Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο μπρα ντε φερ για τον Μπελέρη

Διπλωματικές πιέσεις ασκούνται από την Αθήνα προκειμένου να μπορέσει ο «γαλάζιος» πλέον ευρωβουλευτής Φρέντι Μπελέρης να αποφυλακιστεί το συντομότερο ώστε να βρίσκεται στις 16 Ιουλίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του. Μία μέρα μετά την εκλογή του, την οποία ο ίδιος πανηγύρισε μέσα από το κελί της φυλακής στην Αλβανία, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας για την υπόθεση Μπελέρη, έκανε λόγο για «απόλυτη δημοκρατική απαίτηση κράτους δικαίου» που επιτάσσει οι εκλεγέντες ευρωβουλευτές να έχουν την ευκαιρία να ορκιστούν. Τονίζοντας ότι τα έως τώρα δεδομένα «δεν είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά», ο Γιώργος Γεραπετρίτης εκτίμησε ότι από την εκδίκαση της έφεσης – που ως διαδικασία επίκειται να εκκινήσει την Παρασκευή με ορίζοντα να έχει ολοκληρωθεί έως την Τρίτη, χωρίς να αποκλείεται και να ξεκαθαρίσει εντός 24ώρου – θα προκύψει μια απόφαση ευρωπαϊκής λογικής. «Η Αλβανία θέλει να είναι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Οφείλει να ακολουθεί και τους ευρωπαϊκούς κανόνες» τόνισε ο έλληνας ΥΠΕΞ.

Η ορκωμοσία

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την 14η Ιουνίου, ελληνικές διπλωματικές πηγές επισημαίνουν πως εάν δεν δοθεί στον Φρέντι Μπελέρη η δυνατότητα να ορκιστεί, στο μέτρο που η Αλβανία βρίσκεται σε προενταξιακή τροχιά, αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει πολύ αρνητικά για την ευρωπαϊκή της προοπτική. «Προφανώς και θα ζητήσουμε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να κάνει όλες τις αναγκαίες ενέργειες ώστε να του επιτραπεί να ορκιστεί. Πλέον όμως η ορκωμοσία Μπελέρη είναι και επισήμως ζήτημα ευρωπαϊκό και αυτή είναι και μια επιτυχία της εκλογής του» τονίζουν διπλωματικές πηγές από την Αθήνα. Την ίδια ώρα, από τα Τίρανα αυτό που αφήνουν διπλωματικοί κύκλοι να διαφανεί είναι πως έπειτα από την έκπτωση του Φρέντι Μπελέρη από το αξίωμα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας – που σχεδόν προεξοφλείται ότι θα επέλθει μετά την εκδίκαση της έφεσης – κι έχοντας πλέον «ξεμπερδέψει» και τυπικά με την υπόθεση που συνεχίζει να προκαλεί σοβαρούς τριγμούς στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας, η κυβέρνηση Ράμα θα είναι σε θέση να ασχοληθεί με άλλα χρονίζοντα ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών, όπως η διευθέτηση της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, όπως συμφωνήθηκε το 2020, με την υποβολή της διαφοράς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. «Προσβλέπουμε στην μετά Μπελέρη περίοδο για την προώθηση της επίλυσης άλλων θεμάτων στις ελληνοαλβανικές σχέσεις» διαμηνύουν αλβανικές διπλωματικές πηγές μερικά μόνο 24ωρα από την εκλογή του Φρέντι Μπελέρη στην ευρωκάλπη της 9ης Ιουνίου.

Εφεση

Προσώρας, όσον αφορά την έκβαση της εκδίκασης της έφεσης, ως επικρατέστερο κρίνεται το σενάριο που θέλει να επιβάλλεται στον Φρέντι Μπελέρη ποινή 24 μηνών, όπερ σημαίνει ότι θα παραμείνει στο κελί του έως τις 12 Οκτωβρίου και για πρώτη φορά στα χρονικά θα χρειαστεί να εγκαταστήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκεί ειδικό λογισμικό προκειμένου ο ίδιος να μπορεί να λαμβάνει μέρος στις ψηφοφορίες. Δεν αποκλείεται βεβαίως να του επιβληθεί ποινή 20 μηνών και εντός 10 ημερών να μπορεί να αφεθεί ελεύθερος, καθώς η κάθε μέρα της ποινής που έχει ήδη εκτίσει μετρά για μιάμιση. Και στις δύο περιπτώσεις, ο Ράμα λέγεται πως έχει να διαλέξει ανάμεσα σε δύο «κακά»: στην πρώτη περίπτωση θα φανεί «μπόσικος» στο εσωτερικό του αλλά θα έχει μπελάδες με την ΕΕ, ενώ στη δεύτερη θα φανεί «καλός» προς τα έξω αλλά εκ των έσω θα κατηγορηθεί για δειλία. «Εύχομαι και ελπίζω να ορκιστεί μαζί με όλους τους ευρωβουλευτές» τόνισε για το θέμα χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους «γαλάζιους» ευρωβουλευτές, συνομιλώντας διαδικτυακά με τον Φρέντι Μπελέρη, φέρεται κάποια στιγμή να του είπε, «βλέπω έχεις παρέα», εννοώντας μια δεσμοφύλακα που φαινόταν να πηγαινοέρχεται, με τον ίδιο να του απαντά με νόημα «θα τα πούμε όταν δεν θα υπάρχει».

Related posts

Τραπεζίτες

admin

ΣΥΡΙΖΑ και ευρωλίστα: Πέντε θέσεις διαλέγει ο Κασσελάκης, ακολουθούν οι προκριματικές

admin

Πρώτο δείγμα στην αρένα των εννέα κομμάτων

admin

Το μήνυμα Δένδια για τους πεσόντες αξιωματικούς στα Ίμια

admin

Η κερκόπορτα της επιστολικής ψήφου

admin

Παράλληλοι εμφύλιοι σε έναν ανοιχτό πόλεμο

admin

Συνέδριο ΝΔ: Δεν μας φοβίζει το πολιτικό κόστος, λέει η Κεραμέως – Κουβέντα για τα email

admin

«Θερμό καλοκαίρι» με κίνδυνο «ατυχήματος» προετοιμάζει ο Ερντογάν

admin

Μια ελληνική «γέφυρα» στο Συμβούλιο Ασφαλείας

admin