Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με Γιώργο Παπανδρέου και Χάρη Δούκα το συνέδριο Τσίπρα

Μια διάσκεψη για την ειρήνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη με κεντροαριστερό χρώμα, εντός και εκτός συνόρων: μπορεί οι πρώτες πληροφορίες για τη Διάσκεψη που ετοιμάζει το Ιδρυμα του Αλέξη Τσίπρα και αυτό του Ζόραν Ζάεφ στις 17 και 18 Ιουνίου να ανέφεραν ευρωπαϊκές παρουσίες με σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι καλεσμένοι δεν ανήκουν μόνο στο διεθνές στερέωμα, αλλά έχουν και συμβολική σημασία εντός Ελλάδας: ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος θα μιλήσει σε πάνελ για την προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, και ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, ο οποίος θα συζητήσει για τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης και την πράσινη μετάβαση. Και οι δύο έχουν εδώ και καιρό καθιερώσει έναν δίαυλο θεσμικής επικοινωνίας με τον Τσίπρα – με τον Παπανδρέου ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται και για τις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις, ενώ ήταν ένας εξ αυτών που συνεχάρη τον δήμαρχο της πρωτεύουσας για τη νίκη του απέναντι στον γαλάζιο Κώστα Μπακογιάννη το περασμένο φθινόπωρο.

Ολοι οι συμμετέχοντες

Στη διακομματική λογική που έχει το συνέδριο, στα ελληνικά ονόματα των συμμετεχόντων φιγουράρουν επίσης ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ο βουλευτής της ΝΔ (και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης) Θοδωρής Ρουσόπουλος, ενώ συμμετέχουν επίσης η πράσινη πρώην αντιδήμαρχος Βιέννης Μαρία Βασιλάκου και ο πρώην ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς. Το πρόγραμμα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, όμως από αυτά που μέχρι τώρα αναφέρουν οι πληροφορίες θα διεξαχθούν οκτώ θεματικές συζητήσεις.

Την πρώτη μέρα, στη συζήτηση για την Ευρώπη και την ελληνική οικονομία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ σ’ αυτήν για τις περιφερειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, μεταξύ άλλων, ο Ρουσόπουλος και ο διπλωματικός σύμβουλος του καγκελάριου της Γερμανίας Jens Plötner. Στο πάνελ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, μαζί με τον Κοτζιά θα βρεθούν ο πρώην ομόλογός του Νικολά Ντιμιτρόφ, ο Μάθιου Νίμιτς (ο οποίος θα βραβευθεί), ενώ θα παρέμβει με βίντεο ο επίτροπος Προϋπολογισμού και Διοίκησης Γιοχάνες Χαν. Στη συζήτηση για τα Δυτικά Βαλκάνια, μαζί με τον Παπανδρέου, θα μιλήσουν ο πρωθυπουργός της Σερβίας Milos Vucevic, ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Vlado Bučkovski και ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ στην περιοχή Miroslav Lajcak.

Στις συζητήσεις της δεύτερης μέρας, στο πάνελ που θα συμμετάσχει ο Σχοινάς θα συζητηθούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις, ενώ στο πάνελ του Δούκα και της Βασιλάκου θα παρέμβει με βίντεο ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου. Για την άνοδο της Ακροδεξιάς και των εθνικιστικών δυνάμεων θα μιλήσουν μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος του ΕΚ και πρόεδρος του FES, Μάρτιν Σουλτς, η γενική γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας Ελι Σλάιν, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, η πράσινη Σκα Κέλερ, ενώ στις τελικές επισημάνσεις για το μέλλον της Ευρώπης, εκτός από τον Τσίπρα και τον Ζάεφ, θα παρέμβουν ο Φρανσουά Ολάντ, ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας Stefan Löfven και η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ισπανίας Γιολάντα Ντίαζ.

Related posts

Δημήτρης Κουτσούλης: Το ΠΑΣΟΚ τον στηρίζει για περιφερειάρχη Πελοποννήσου

admin

Προαναγγελία Μητσοτάκη για δεύτερες κάλπες το ταχύτερο

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εφτασε στη Γαύδο για τα Θεοφάνια

admin

Τι θα γίνει αν υπάρξει προσφυγή στο ΣτΕ

admin

Εκλογές 2023: Ο Μητσοτάκης ανακοινώνει άμεσα το «χρονικό παράθυρο» για τη διάλυση της Βουλής

admin

Χουριέτ: Το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν προκαλεί πανικό σε Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία

admin

Φάμελλος: Λάθος να προαναγγέλλει ο Μητσοτάκης υποχωρήσεις πριν τον διάλογο με την Τουρκία

admin

Μπαράζ τουρκικών ΝΟΤΑΜ και Navtex

admin

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ

admin