Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάνφρεντ Βέμπερ: «Η Ευρώπη χρειάζεται σταθερότητα, όχι παιχνίδια εξουσίας»

Διπλό μήνυμα να εξεταστεί η κατανομή των ηγετικών θέσεων της ΕΕ υπό μια διευρυμένη προοπτική και ότι η στήριξη του ΕΛΚ προϋποθέτει δέσμευση επί συγκεκριμένων πολιτικών στέλνει ο πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ στη συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΝΕΑ» και σε μικρή ομάδα ανταποκριτών στις Βρυξέλλες ενόψει του σημερινού άτυπου δείπνου των 27, όπου θα συζητηθούν τα πρόσωπα που θα ηγηθούν των θεσμών και η στρατηγική ατζέντα της ΕΕ για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Θα καταλήξουν σήμερα οι ηγέτες στο σενάριο για πρόεδρο της Κομισιόν τη Φον ντερ Λάιεν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Κόστα και για Υπατο Εκπρόσωπο την Κάγια;

Το ΕΛΚ είναι ο νικητής των εκλογών. Αυτό είναι το σημείο εκκίνησης σήμερα και αναμένω να σεβαστούν οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι το ΕΛΚ και την επικεφαλής υποψήφιά μας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να γίνει πρόεδρος της Κομισιόν. Η Ευρώπη χρειάζεται σταθερότητα, όχι παιχνίδια εξουσίας. Απευθύνω έκκληση σε όλους να κλείσουμε σήμερα τη συζήτηση για τις θέσεις. Δεν μπορώ να εκφράσω άποψη για τους υποψήφιους των άλλων κομμάτων. Εμείς έχουμε μια ξεκάθαρη πρόταση ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η Ρομπέρτα Μέτσολα θα πρέπει να συνεχίσουν τη δουλειά τους.

Τι αναμένετε από τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους; Στηρίζετε το αίτημά τους για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τον Υπατο Εκπρόσωπο αντίστοιχα ή υπό συνθήκες;

Τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι ιστορικά. Πρέπει να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών, στο μήνυμα που έστειλαν στις εκλογές. Να μιλήσουμε για την οικονομική ισχύ της Ευρώπης και το δεύτερο μείζον θέμα είναι η ασφάλεια. Είμαστε δεσμευμένοι από το μανιφέστο που συμφωνήθηκε στο Βουκουρέστι, είναι ο οδικός χάρτης για τα επόμενα πέντε χρόνια. Δεν γνωρίζω ποιοι είναι οι υποψήφιοί τους, ακούω φήμες, αλλά δεν γνωρίζω με διαφάνεια τη διαδικασία τους. Η διαδοχή του Σαρλ Μισέλ και του Ζοζέπ Μπορέλ δεν αφορά μόνο τις προσωπικότητες, αλλά και το πρόγραμμα. Δεν υπάρχει σαφήνεια από τους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους ως προς τις θέσεις τους, όπως για την Κίνα, τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, την ανταγωνιστικότητα. Είμαι ξεκάθαρος. Η στήριξή μας θα συνδέεται με το περιεχόμενο. Θέλω να δω τη δέσμευσή τους στο περιεχόμενο και υποψήφιους αξιόπιστους και ικανούς να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Σήμερα θα πρέπει τουλάχιστον να έχουμε σαφή κατανόηση σχετικά με την κατανομή των ηγετικών θέσεων μεταξύ των πολιτικών ομάδων.

Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές του ΕΛΚ, ειδικά έναντι μιας συνεργασίας με το ECR; Σχετικά με τη Ρομπέρτα Μέτσολα το σχέδιο είναι να παραμείνει για μισή ή για ολόκληρη θητεία;

Θα πρέπει να εξεταστεί η διεύρυνση της προοπτικής των θέσεων. Εχουμε ήδη δώσει την προεδρία της ΕΤΕπ στους Σοσιαλιστές, το Renew έχει υποψήφιο για γ.γ. στο ΝΑΤΟ, έχει τον Ντιντιέ Ρέιντερς υποψήφιο για γ.γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το ΕΛΚ προσέρχεται σήμερα στις διαπραγματεύσεις για να διευρύνει την προοπτική των ηγετικών θέσεων. Είναι ο ξεκάθαρος νικητής, το Renew και οι Πράσινοι οι ξεκάθαροι ηττημένοι, ενώ οι Σοσιαλιστές απέτυχαν να κερδίσουν τις εκλογές. Για τις κόκκινες γραμμές θα επιμείνω στο περιεχόμενο. Τα τρία κριτήρια για συνεργασίες με όσους είναι υπέρ της Ευρώπης, υπέρ της Ουκρανίας, υπέρ του κράτους δικαίου αφορούν τα θεμελιώδη. Θα διατηρήσουμε την cordon sanitaire. Αν κάποιος θέλει να καταστρέψει την Ευρώπη, δεν μπορεί να είναι αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής. Σήμερα δεν είναι μόνο οι θέσεις το θέμα, αλλά και το περιεχόμενο. Δεν θα δεχτώ οποιαδήποτε συνεργασία αν δεν υπάρχει κοινή κατανόηση για το τι πρέπει να κάνουμε. Είναι οι Πράσινοι, που επιδιώκουν συνεργασία, έτοιμοι να δεσμευτούν στο εμπόριο; Στην ασφάλεια υπάρχει το θετικό μομέντουμ της πρότασης Μητσοτάκη – Τουσκ για ένα αντιπυραυλικό σύστημα άμυνας για την Ευρώπη. Είναι οι Πράσινοι έτοιμοι να το στηρίξουν; Στο Μεταναστευτικό πρέπει να πάμε στο επόμενο βήμα, με 30.000 στελέχη στη Frontex και μια συμφωνία με όλες τις μεσογειακές χώρες, όπως αυτή με την Τυνησία, την Αίγυπτο, τον Λίβανο. Θέλω σαφή δέσμευση.

