Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η εκλογική επιτροπή του Κονγκό ακυρώνει 82 υποψηφίους για νοθεία στις εκλογές του Δεκεμβρίου

Η εκλογική επιτροπή του Κονγκό δήλωσε ότι ακύρωσε τις ψήφους 82 από τους 101.000 υποψηφίους στις βουλευτικές και τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Δεκέμβριο, λόγω της εμπλοκής τους σε φερόμενη απάτη και άλλα ζητήματα που διατάραξαν τις εκλογές.

Οι διαγραμμένοι είναι μεταξύ των υποψηφίων για τις εθνικές, επαρχιακές και δημοτικές συνελεύσεις, τα αποτελέσματα των οποίων δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί εν μέσω των δυσάρεστων συνεπειών της ψηφοφορίας της 20ής Δεκεμβρίου που απειλεί να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, κορυφαία παραγωγό κοβαλτίου και τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της Αφρικής.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής η εκλογική επιτροπή του CENI δεν αναφέρθηκε στην προεδρική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα. Αυτή ανέδειξε συντριπτική νίκη του προέδρου Felix Tshisekedi την περασμένη Κυριακή, αλλά η αντιπολίτευση αμφισβήτησε το αποτέλεσμα λόγω εκτεταμένων εκλογικών παρατυπιών που αναφέρθηκαν από τους δικούς της και ανεξάρτητους παρατηρητές.

Η Επιτροπή δήλωσε ότι ξεκίνησε έρευνα μετά τις κάλπες για να εξετάσει “πράξεις βίας, βανδαλισμού και δολιοφθοράς που διαπράχθηκαν από ορισμένους κακόβουλους υποψηφίους εναντίον ψηφοφόρων, του προσωπικού τους, των περιουσιακών τους στοιχείων και του εκλογικού υλικού”.

Η έρευνα οδήγησε στην ακύρωση της συμμετοχής 82 υποψηφίων βουλευτών καθώς και στην πλήρη ακύρωση των εκλογών σε όλα τα επίπεδα σε δύο από τις 484 εκλογικές περιφέρειες, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση. Άλλες 16 είχαν ήδη αποκλειστεί από τις εκλογές λόγω τοπικών ζητημάτων ασφαλείας.

Τέσσερις εν ενεργεία κυβερνήτες επαρχιών και τρεις υπουργοί της κυβέρνησης ήταν μεταξύ των 82 αποκλεισμένων.

Η κίνηση της CENI είναι απίθανο να κατευνάσει την αντιπολίτευση, πολλοί από τους οποίους κατηγορούν την επιτροπή ότι βοήθησε να γείρουν οι εκλογές υπέρ του Tshisekedi και απορρίπτουν τον ισχυρισμό της ότι τα περιστατικά απάτης και άλλων παραβάσεων ήταν περιορισμένα και πραγματοποιήθηκαν από λίγους κακόβουλους παράγοντες.

Οι κυριότεροι διεκδικητές της προεδρίας από την αντιπολίτευση κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να διαμαρτυρηθούν. Οι εκλογικές διαμάχες συχνά πυροδοτούν ταραχές στο Κονγκό, η ανάπτυξη του οποίου παρεμποδίζεται από δεκαετίες αυταρχικής διακυβέρνησης, διαφθοράς και παρατεταμένης κρίσης όσον αφορά την ασφάλεια στις ανατολικές επαρχίες.

Το CENI και η κυβέρνηση δήλωσαν ότι οι τελευταίες εκλογές ήταν καθαρές και δίκαιες παρά τις παρατυπίες. Αυτές περιλάμβαναν εκλογικά τμήματα που δεν άνοιξαν την ημέρα των εκλογών, βίαια επεισόδια, δυσλειτουργία των μηχανημάτων ψηφοφορίας και άλλες αναποδιές που οδήγησαν σε απρογραμμάτιστη παράταση της ψηφοφορίας, της οποίας τη νομική βάση αμφισβήτησε η κύρια αποστολή παρατηρητών.

Ο Tresor Kibangula, πολιτικός αναλυτής στο ινστιτούτο ερευνών Ebuteli του Κονγκό, δήλωσε ότι είναι δύσκολο να δει κανείς πώς οι παραβιάσεις που υπέδειξε η CENI στην τελευταία της δήλωση δεν επηρέασαν επίσης τις προεδρικές εκλογές, “ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι όλες αυτές οι ψηφοφορίες διεξήχθησαν την ίδια ημέρα με την ίδια ηλεκτρονική συσκευή ψηφοφορίας”.

“Το κεντρικό ερώτημα είναι … αν η έκταση της διακηρυγμένης νίκης (του Tshisekedi) διαστρεβλώθηκε από αυτές τις παρατυπίες που ήταν προφανώς ευρέως διαδεδομένες σε όλη τη χώρα”, είπαν χαρακτηριστικά.

Related posts

ΕΚΤ: Υπό αξιολόγηση η ρευστότητα των τραπεζών – Ενδεχόμενο αυστηρότερων απαιτήσεων

admin

Υπ. Εμπορίου ΗΠΑ από Σαγκάη: Θέλουμε πιο “προβλέψιμο” περιβάλλον για τις εταιρείες μας στην Κίνα

admin

Αξιωματούχος Ισραήλ: Το Ισραήλ θα επιτρέψει την είσοδο στη Γάζα δύο φορτηγών καυσίμων ημερησίως

admin

Ο επικεφαλής του Χονγκ Κονγκ θα επισκεφθεί τη Σιγκαπούρη και τα μέλη της ASEAN τον Ιούλιο

admin

Φιντάν: Έτοιμη η Τουρκία να φιλοξενήσει διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας

admin

Ρωσία: Έκρηξη σε σιδηροδρομική γέφυρα στην περιοχή της Σαμάρα

admin

Λετονία: Παραιτείται ο πρωθυπουργός Κρ. Κάρινς

admin

Πολωνία: 14 ένοχοι για σαμποτάζ και κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

admin

Λίβανος: Παλαιστίνιος προσκείμενος στη Χαμάς επέζησε ισραηλινής επιδρομής, άλλοι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν

admin