Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Λ. Σάμερς: Μεγάλη πλέον η πιθανότητα ήπιας προσγείωσης της οικονομίας των ΗΠΑ

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Λόρενς Σάμερς δήλωσε ότι βλέπει πια δυνατότητα ήπιας προσγείωσης της οικονομίας της χώρας, καθώς ο πληθωρισμός ολισθαίνει προς τα κάτω, ενώ η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή.

“Μια ομαλή προσγείωση φαίνεται πιο πιθανή σήμερα περισσότερο από οποτεδήποτε από το 2021”, είπε ο Σάμερς, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, σε εκδήλωση της Οικονομικής Λέσχης της Νέας Υόρκης την Πέμπτη. Μια ήπια προσγείωση δεν είναι εξασφαλισμένη, πρόσθεσε, αλλά “σίγουρα είναι μια πολύ πραγματική πιθανότητα”.

Ο Σάμερς, συνεργάτης του Bloomberg TV, ανέφερε ότι ο κύκλος των αυξήσεων της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) μείωσε τη ζήτηση χωρίς να επιβραδύνει την ανάπτυξη, με δαπάνες που έχουν γίνει λιγότερο ευαίσθητες στα επιτόκια.

Ενώ διαφαίνεται μια ήπια προσγείωση, οι κίνδυνοι παραμένουν. Η πρόσφατη περίοδος χαλάρωσης του πληθωρισμού έχει να κάνει περισσότερο με τις τιμές που προηγουμένως είχαν εκθετική άνοδο παρά με ένα “επίτευγμα θεμελιωδώς χαμηλού πληθωρισμού”, είπε, προσθέτοντας ότι η αύξηση των μισθών και η αύξηση του κόστους εργασίας “μοιάζουν ξεκάθαρα πάνω από αυτό που θα συνέβαινε με τον στόχο 2% για τον πληθωρισμό”.

Μετά από έναν χρόνο σταθερής υποχώρησης του πληθωρισμού, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν με τον υψηλότερο ρυθμό εδώ και τρεις μήνες τον Δεκέμβριο, καθώς οι τιμές των υπηρεσιών και των αγαθών αυξήθηκαν. Η αγορά εργασίας παραμένει επίσης γενικά υγιής, με αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας και ποσοστό ανεργίας σε ιστορικό χαμηλό, διατηρώντας τους μισθούς σε υψηλά επίπεδα.

Εν τω μεταξύ, επενδυτές και οικονομολόγοι αναμένουν ότι η οικονομία θα ψυχρανθεί φέτος, κάτι που εκτιμούν ότι θα οδηγήσει τη Fed να στηρίξει την ανάπτυξη. Οι αγορές τιμολογούν περίπου μειώσεις επιτοκίων κατά 140 μονάδες βάσης το 2024, πιθανότατα ξεκινώντας από τον Μάρτιο.

Αυτές οι προβλέψεις μπορεί να είναι πολύ αισιόδοξες, είπε ο Σάμερς, προσθέτοντας ότι δύο έως τρεις περικοπές είναι πιο πιθανές από τις τρέχουσες προσδοκίες.

Ο Σάμερς είχε δηλώσει προηγουμένως ότι οι επενδυτές υποτιμούν τους κινδύνους του πληθωρισμού, γεγονός που θα μπορούσε να διαψεύσει τις προσδοκίες τους για την πολιτική της κεντρικής τράπεζας.

Ο Σάμερς μιλούσε με τον καθηγητή οικονομικών στο Columbia Business School και πρώην επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου, Γκλεν Χάμπαρντ.

Related posts

Γάζα: Βομβαρδισμοί και μάχες στο νοσοκομείο Σίφα

admin

Διακήρυξη συνεργασίας στην πυρηνική ενέργεια υπέγραψαν Γαλλία και Βουλγαρία

admin

Αυστραλία: Η κυβέρνηση αρνήθηκε σε εξαγωγέα να στείλει πλοίο με χιλιάδες πρόβατα και βοοειδή στο Ισραήλ κάνοντας τον περίπλου της Αφρικής

admin

Gazprom: Μειωμένες οι ροές φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας στην Ευρώπη

admin

Αναφορά Ερντογάν στην Αγία Σοφία κατά την κεντρική προεκλογική του συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη

admin

Καταρρέουν οι μετοχές των τουρκικών κατασκευαστικών εταιρειών μετά την εκλογική νίκη της αντιπολίτευσης

admin

Binance και Paysafe σταματούν την συνεργασία τους στην Ευρώπη από τις 25 Σεπτεμβρίου

admin

Η Ουγγαρία μπλοκάρει τη στρατιωτική βοήθεια της ΕΕ στην Ουκρανία – Δεν θα εγκρίνει νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας

admin

Τουρκία: Από την Κωνσταντινούπολη ξεκίνησε η τριήμερη επίσκεψη Σταϊνμάιερ

admin