Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μετωπική» για τις υποκλοπές – Συνεχίζει το pressing στην κυβέρνηση η αντιπολίτευση

Φουντώνει η πολιτική κόντρα για τις υποκλοπές μετά την απόφαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου να τεθούν στο αρχείο οι καταγγελίες που σχετίζονται με την ΕΥΠ ή οποιαδήποτε άλλη κρατική υπηρεσία.

ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Πλεύση Ελευθερίας και Νέα Αριστερά, που κάνουν λόγο για συγκάλυψη, μπορεί να μην κατάφεραν να καταθέσουν κοινό αίτημα για τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το θέμα, και να κατέθεσαν 5 ξεχωριστά αιτήματα, ωστόσο όλα έχουν κοινό παρανομαστή: Τη διαβίβαση του πορίσματος του Αρείου Πάγου και όλης της δικογραφίας για τις υποκλοπές στη Βουλή και 4 από τα 5 ζητούν την κλήση της εισαγγελέως Γεωργίας Αδειλίνη.

Η πίεση που ασκεί η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση είναι ασφυκτική, την στιγμή μάλιστα που εδώ και καιρό έχει αποφασιστεί ότι την ερχόμενη Παρασκευή ολοκληρώνονται οι εργασίες της Βουλής για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Παρόλα αυτά θεωρείται απίθανο να συναινέσει η κυβέρνηση, που από την πρώτη στιγμή κατέστησε σαφές ότι ανέμενε το πόρισμα του Αρείου Πάγου, για να κλείσει την υπόθεση και να μην υπάρξει περαιτέρω εξέταση του θέματος.

Μέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση

«Με την παρούσα επιστολή σας καλούμε να συγκαλέσετε άμεσα σε έκτακτη συνεδρίαση την Επιτροπή βάσει του άρθρου 43Α του Κανονισμού της Βουλής, στην οποία να κληθούν η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γεωργία Αδειλίνη, καθώς και ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Αχιλλέας Ζήσης προκειμένου να μας ενημερώσουν, αλλά και για να δοθεί στα μέλη της Επιτροπής το σύνολο της δικογραφίας του σκανδάλου των υποκλοπών, για το οποίο εκδόθηκε η σχετική διάταξη της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου περί αρχειοθέτησης της υπόθεσης των υποκλοπών» αναφέρει μεταξύ άλλων η σχετική επιστολή του ΣΥΡΙΖΑ.

Το σκεπτικό στο αίτημα του ΠΑΣΟΚ αναφέρει: «Η εξέλιξη αυτή, η οποία αποτελεί το πλέον πρόσφατο επεισόδιο στο σκάνδαλο των υποκλοπών, πυροδοτεί σειρά ερωτημάτων σχετικά τόσο με το σκεπτικό της απόφασης αρχειοθέτησης, τις «επαρκείς ενδείξεις» που οδήγησαν στην παραπομπή των ιδιωτών στο ακροατήριο, αλλά και το περιεχόμενο του αποδεικτικού υλικού, βάσει του οποίου «συνάγεται αναντίλεκτα» η μη εμπλοκή με το predator κρατικών αξιωματούχων, δεδομένου, μάλιστα ότι οι στόχοι των παρακολουθήσεων σε πολλές περιπτώσεις ταυτίζονταν.

Στο μεταξύ, ούτε το πόρισμα της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ούτε το υλικό της προκαταρκτικής εξέτασης που οδήγησε σε αυτό κοινοποιήθηκαν στη Βουλή των Ελλήνων ή, έστω, στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κ. Νίκο Ανδρουλάκη, οι νομικές ενέργειες του οποίου ως άμεσα θιγόμενου έφεραν στο φως ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης».

Αντίστοιχο αίτημα κατέθεσε και η ΚΟ του ΚΚΕ ζητώντας ωστόσο μόνο την διαβίβαση του πορίσματος.

«Το ΚΚΕ ζητά τη διαβίβαση στη βουλή του Πορίσματος του Αρείου Πάγου, των στοιχείων της σχετικής δικογραφίας και την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να συζητηθούν και να εξεταστούν διεξοδικά όλα τα δεδομένα της υπόθεσης», σημειώνεται στην επιστολή, ενώ αναδεικνύεται «η ύπαρξη ενός αντιδραστικού και επικίνδυνου θεσμικού πλαισίου, που δίνει τη δυνατότητα στις κρατικές υπηρεσίες, αλλά και σε άλλα κυκλώματα, να προχωρούν σε “νόμιμες” και παράνομες επισυνδέσεις -με βάση το δόγμα “ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων”- οι οποίες μένουν στο “σκοτάδι” και τελικά στο απυρόβλητο», αναφέρεται.

Για «μαύρη ημέρα» για την Δημοκρατία και τους θεσμούς της Δικαιοσύνης κάνει λόγο η Νέα Αριστερά στο δικό της κείμενο: «Η Νέα Αριστερά θεωρεί ότι η χθεσινή ημέρα ήταν μια μαύρη μέρα για τη Δημοκρατία, τους θεσμούς της Δικαιοσύνης και το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα και ότι σφραγίζεται και με τη βούλα της δικαιοσύνης η μεγαλύτερη συγκάλυψη στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας», υπογραμμίζεται.

«Μετά από την πρόταση μου για σύγκληση της επιτροπής Θεσμών εκφράστηκε η ομόθυμη υποστήριξη από τα κόμματα που στηρίζουν την Δημοκρατία και την Διαφάνεια. Επικοινώνησα με τους κ.κ. Ανδρουλακη, Χαριτση, Κασσελακη, Κουτσούμπα, και όλοι συμφώνησαν ότι είναι κορυφαίας σημασίας η εξέταση του σκανδάλου», ανέφερε σχετικά η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.

