Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η δικαστική έρευνα ελπίζουμε σύντομα να αποφέρει καρπούς»

«Δείκτες ποιότητας της δημοκρατίας μας» χαρακτήρισε η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου τις ανεξάρτητες Αρχές κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του πρώτου συνεδρίου που διοργανώνεται από τις ανεξάρτητες Αρχές στη χώρα μας, σε μια χρονική συγκυρία που συμπίπτει με τις δικαστικές εξελίξεις για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και τον καθοριστικό ρόλο που έχουν διαδραματίσει τόσο η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), όσο και η Αρχή Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΔΠΧ).

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχοντας και η ίδια διατελέσει στην κορυφαία θέση της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως και οι πρόεδροι των δύο προαναφερόμενων Αρχών, Χρήστος Ράμμος, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος του ΣτΕ, και Κωνσταντίνος Μενουδάκος, ο οποίος ήταν πρόεδρος του ίδιου ανώτατου δικαστηρίου, δεν περιορίστηκαν σε μια ιστορική αναφορά των ανεξάρτητων Αρχών, αλλά αναφέρθηκαν στον ελεγκτικό και εγγυητικό τους ρόλο, που τις κατατάσσει «στους πυλώνες της ασφάλειας δικαίου».

«Οι Αρχές είναι φορείς δημόσιας εξουσίας»

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναφερόμενη στην υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της δικαστικής και πολιτικής επικαιρότητας τις τελευταίες μέρες, με θεσμική προσήλωση είπε χαρακτηριστικά: «Στο ζήτημα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, στο οποίο εμπλέκονται θεσμικά δύο από τις ανεξάρτητες Αρχές, είναι σε εξέλιξη δικαστική έρευνα, η οποία ελπίζουμε σύντομα να αποφέρει καρπούς», ενώ δεν παρέλειψε να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο χρέος της πολιτείας, που «είναι να εγγυάται την επιτέλεση του έργου των Αρχών και την ανεξαρτησία τους».

«Η διαδικασία της επιλογής των μελών τους (σ.σ.: των ανεξάρτητων Αρχών) υπακούει στην αρχή της συναίνεσης μεταξύ των κομμάτων, όπως αυτή αποτυπώνεται σήμερα στην πλειοψηφία των τριών πέμπτων, όμως ταυτόχρονα πρέπει να υπηρετεί τη λειτουργικότητα και τη νομιμοποίησή τους, χωρίς προσχηματικές αρνήσεις. Οι Αρχές είναι φορείς δημόσιας εξουσίας και ο σεβασμός τους προϋποθέτει την ανεμπόδιστη άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, δίχως παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας. Χρέος της πολιτείας είναι να εγγυάται την επιτέλεση του έργου των Αρχών και την ανεξαρτησία τους», τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Οι ανεξάρτητες Αρχές πρέπει να δράσουν με πλήρη ανεξαρτησία στην εκτέλεση των καθηκόντων και των εξουσιών τους. Τα μέλη πρέπει να διορίζονται με διαφανή τρόπο», τόνισε λίγο αργότερα στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ο επίτροπος Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ενωσης Didier Reynders.

Σήμερα οι τοποθετήσεις των προέδρων

Εκ των πραγμάτων, πάντως, λόγω της επικαιρότητας που καταλαμβάνει η υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων αλλά και λόγω των κλήσεων που έχουν λάβει πρώην μέλη και νυν στελέχη της ΑΔΑΕ στο πλαίσιο ποινικής έρευνας για την επιτέλεση του συνταγματικού τους ρόλου, τα βλέμματα όλων στο συνέδριο συγκεντρώνονται στο σημερινό τελευταίο μέρος των εργασιών και τις τοποθετήσεις των προέδρων όλων των ανεξάρτητων Αρχών που αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Related posts

Κασσελάκης: Αισθάνθηκα συγκινημένος και «σαν στο σπίτι μου» στην Κωνσταντινούπολη

admin

Απώλειες

admin

Ετοιμάζεται πωλητήριο για τα παλαιότερα αεροσκάφη

admin

Προκλητικός ο Ερντογάν: Να σταματήσει η Ελλάδα τους εξοπλισμούς

admin

Το τέλος της αποσταθεροποίησης και η αρχή της μεγάλης Ανατροπής

admin

ΠΑΣΟΚ: Πόσο κοστίζουν οι μετακινήσεις

admin

Κασσελάκης: Θα δώσω μάχη για τη δικαιοσύνη και ένα καινούριο παραγωγικό μοντέλο

admin

Τούρκος πολιτικός ήρθε στην Αθήνα και άνοιξε τουρκική σημαία μπροστά στη Βουλή

admin

Qatargate: Υπό κράτηση παραμένει ο Μαρκ Ταραμπέλα – Ερχεται και η απόφαση για την Καϊλή

admin