτό θα εξασφαλίσει ότι πολλά από τα λαμπρά μυαλά που είναι στην Ελλάδα δεν θα φύγουν από τη χώρα.

Αυτό είναι κρίσιμης σημασίας. Ο ρόλος του κράτους είναι να εξασφαλίσει ότι δημιουργεί ένα περιβάλλον στο οποίο η επιχειρηματικότητα μπορεί να ανθίσει, διότι η επιχειρηματικότητα είναι η κινητήριος δύναμη κάθε οικονομίας και αυτό για μένα είναι που πρέπει να συνεχίσει να κάνει το κράτος. Πρέπει να τροφοδοτεί την καινοτομία που θα οδηγήσει σε βιώσιμη ανάπτυξη. Άρα, για τη χώρα η οποία έχει επανέλθει στον δρόμο είναι σημαντικό να μη χάσει αυτή τη συνέπεια. Συνέπεια σε μεταρρυθμίσεις, συνέπεια στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα δώσει αυτή τη βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτή θα είναι και η μόνη μου συμβουλή για το τι πρέπει να συμβεί», σημείωσε.

Ο Νίκος Σταθόπουλος εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον των επενδύσεων και της οικονομίας γενικότερα παρά το ότι το περιβάλλον είναι απρόβλεπτο. «Αντιμετωπίζουμε μία κρίση όχι χρηματοοικονομική, όπως του 2008. Η κρίση τώρα άγεται από τον πληθωρισμό και τα επιτόκια και όλα αυτά οδηγούν να σκεφτώ ότι πρόκειται για έναν οικονομικό κύκλο με μικρή διάρκεια ζωής. Είμαι αισιόδοξος ότι θα είναι βραχυπρόθεσμη αυτή η κατάσταση», δήλωσε συγκεκριμένα.

Όσο για την BC Partners, ο Νίκος Σταθόπουλος τόνισε ότι «εμείς ψάχνουμε επιχειρήσεις που μπορούν να έχουν κυκλική ανάπτυξη. Θέλουμε επιχειρήσεις που είναι ηγέτες στον τομέα τους. Ψάχνουμε τις αγορές με κυκλική κίνηση. Βεβαίως, δεν έχουν όλες οι εταιρείες αυτά τα χαρακτηριστικά και για αυτό είναι δύσκολη η αξιολόγηση των κινδύνων».

Related posts

Lamda Development: Στρατηγική συνεργασία The Ellinikon – Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2022

admin

Θ. Βλαχόπουλος (Πειραιώς): Έχουμε €700 εκατ. χρηματοδοτήσεις σε sustainability linked loans

admin

Κλουκίνας- Λάππας: Αναβλήθηκε η ΓΣ μετά από αίτημα του Λ. Σπεντζάρη

admin

Χρυσό μετάλλιο στην Ετήσια Πιστοποίηση Βιωσιμότητας για την ACS

admin

Έξι βραβεία για την Attica Group στα Tourism Awards 2021

admin

Κορυφαίος Εργοδότης για 8η συνεχή χρονιά η PepsiCo Hellas

admin

Επένδυση 70 εκατ. από Fourlis-ΙΚΕΑ για κέντρο logistics στον Ασπρόπυργο

admin

Πάνω από €7 εκατ. μοιράζει στη σημερινή κλήρωση το Τζόκερ

admin

Γραφεία στην Αθηναϊκή Ριβιέρα ανοίγει η εταιρία γιότινγκ Sea Alliance Group

admin