Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Καράτζης: Καταλύτες τα ξενοδοχεία στις επιδόσεις του ομίλου

Με υψηλές επιδόσεις ολοκληρώνεται το 2023 για τα ξενοδοχεία του ομίλου εταιρειών Καράτζη, ο οποίος, εκτός από τον τουρισμό, αναπτύσσει πολυσχιδείς δραστηριότητες.

Σε ό,τι αφορά τον ξενοδοχειακό κλάδο, σύμφωνα με την οικονομική κατάσταση του ομίλου, αυτός θα κλείσει με υψηλά επίπεδα αύξησης πωλήσεων λόγω ανόδου των τιμών πώλησης και διατήρησης υψηλών ποσοστών πληρότητας από το ξενοδοχείο Nana Golden Beach.

Σημαντικό ρόλο στα ισχυρά νούμερα του 2023 διαδραματίζει και η εμπορική ωρίμανση του Nana Princess στη Χερσόνησο, που εδραιώνεται ως ένα υψηλού επιπέδου luxury hotel στην παγκόσμια αγορά, με τους επικεφαλής του ομίλου να εξετάζουν νέες επενδύσεις στον ξενοδοχειακό τομέα με αιχμή τα πολυτελή ξενοδοχεία (luxury) και τα ξενοδοχεία που βρίσκονται σε αστικούς προορισμούς (city hotels). Σε πλήρη λειτουργία, μάλιστα, τέθηκε από την αρχή της σαιζόν 2022 το Nana Sports Center στο οποίο και διοργανώθηκε το πρώτο διεθνές ITF τουρνουά τένις.

Τα αποτελέσματα του 2022

Ισχυρά ήταν, πάντως, τα αποτελέσματα που κατέγραψε ο όμιλος το 2022, με τον ξενοδοχειακό κλάδο να δρα ως καταλύτης στην κερδοφορία του. Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 121 εκατ. ευρώ από 102 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, σημειώνοντας αύξηση 19%, η οποία οφείλεται αφενός στην πλήρη λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων λόγω της πλήρους αναστολής των περιοριστικών μέτρων και αφετέρου στην αύξηση των πωλήσεων του βιομηχανικού κλάδου. Αύξηση πωλήσεων κατέγραψε και ο κλάδος των μεταφορών λόγω της πλήρους λειτουργικής χρονιάς της Panellenic καθώς και ο κλάδος της ενέργειας με την πρώτη χρονιά λειτουργίας του αιολικού σταθμού της Αιολική Πνοή Αποσκιάς Μον. Α.Ε.

Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις των ξενοδοχείων του ομίλου διαμορφώθηκαν σε πάνω από 27 εκατ. ευρώ από 17 εκατ. ευρώ το 2021, σημειώνοντας άνοδο 59,5%, ενώ αντίστοιχα ο κύκλος εργασιών της Panellenic υπερέβη τα 4,6 εκατ. ευρώ έναντι 1,5 εκατ. ευρώ το 2021, με τριψήφιο ποσοστό αύξησης 204%.

Ως προς τα μικτά κέρδη του ομίλου, ανήλθαν σε 31 εκατ. ευρώ έναντι 27 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, παρουσιάζοντας αύξηση 13,1%, που προέρχεται από τον ξενοδοχειακό τομέα και την πλήρη λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων.

Αντίστοιχα, τα EBITDA ανήλθαν σε επίπεδο ομίλου σε 30 εκατ. ευρώ έναντι 25 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, με αύξηση 21%. Οι καθαρές λειτουργικές ταμειακές ροές του ομίλου ανήλθαν σε 22,8 εκατ. ευρώ, ποσό που συνέβαλε στην αυτοχρηματοδότηση σημαντικού μέρους των επενδυτικών του σχεδίων.

Πάντως, το 2022 τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 13,7 εκατ. ευρώ έναντι 18 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Η μείωση αυτή, όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις, «οφείλεται κυρίως στη διενέργεια προβλέψεων απομείωσης συμμετοχών, στη αύξηση των αποσβέσεων και του χρηματοοικονομικού κόστους και στη συμπίεση του περιθωρίου κέρδους του βιομηχανικού κλάδου εξαιτίας των αυξήσεων στις τιμές των πρώτων υλών και της ενέργειας. Οι ζημίες στον κλάδο των μεταφορών ενσωματώνουν τα ζημιογόνα αποτελέσματα και τη πρόβλεψη απομείωσης της συγγενούς εταιρείας ΟΡΑΪΖΟΝ ΣΙ ΛΑΪΝΣ Ν.Ε.».