«Να μας δοθεί το πόρισμα»

«Δεν θέλουμε να κριθεί η κ. Αδειλίνη. Ο κανονισμός της Βουλής λέει πως μπορούν να κληθούν ανώτατοι δικαστές στην αρμόδια επιτροπή, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα 2/5 της σύνθεσης. Ζητάμε να έρθει  η κ. Αδειλίνη στη Βουλή και να μας δοθεί το πόρισμα 300 σελίδων. Ζητάμε να μην κλείσει η Βουλή, να συνεδριάσει άμεσα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και να δοθεί το πόρισμα για να μπορέσουμε να το διαβάσουμε», είπε στο MEGA, o  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας.

«Δεν γνωρίζω τον λόγο που δεν κατατέθηκε κοινό αίτημα (σ.σ από τα κόμματα). Κατατέθηκαν όμως, 5  παρόμοια» πρόσθεσε λέγοντας πως έγιναν προσπάθειες για να κατατεθεί κοινό αίτημα.

«Πρέπει να απαντήσουν γιατί παρακολουθούσαν τον αρχηγό του στρατού; Άμα ήταν για εθνικό λόγο τότε γιατί ανανέωσε την θητεία του; Γιατί στην κ. Αδειλίνη, πήρε δύο χρόνια να βγάλει ένα πόρισμα και βγήκε τώρα που είδαν το φως της δημοσιεύματα που έλεγαν για κοινούς στόχους. Θα πρέπει να μας πει γιατί ανέλαβε αυτόν τον ρόλο η κ. Αδειλίνη, γιατί δεν είναι η οποιαδήποτε. Να θυμίσω πως τοποθετήθηκε επικεφαλής του Αρείου Πάγου, όταν ‘βούτηξε’ η ΝΔ στην επετηρίδα των δικαστών και την τσίμπησε από την 17η θέση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπάρκας.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Οικονόμου ανέφερε: «Μετά από μία πολύμηνη έρευνα έχουμε ένα πόρισμα που είναι πολύ σημαντικό […] Επιχειρείται από κύκλους της αντιπολίτευσης να δοθεί η εντύπωση πως έγινε κουκούλωμα. Το πόρισμα  μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην αλήθεια γιατί θα συνεχίσει η έρευνα για τα πρόσωπα που συνδέονται με τα παράνομα λογισμικά.

Οι πολιτικοί δεν είναι εισαγγελείς και οι δικαστές δεν είναι πολιτικοί. Αυτός ο διαχωρισμός είναι πολύ σημαντικός για τη Δημοκρατία. Άκουσα τον κ. Μπάρκα να λέει πως η ΝΔ άρπαξε την κ. Αδειλίνη. Δεν είπε όμως πως κατά τη διάρκεια της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής, η κ. Αδειλίνη με θετική εισήγηση υπερψηφίστηκε από παραπάνω από 1 κόμμα. Είπε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου πως οι επισυνδέσεις που έγιναν από την ΕΥΠ ήταν νόμιμες με ένα θεσμικό πλαίσιο που ίσχυε. Μάλιστα, ο πρωθυπουργούς άλλαξε κάποιες σημαντικές ασφαλιστικές δικλείδες».

«Υπάρχει μεγάλη αγωνία να μην συσχετιστούν οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ με το Predator»

Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε πως υπάρχει μία μεγάλη προσπάθεια από τη ΝΔ να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια συγκάλυψης.

«Υπάρχει μεγάλη αγωνία να μην συσχετιστούν οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ με το Predator. Επειδή πέρα από τον κ. Οικονόμου, άκουσα και τον κ. Φλωρίδη ειρωνικό απέναντι στην αντιπολίτευση, θέλω να του πω ότι ιδιαίτερα στην περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη έγινε 2-3 φορές προσπάθεια να παρακολουθεί μέσω Predator και αφού απέτυχε αυτή η προσπάθεια, έγινε η επισύνδεση μέσα από την ΕΥΠ. Και αυτό έγινε σε πολλά που παρακολουθήθηκαν από την ΕΥΠ και το Predator. Είναι προφανή τα στοιχεία. Δεύτερον, λειτουργεί στην Ελλάδα ένα δίκτυο παρακολουθήσεων, ενδιαφέρει τον κ. Μητσοτάκη από πού εκπορεύεται αυτό το δίκτυο που παρακολουθεί το μισό υπουργικό συμβούλιο; Δεχόμαστε πως ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα παρακολουθείται από κάποιους, και δεν ξέρουμε ποιοι είναι και κατηγορούνται για πλημμέλημα;».

Related posts

Τέμπη: Στη Βουλή νέα δικογραφία κατά Καραμανλή – Παπαδόπουλου για παράβαση καθήκοντος

admin

Τσακαλώτος: Άνοιξε την πόρτα της εξόδου;

admin

Η χαμένη σχέση με το σήμερα

admin

Ποινική δίωξη σε βάρος 11 βουλευτών των Σπαρτιατών και Ηλία Κασιδιάρη ζητά η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

admin

Μητσοτάκης: Το κέρασμα στον Μπλίνκεν – Τον υποδέχθηκε με ρακή και καλτσούνια

admin

Νέα πρόκληση από Τουρκία: Κατηγορεί την Ελλάδα για παραβίαση δικαιωμάτων της μειονότητας στη Θράκη

admin

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άκουσε τα κάλαντα από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων

admin

Οι πιέσεις στον Ιερώνυμο και οι δίαυλοι με Μητσοτάκη

admin

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ

admin