Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν: Η Γαλλία θα ζητήσει εκεχειρία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 11:50.

Η Γαλλία θα ζητήσει από τη Ρωσία να τηρήσει εκεχειρία στα μέτωπα της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξή του από το Παρίσι προς μια Ουκρανή δημοσιογράφο που προβλήθηκε στην ουκρανική τηλεόραση και αναρτήθηκε από τη δημοσιογράφο στο κανάλι της στο YouTube το Σάββατο.

“Οι Ρώσοι πρέπει να παύσουν πυρ κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτό συνέβαινε πάντα”, είπε η δημοσιογράφος, μιλώντας μέσω διερμηνέα. “Θα το ζητήσουμε”, απάντησε ο Μακρόν. “Ναι, θα το ζητήσουμε”.

“Ο κανόνας της χώρας που φιλοξενεί τους αγώνες είναι να κινείται συμβαδίζοντας με το ολυμπιακό κίνημα”, είπε ο Μακρόν. “Αυτό είναι ένα μήνυμα ειρήνης. Θα ακολουθήσουμε και την απόφαση της Ολυμπιακής Επιτροπής”.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή είχε καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, λέγοντας ότι η ρωσική κυβέρνηση παραβίασε την ολυμπιακή εκεχειρία, η οποία στοχεύει να αξιοποιήσει τη δύναμη του αθλητισμού για την προώθηση της ειρήνης και του διαλόγου.

Την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ROC) δήλωσε ότι η Επιτροπή δεν θα μποϊκοτάρει τους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, παρά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στους αθλητές της από τη ΔΟΕ ως κυρώσεις για την εισβολή στην Ουκρανία. Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Χινταλγκό δήλωσε πάντως στο Reuters ότι θα προτιμούσε να μη συμμετάσχουν οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές στους Ολυμπιακούς του Παρισιού. 

Πώς απάντησε η Ρωσία

Σχολιάζοντας ωστόσο την έκκληση Μακρόν για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα προέτρεψε το Γάλλο πρόεδρο να σταματήσει τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Μακρόν θα πρέπει να προτείνει κατάπαυση του πυρός στις πλευρές της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, πρόσθεσε εξάλλου η Ζαχάροβα.

Related posts

Το Ισραήλ δηλώνει ότι θα αποδείξει τους “δεσμούς της Urnwa με την τρομοκρατία”

admin

Απογοήτευση ΗΠΑ προς Ορμπάν για το μπλοκάρισμα της ψηφοφορίας για τη Σουηδία

admin

Η United Airlines παγώνει την παραγγελία στη Boeing για 277 Max 10

admin

Το Κίεβο διαψεύδει τις νέες κατηγορίες της Μόσχας για ουκρανική εμπλοκή στην επίθεση της Παρασκευής στην Μόσχα

admin

Πιθανό “όχι” Σολτς σε Ερντογάν για τα Eurofighter Typhoon – Γιατί η Τουρκία στρέφεται σε αυτά τα μαχητικά

admin

Υποδομές στο Χάρκοβο της Ουκρανίας επλήγησαν από drone της Ρωσίας

admin

Η Χαμάς εμμένει στους όρους κατάπαυσης του πυρός

admin

Κέρδη για το ρούβλι έναντι του δολαρίου: Κινείται σε υψηλά άνω του ενός μήνα

admin

Goldman Sachs: Άλμα κερδοφορίας 28% στο πρώτο τρίμηνο

admin