Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Η ΝΔ παραμένει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα

Αποφύγαμε τις μεγάλες απώλειες υποστήριξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην τηλεόραση του Bloomberg.

Αναγνώρισε πως υπήρξε κούραση, λόγω και των εθνικών εκλογών της προηγούμενης χρονιάς, αλλά και ψήφος διαμαρτυρίας για θέματα όπως η ακρίβεια. Ωστόσο πρόσθεσε πως αντίθετα με ό,τι συνέβη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η ΝΔ παραμένει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα έχοντας αποφύγει την ήττα, ενώ συνολικά και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αύξησε τον αριθμό των βουλευτών του.

«Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές με 28%. Αυτό το ποσοστό είναι μεγαλύτερο από το σύνολο του δεύτερου και του τρίτου κόμματος. Παραμένουμε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα. Αν σκεφτεί κανείς ότι αυτές οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν ένα χρόνο μετά τις διπλές εθνικές εκλογές, υπήρχε σημαντική εκλογική κούραση», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Υπήρχαν και ζητήματα που προκάλεσαν δυσφορία, όπως το κόστος ζωής, ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Μας εξέλεξαν για να εφαρμόσουμε ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, τώρα έχουμε τρία χρόνια χωρίς άλλες εκλογές και θα κριθούμε ξανά για την απόδοσή μας το 2027. Σε άλλες χώρες βίωσαν σημαντικές απώλειες. Αυτό το αποφύγαμε και είμαστε ακόμη η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα».

Για ακροδεξιά και Γαλλία

Για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών σε ολόκληρη την Ευρώπη, την άνοδο της ακροδεξιάς στη Γαλλία και την απόφαση του Γάλλου Προέδρου Μακρόν για προσφυγή στις κάλπες, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως υπάρχει ένας βαθμός υπερβολής όταν μιλάμε για στροφή στην ακροδεξιά και πως η συμμαχία ΕΛΚ, Σοσιαλιστών και Φιλελευθέρων παραμένει κυρίαρχη οπότε και έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στη λήψη σημαντικών αποφάσεων.

«Τις σημαντικές αποφάσεις θα τις λάβουν αυτές τις τρεις ομάδες. Καμία απόφαση δεν θα ληφθεί χωρίς το ΕΛΚ. Υπάρχει το momentum για μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη», ισχυρίστηκε.

Αναφέρθηκε στη στρατηγική συμμαχία της χώρας μας με τον Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο όπως είπε μοιράζονται κοινές απόψεις και για την άμυνα της Ευρώπης και επεσήμανε πως εκείνο που έχει τελικά σημασία είναι ποιος εκπροσωπεί τη Γαλλία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κι αυτό είναι κάτι που δεν θα αλλάξει. Κατά τα λοιπά τόνισε ότι δεν θέλει να σχολιάσει περαιτέρω τις εσωτερικές εξελίξεις σε μια άλλη χώρα και τις αποφάσεις του γαλλικού λαού, υπογραμμίζοντας ότι για τον ίδιο εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι πως η Ελλάδα έχει πάψει να απασχολεί την Ευρώπη ως σημείο κρίσης και δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στην ευρωζώνη, όπως στο παρελθόν.

Οικονομία και Ουκρανία

Σχετικά με την οικονομία της χώρας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το ταμείο ανάκαμψης ήταν ένα πετυχημένο εργαλείο στήριξης που διαχειρίστηκε καλά η ελληνική κυβέρνηση, ενώ ερωτηθείς σχετικά με τη βαρύτητα που έχει ο τουρισμός, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η ελληνική οικονομία δεν βασίζεται μόνο στον τουρισμό αλλά και σε άλλους τομείς όπως η τεχνολογία, οι επενδύσεις, ο πράσινος μετασχηματισμός κ.τ.λ. «Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζουμε προσπαθούν να αλλάξουν το μείγμα της ελληνικής οικονομίας. Δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά είναι η μείωση της ανεργίας, αυτός είναι ένας από τους στόχους μας», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο πρωθυπουργός είπε πως είναι καλό για την Κομισιόν να υπάρχει μια συνέχεια στην προεδρία της και πως η κ. φον ντερ Λάιεν είναι υποψήφια του ΕΛΚ που είναι η μεγαλύτερη ευρωομάδα.

Αναφορικά με τη στήριξη στην Ουκρανία είπε ότι η χώρα μας δεν θα κάνει τίποτα που να θέτει σε κίνδυνο την αμυντική της θωράκιση, πρόσθεσε πάντως ότι «Όταν μιλάμε για αποστολή μαχητικών αυτό είναι ένα άλλο επίπεδο».

Related posts

Ο κύβος ερρίφθη στον ΣΥΡΙΖΑ – Φεύγει η «Ομπρέλα» μέχρι την Κυριακή

admin

Προσέγγιση για να χαμηλώσουν οι τόνοι

admin

Σκληρό πόκερ μπροστά στη ρήξη

admin

Live οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Δεύτερη μέρα της κρίσιμης συνεδρίασης της ΚΕ

admin

Σωσίβιο στον ΣΥΡΙΖΑ

admin

Κατέστρεψαν το εκλογικό περίπτερο της ΝΔ στην Πάτρα

admin

Η ακρίβεια καλπάζει, ο Μητσοτάκης βλέπει ατομική ευθύνη στους καταναλωτές

admin

Τα ορόσημα του Μαΐου και οι φωνές στη ΝΔ που θέλουν πρόωρες εκλογές

admin

Τέσσερα χρόνια ενάμισι κόμμα

admin