Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Μπέρμποκ: Να μην “εγκαταλειφθεί” η προοπτική ειρήνης μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών χωρών

Η προοπτική μιας ειρήνης μεταξύ του Ισραήλ και των Αράβων γειτόνων του “δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθεί” παρά τον πόλεμο, δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ πριν από την επίσημη περιοδεία της στο Ισραήλ και τις χώρες του Κόλπου.

“Σε αυτή τη σχεδόν ανεπίλυτη σύγκρουση είναι σημαντικό να μην χάνουμε το μακροπρόθεσμο όραμα. Η ιστορική πιθανότητα για μια ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και των Αράβων γειτόνων του δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθεί”, εκτίμησε η Μπέρμποκ σε ανακοίνωσή της.

“Αυτός ακριβώς είναι ο στόχος των τρομοκρατών”, πρόσθεσε.

Η Γερμανίδα υπουργός μεταβαίνει σήμερα το βράδυ στην περιοχή του Κόλπου για μια επίσημη επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ, την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης στις 7 Οκτωβρίου.

“Ακόμη κι αν μια βιώσιμη λύση στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μοιάζει αυτή τη στιγμή μακρινή (…) είναι ευθύνη μας να συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια” προς αυτή την κατεύθυνση, σημείωσε η Μπέρμποκ.

“Έχουμε μια ευκαιρία να πετύχουμε στις προσπάθειές μας για την απελευθέρωση των ομήρων, για την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα ή για την παρεμπόδιση της επέκτασης στην περιοχή της βίας, αν συνεργαστούμε με τις αραβικές χώρες του Κόλπου”, εκτίμησε η Γερμανίδα υπουργός.

Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς προκάλεσε πισωγύρισμα στις προσπάθειες σύναψης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και αραβικών κρατών, στο πλαίσιο των Συμφωνιών του Αβραάμ τις οποίες προώθησαν οι ΗΠΑ και το 2020 κατέληξαν στη σύναψη επίσημων σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και του Μπαχρέιν, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μαρόκου.

Η Σαουδική Αραβία συζητούσε εδώ και μήνες την ένταξή της σε αυτή τη συμφωνία, όμως στα μέσα Οκτωβρίου “ανέστειλε” τις συνομιλίες.

Στη διάρκεια της επίσκεψής της η Μπέρμποκ σκοπεύει “να εργαστεί άοκνα για να βρεθούν επιπλέον μέσα και επιλογές για την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας” στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, που πολιορκείται και βομβαρδίζεται από τον ισραηλινό στρατό.

“Η προοπτική των ανθρωπιστικών εκεχειριών είναι ζωτικής σημασίας προς αυτή την κατεύθυνση”, πρόσθεσε.

“Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα και το καθήκον να αμύνεται έναντι της βίαιης και διαρκούς τρομοκρατίας της Χαμάς προκειμένου να προστατεύσει τον λαό του. Και παράλληλα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να απαλύνουμε τα φρικτά δεινά των αθώων παιδιών, γυναικών και ανδρών”, κατέληξε η Μπέρμποκ.

-

Related posts

Ο Αλ-Σίσι προτείνει να μεταφερθούν οι Παλαιστίνιοι στην έρημο Νεγκέβ “μέχρι να αντιμετωπιστούν οι μαχητές”

admin

G20: Ο Μακρόν λέει ότι η διακήρυξη της συνόδου δεν συνιστά νίκη της Ρωσίας

admin

Τζ. Σάλιβαν: Οι ΗΠΑ στοχεύουν στην “αποκλιμάκωση” της κρίσης στη Μέση Ανατολή

admin

Έντονη αντίδραση του Ισραήλ για μια φράση του Ιρλανδού πρωθυπουργού για την απελευθέρωση ενός εννιάχρονου κοριτσιού από την Χαμάς

admin

Reuters: Συμφωνία Ισραήλ και Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας για εκεχειρία

admin

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν με τον Μεξικανό ομόλογό του για το μεταναστευτικό

admin

Η Πολωνία θα αγοράσει πυραύλους εδάφους-αέρος από την MBDA έναντι 2,4 δισ. δολαρίων

admin

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι βομβαρδίζει “εσκεμμένα” “κατοικημένες” περιοχές

admin

Βουλγαρία: Ο πρόεδρος Ράντεφ απέλυσε τον αμφιλεγόμενο γενικό εισαγγελέα Γκέσεφ

admin