Οταν μιλάτε για διεύρυνση της προοπτικής των ηγετικών θέσεων, διεκδικείτε το δικαίωμα να έχετε δεύτερη θητεία για υποψήφιο του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο ή μια δεύτερη ηγετική θέση όπως του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή του Υπατου Εκπροσώπου;

Το μήνυμά μου για τη σημερινή συνάντηση είναι να λάβουμε επιβεβαίωση από τους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους ότι σέβονται το δημοκρατικό αποτέλεσμα, ότι πρέπει να υπάρχει σαφήνεια στην κατανομή των θέσεων. Οταν μιλώ για διεύρυνση της προοπτικής, το κάνω για να το λάβουν όλοι υπόψη. Το Renew είναι ανάμεσα στους ηττημένους των εκλογών. Είμαι περήφανος για το δικό μας αποτέλεσμα. Στην Πολωνία ο Ντόναλντ Τουσκ νίκησε πειστικά εναντίον του PiS, στην Ελλάδα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πετύχαμε να κρατήσουμε την Ακροδεξιά χαμηλά. Το ΕΛΚ είναι η εμπροσθοφυλακή εναντίον των ακροδεξιών. Οι Φιλελεύθεροι δεν πέτυχαν με τον ίδιο τρόπο. Στην Ολλανδία ή τη Γαλλία υπό ηγεσία Φιλελευθέρων οι ακροδεξιοί ενισχύθηκαν. Επιπλέον, η ουγγρική αντιπολίτευση γίνεται τώρα μέλος της ομάδας του ΕΛΚ και αυτό δείχνει ότι οι φιλευρωπαϊκές δυνάμεις στην Ουγγαρία βλέπουν το ΕΛΚ ως σπίτι τους. Ο Μακρόν και ο Σολτς πρέπει να είναι ξεκάθαροι ότι σέβονται το αποτέλεσμα των εκλογών. Αυτό είναι το αίτημά μου.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι χρειάζεστε τους Πράσινους για να «βγουν» οι αριθμοί υπέρ της Φον ντερ Λάιεν στην ψηφοφορία στην Ευρωβουλή.

Η τωρινή πλατφόρμα με ΕΛΚ, Σοσιαλιστές και Φιλελεύθερους συγκεντρώνει το 55% των ψήφων. Στο παρελθόν δεν μπορούσες να στηρίζεσαι 100% στις ψήφους όλης της πλατφόρμας, οπότε μας συμβουλεύουν να αναζητήσουμε επιπλέον στήριξη. Το μήνυμα στη σημερινή συνάντηση είναι πρώτον να υπάρξει σταθερότητα με ξεκάθαρη δέσμευση από Μακρόν και Σολτς και δεύτερον ότι πιθανή συνεργασία θα συνδεθεί με το περιεχόμενο σε σχέση με τις υποσχέσεις προς τους πολίτες – οι Πράσινοι πρέπει να μας δώσουν τις απαντήσεις τους.

Είναι ρεαλιστικό να γίνει ψηφοφορία στην Ευρωβουλή για την πρόεδρο της Κομισιόν τον Ιούλιο ή θα μετατεθεί τον Σεπτέμβριο;

Αν λάβουμε σήμερα σαφές μήνυμα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνει η ψηφοφορία τον Ιούλιο. Αυτή τη στιγμή για την πρόεδρο της Κομισιόν και την πρόεδρο της Ευρωβουλής δεν ζητάμε κάτι περισσότερο από αυτό που έχουμε. Αν δεν υπάρξει σαφές μήνυμα, θα έχουμε εβδομάδες αβεβαιότητας. Το ΕΛΚ έχει σοβαρή προσέγγιση για να ηγηθεί σε αυτή τη χρονική στιγμή. Πρέπει να διευρυνθεί η προοπτική για τις ηγετικές θέσεις γιατί διακυβεύονται περισσότερα, υπάρχουν περισσότερα στο τραπέζι.

Related posts

Σε τουρκικά νερά το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν

admin

Τουρκικά ΜΜΕ: «Να επέμβει το ναυτικό μας στα ελληνικά νησιά»

admin

Νέες προειδοποιήσεις από την Αθήνα στα Τίρανα για τον Μπελέρη

admin

Το ασυμβίβαστο, η υποχρεωτικότητα και η επιστολική ψήφος

admin

Τούρκος παρουσιαστής: Η Ψέριμος είναι υπό ελληνική κατοχή – Πάτε κολυμπώντας από την Τουρκία

admin

Μητσοτάκης όπως Όρμπαν; – Γιατί παραλληλίζουν την Ελλάδα με την Ουγγαρία στη ΕΕ

admin

Δεν θέλουμε ένα ευρωψηφοδέλτιο με lifestyle προσωπικότητες, λέει ο Χαρίτσης

admin

17,83% Στόχος ο Ιούνιος

admin

Ο Star της ημέρας

admin