Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία καταγγέλλει ουκρανική επίθεση κατά του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17:49.

Η Ουκρανία έπληξε τον θόλο που καλύπτει  αντιδραστήρα ο οποίος έχει διακόψει τη λειτουργία του στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια,  αν και τα επίπεδα ραδιενέργειας παραμένουν φυσιολογικά και δεν προκλήθηκε σοβαρή ζημιά, δήλωσε η διοίκηση του εργοστασίου που έχει εγκατασταθεί στη Ρωσία.

Δεν είναι σαφές με ποιο οπλικό σύστημα επλήγη ο θόλος του πυρηνικού εργοστασίου, το οποίο κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις λίγο μετά την εισβολή τους στην Ουκρανία το 2022. Το εργοστάσιο είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι είχε δεχτεί επίθεση από ουκρανικά drones.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), η οποία έχει εμπειρογνώμονες στο σημείο, είπε ότι είχε ενημερωθεί από τη διοίκηση του σταθμού ότι ένα drone έπληξε το εργοστάσιο  και επιβεβαίωσε την επίθεση αναφέροντας ότι οι πληροφορίες αυτές ήταν “συνεπείς” με τις παρατηρήσεις της.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι είπε ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να απέχουν από ενέργειες που “θέτουν σε κίνδυνο την πυρηνική ασφάλεια”.

Το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια αποτελείται από έξι σοβιετικού σχεδιασμού VVER-1000 V-320 υδρόψυκτους αντιδραστήρες και υδρόψυκτους αντιδραστήρες που περιέχουν ουράνιο 235 και διαθέτει πυρηνικό καύσιμο στις εγκαταστάσεις του.

Οι αντιδραστήρες νούμερο  1, 2, 5 και 6 βρίσκονται σε ψυχρή διακοπή λειτουργίας, ο αντιδραστήρας νούμερο  3 είναι κλειστός για επισκευή και ο αντιδραστήρας νούμερο 4 βρίσκεται στη λεγόμενη “θερμή διακοπή λειτουργίας”, σύμφωνα με τη διοίκηση του σταθμού. 

Το εργοστάσιο της Ζαπορίζια είναι ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στην Ευρώπη και η διοίκησή του ανέφερε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις “επιτέθηκαν στον θόλο” του κτιρίου που στεγάζει τον αντιδραστήρα νούμερο 6. “Τα επίπεδα ακτινοβολίας στο εργοστάσιο και στη γύρω περιοχή δεν έχουν αλλάξει”.

Η Ουκρανία δεν έχει προχωρήσει επί του παρόντος σε κάποια ανακοίνωση. 

Το εργοστάσιο παραμένει κοντά στην πρώτη γραμμή και τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει η μία την άλλη ότι έχουν εξαπολύσει επιθέσεις κατά της μονάδας, διακινδυνεύοντας μια πιθανή πυρηνική καταστροφή.

Ο Ράφαελ Γκρόσι, επικεφαλής του ΔΟΑΕ έχει επίσης κατ΄ επανάληψη προειδοποιήσει για σοβαρές ανησυχίες σχετικά με το εργοστάσιο λόγω των επανειλημμένων επιθέσεων.

Related posts

Κολομβία: Ισχυρός σεισμός αναστάτωσε τους κατοίκους της Μπογοτά

admin

Λίβανος: Τέσσερις άμαχοι, μέλη της ίδιας οικογένειας, σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή

admin

ΗΠΑ: Νέα ποινική δίωξη σε βάρος του Τραμπ για τις εκλογές του 2020

admin

Μισέλ: Η ρωσική απόφαση για τα σιτηρά θέτει σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια

admin

Λίβανος: Δύο μαχητές της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν σε πλήγμα από ισραηλινό ντρόουν στο νότιο τμήμα

admin

ΕΕ: Καταγγέλλει ότι οι ρωσικές προεδρικές εκλογές διεξήχθησαν σε ένα περιβάλλον εξαιρετικής καταπίεσης

admin

Αλγερινοί συνοριοφύλακες πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο τουρίστες

admin

Η υπ. Οικογένειας του Ερντογάν κατηγορήθηκε για κατασκοπία και θέτει το “πρόβλημα” της διπλής υπηκοότητας

admin

Ζελένσκι: Η Γερμανία στέλνει κι άλλα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot στην Ουκρανία

admin