Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η Βρετανία κηρύσσει τη Βάγκνερ “τρομοκρατική ομάδα”

Η ομάδα των Ρώσων μισθοφόρων Wagner πρόκειται να κηρυχθεί τρομοκρατική οργάνωση από τη βρετανική κυβέρνηση, δήλωσε την Τετάρτη το υπουργείο Εσωτερικών, πράγμα που θα καθιστά παράνομο το να είναι κάποιος μέλος ή να υποστηρίζει την ομάδα.

Ένα σχέδιο διαταγής που πρόκειται να κατατεθεί ενώπιον του κοινοβουλίου θα επιτρέψει την κατηγοριοποίηση και την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του Βάγκνερ ως περιουσιακά στοιχεία τρομοκρατών, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

“Η Βάγκνερ είναι βίαιη και καταστροφική οργάνωση που έχει δράσει ως στρατιωτικό εργαλείο στο εξωτερικό για τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν”, δήλωσε η κυρία Μπρέιβερμαν. “Όσο το καθεστώς του Πούτιν αποφασίζει τι θα κάνει με το τέρας που δημιούργησε, οι συνεχιζόμενες αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες της Βάγκνερ δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να υπηρετούν τους πολιτικούς σκοπούς του Κρεμλίνου”, συνέχισε η υπουργός.

Σε ολόκληρη την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, ο Βάγκνερ έχει εμπλακεί σε λεηλασίες, βασανιστήρια και “βάρβαρες δολοφονίες”, αναφέρεται στην ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντάς το απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια. “Είναι τρομοκράτες, απλοί και απλοί – και αυτή η απαγόρευση το καθιστά σαφές στη νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου”, είπε.

Η εντολή αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις 13 Σεπτεμβρίου, χρονικό σημείο κατόπιν του οποίου θα συνιστά ποινικό αδίκημα το να ανήκει κάποιος στην ομάδα ή να προωθεί την ομάδα, να οργανώνει ή να συμμετέχει σε συναντήσεις της και να φέρει το λογότυπό της δημόσια, πράγμα που τιμωρείται με φυλάκιση ως και 14 έτη.

Ο Ντέιβιντ Λάμι, υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, είπε ότι η κίνηση έρχεται “πολύ καθυστερημένα”. “Τώρα η κυβέρνηση θα πρέπει να πιέσει για ένα Ειδικό Δικαστήριο για να διωχθεί ο Πούτιν για το έγκλημα της επίθεσης”, είπε στο X (Twitter).

Η μισθοφορική ομάδα Βάγκνερ έχει δράση στη Συρία, τη Λιβύη και πολλές χώρες σε όλη τη βόρεια και δυτική Αφρική. Στρατολόγησε χιλιάδες κατάδικους από ρωσικές φυλακές για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, παρέχοντας την κύρια δύναμη επίθεσης για τη χειμερινή επίθεση της Ρωσίας εκεί το 2022-2023.

Τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους η ομάδα ξεκίνησε μια σύντομη ανταρσία στη Ρωσία, που καταδικάστηκε ως προδοσία από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, και στις 23 Αυγούστου το αφεντικό της Γεβγκένι Πριγκόζιν και οι ανώτατοι αξιωματούχοι της οργάνωσης σκοτώθηκαν σε αεροπορικό δυστύχημα.

Η Βρετανία επέβαλε κυρώσεις στον Πριγκόζιν το 2020, στον Όμιλο Βάγκνερ εν συνόλω τον Μάρτιο του 2022 και τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους επέβαλε κυρώσεις σε άτομα και επιχειρήσεις με δεσμούς με τον όμιλο στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Μάλι και το Σουδάν.

Οι βουλευτές στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου τον Ιούλιο ζήτησαν πιο στοχευμένες κυρώσεις στον “ιστό οντοτήτων” υπό την ομπρέλα της Βάγκνερ.

Related posts

Νότια Αφρική: Εκλήθη στο ΥΠΕΞ ο πρεσβευτής του Ισραήλ για τη Γάζα και “τη συμπεριφορά του”

admin

Επιχείρηση “Ειρήνη”: Η Τουρκία αρνείται για 11η φορά την επιθεώρηση σε πλοίο της

admin

Κίνα: Ετήσιο ρεκόρ στις επισκέψεις τουριστών στην Αυτόνομη Περιοχή των Ουιγούρων

admin

Beiersdorf: Ξεπέρασαν τις προσδοκιές τα έσοδα α’ τριμήνου – Ανεβάζει τον πήχη για τις πωλήσεις στο σύνολο του έτους

admin

Προειδοποιήσεις από ΗΠΑ: Η Κίνα παρέχει δορυφορικές στρατιωτικές πληροφορίες στη Ρωσία

admin

TotalEnergies: Πτώση 31% στα κέρδη δ’ τριμήνου, ωστόσο αυξάνει το μέρισμα για τους μετόχους

admin

FT: Στην Ουκρανία τα κέρδη από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας, προτείνει η ΕΕ

admin

Σι Τζινπίνγκ: Η Κίνα εναντιώνεται σε κάθε “οικονομικό εξαναγκασμό” και “αποσύνδεση”

admin

ΕΚΤ: Ζημιές €1,3 δισ. το 2023 – Δεν θα γίνει διανομή κερδών στις εθνικές κεντρικές τράπεζες

admin