Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η Βουλγαρία κάνει πίσω για το χαράτσι στο ρωσικό αέριο

Ο κυβερνών συνασπισμός της Βουλγαρίας παρουσίασε σχέδια για την κατάργηση του αμφιλεγόμενου φόρου στη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της επικράτειάς της, καθώς η βαλκανική χώρα επιδιώκει να βελτιώσει τους δεσμούς με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν.

Η κίνηση της κυβέρνησης τον Οκτώβριο να επιβάλει χαράτσι για τη μείωση των κερδών της ρωσικής Gazprom πυροδότησε ανησυχίες για υψηλές τιμές και διαταραχές στον εφοδιασμό σε ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Ενώ η Βουλγαρία δεν έχει ακόμη εισπράξει πληρωμές από τους πελάτες του διαχειριστή του δικτύου της, οι αρχές της Ουγγαρίας το χαρακτήρισαν ως “εχθρικό βήμα” και ζήτησαν να διεξαχθεί έρευνα από την ΕΕ για την απόφαση. 

Η Βουλγαρία θα τροποποιήσει τη νομοθεσία για την ανάκληση του φόρου μέχρι να βρει μια προσέγγιση σε επίπεδο ΕΕ για την εφαρμογή του, δήλωσαν σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα ο Μπόικο Μπορίσοφ και ο Κίριλ Πέτκοφ, πρώην πρωθυπουργοί και νυν αρχηγοί των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας. 

Οι ηγέτες των κομμάτων προχώρησαν σε δηλώσεις ενώ οι υπουργοί Εσωτερικών χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης επρόκειτο να συναντηθούν αργά τη Δευτέρα στη Σλοβενία ​​για να συζητήσουν το θέμα του χώρου Σένγκεν και της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης. Την Κυριακή, η Αυστρία υπέβαλε μια ιδέα να άρει εν μέρει το βέτο της στις προσφορές της Βουλγαρίας και της γειτονικής Ρουμανίας, επιτρέποντας την ανοιχτή πρόσβαση αεροπορικώς υπό τον όρο ότι οι δύο χώρες θα αποδεχτούν τους εκδιδόμενους προς αυτές αιτούντες άσυλο.

“Δεν πρέπει να χάσουμε αυτή την ευκαιρία λόγω του φόρου”, είπε ο Μπορίσοφ. “Οι σχέσεις καλής γειτονίας, που ήταν πάντα μεταξύ των βασικών προνομίων μας, θα παραμείνουν έτσι”.  

Η Σόφια επιδιώκει να ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν εδώ και πολλά χρόνια, αλλά η απόφαση χρειάζεται την έγκριση όλων των μελών της ΕΕ. Η Ολλανδία και η Αυστρία ήταν απρόθυμες να δεχτούν τη Βουλγαρία, επικαλούμενη τα προβλήματά της με το κράτος δικαίου και τον έλεγχο των συνόρων. 

Η πρόταση της Αυστρίας πρόκειται να συζητηθεί με Βούλγαρους και Ρουμάνους υπουργούς.

“Αυτό είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση”, δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Νικολάι Ντένκοφ. Αλλά “δεν θα δεχτούμε ειδικούς όρους για τη Βουλγαρία”, είπε.

Όπως έχει ήδη αναφέρει το Capital.gr για τη χώρα μας το συνολικό κόστος που θα έφερνε η επιβολή του τέλους από πλευράς Βουλγαρίας στο ρωσικό φυσικό αέριο με βάση τους υπολογισμούς θα έφτανε στα περίπου 360 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Παράγοντες της ελληνικής αγοράς είχαν τονίσει ότι η απόφαση της Βουλγαρίας να επιβάλει το τέλος παραβίαζε αντικειμενικά κάθε Ενωσιακή λογική βάσει συνθηκών καθώς δημιουργούσε εμπόδια στη διακίνηση αγαθών σε τρίτες χώρες. 

Διαβάστε ακόμη: 

Related posts

Κόστα Ρίκα: Ο πρώην πρόεδρος Λουίς Γκιγιέρμο Σολίς αντιμέτωπος με δίωξη για διαφθορά

admin

Γερμανία: Ματαιώσεις πτήσεων και σιδηροδρομικών δρομολογίων στο Μόναχο λόγω χιονόπτωσης

admin

Ουκρανία: Ο στρατός ανακοίνωσε ότι προωθείται σε ορισμένες ζώνες στο μέτωπο του Μπαχμούτ

admin

Ιταλία: Προβληματική η κατάσταση των νέων στη χώρα

admin

Ιράκ: Στέλνει δεξαμενόπλοιο με καύσιμα στην Αίγυπτο για να βοηθήσει την Γάζα

admin

Μπόστιτς (Fed): Δεν βλέπω μειώσεις επιτοκίων πριν το 2024

admin

Οι ΗΠΑ στέλνουν στην Ουκρανία πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου

admin

Ο Πούτιν “φλερτάρει” την Αφρική με δωρεάν με σιτηρά – “200.000 τόνοι μέχρι το τέλος του έτους”

admin

Κροατία: Πρωτιά για το κεντροδεξιό κόμμα του πρωθυπουργού Πλένκοβιτς δείχνουν τα exit polls

admin