Τον Μάρτιο 2022 η εταιρεία προέβη σε αναδιάρθρωση του δανεισμού της εξοφλώντας μέρος βραχυπρόθεσμων αλλά και μακροπρόθεσμων δανείων της και συνάπτοντας ένα νέο δεκαπενταετές ομολογιακό δάνειο ύψους 125 εκατ. ευρώ με ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής και εμπράγματες εξασφαλίσεις επί των ξενοδοχειακών ακινήτων της.

Οι επενδύσεις

Το 2022 ο όμιλος υλοποίησε επενδύσεις άνω των 27 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12,8 εκατ. αφορούσαν την ολοκλήρωση της κατασκευής δεκαοκτώ γηπέδων τένις εντός των εγκαταστάσεων του ξενοδοχείου Nana Golden Beach, τα 2,7 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκαν σε αγορές οικοπέδων και καταλυμάτων στη Χερσόνησο, 2,1 εκατ. ευρώ αφορούσαν επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά πάρκα και, τέλος 6,1 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν στην αγορά νέου αεροσκάφους μεταφοράς επιβατών.

Στο μέτωπο των επενδύσεων, πιο αναλυτικά, ο όμιλος το 2022 απέκτησε ένα οικόπεδο 4 στρεμμάτων, όμορο του ξενοδοχείου Nana Golden Beach, με στόχο την επέκταση της αθλητικής εγκατάστασης Nana Sports Center και την εγκατάσταση mini waterpark. Παράλληλα, απέκτησε δύο ακίνητα στην περιοχή του Δράπανου Χερσονήσου για την εξυπηρέτηση αναγκών στέγασης προσωπικού των Nana Hotels.

Σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών, το 2022 η θυγατρική αεροπορική εταιρεία Panellenic, η οποία ιδρύθηκε το 2020, αγόρασε ένα δεύτερο αεροσκάφος τύπου Cessna XLS, αξιοποιώντας πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), ενώ πλέον εξετάζεται η αγορά τρίτου αεροσκάφους, προκειμένου να καλυφθεί η υψηλή ζήτηση σε επίπεδο private aviation. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία τον Μάιο του 2021 ξεκίνησε εμπορικές πτήσεις με το πρώτο ιδιόκτητο αεροσκάφος τύπου Cessna XLS, γεγονός που σηματοδότησε την είσοδό της στην αεροπορική αγορά με στόχο την παροχή ολοκληρωμένων λύσεων στον τομέα της αεροπορικής μεταφοράς επιβατών, με ειδίκευση στις ιδιωτικές πτήσεις.

Όσον αφορά τον κλάδο ακτοπλοΐας, ιδρύθηκε η συγγενής εταιρεία ΟΡΑΪΖΟΝ ΣΙ ΛΑΪΝΣ Ν.Ε. η απέκτησε το πλοίο HSC Santa Irini που εκτελούσε ημερήσιες κρουαζιέρες στο δρομολόγιο Ηράκλειο – Σαντορίνη κατά την καλοκαιρινή σεζόν. Φέτος, πάντως, ο όμιλος προχώρησε σε αποεπένδυση από τη ναυτιλιακή εταιρεία, με πώληση του πλοίου με σκοπό την εκκαθάριση της ΟΡΑΪΖΟΝ ΣΙ ΛΑΪΝΣ Ν.Ε.

Εκτός από τον τουρισμό, ο όμιλος Καράτζη δραστηριοποιείται στη βιομηχανία, στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών και αιολικών σταθμών και στις υπηρεσίες αεροπορικής και θαλάσσιας μεταφοράς επιβατών, επιδιώκοντας διαφοροποίηση στο χαρτοφυλάκιο του.

Related posts

Motor Oil: Από 1,37 ευρώ το λίτρο η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

admin

Συγκροτήθηκε σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΠΑΠ

admin

Νέα μέρα στην ακτοπλοΐα με τη συγχώνευση ΑΝΕΚ-Attica Group

admin

Επιπλέον στήριξη ζητούν ένδυση-υπόδηση, όπως στην εστίαση

admin

Εγκαινιάζεται το πρόγραμμα «Digital School by Τράπεζα Χανίων»

admin

Κεραμεία Αλλατίνη: «Στα κάγκελα» οι μέτοχοι μειοψηφίας

admin

Alpha Bank: Διέθεσε 1,89 εκατομμύρια δωρεάν μετοχές σε 56 στελέχη

admin

ΜΕΒΓΑΛ: Εφάπαξ ενίσχυση €300 και αύξηση μισθών για τους εργαζόμενους

admin

Η Βένια Ζαφόλια Head of Corporate & Government Affairs για τη Νότια Κεντρική Ευρώπη στη Mondelēz

admin