Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Συνάντηση Μπάιντεν – Σι Τζινπίνγκ με φόντο την “αναθέρμανση του διαλόγου”

Ξεκίνησε η πολυαναμενόμενη συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ και Κίνας σε εξοχική κατοικία που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα μακριά από το Σαν Φρανσίσκο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαιρέτησε διά χειραψίας τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ μόλις βγήκε από το αυτοκίνητό του, λέγοντας “χαίρομαι που σας ξαναβλέπω”.

Στις πρώτες του δηλώσεις κατά την έναρξη της συνάντησης, ο Μπάιντεν τόνισε ότι οι δύο ηγέτες πρέπει να διασφαλίσουν πως “η αντιπαλότητα δεν θα εξελιχθεί σε σύγκρουση”, εκφράζοντας την επιθυμία για αναθέρμανση του διαλόγου μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου.

“Δύο μεγάλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, δεν μπορούν να γυρίσουν την πλάτη η μία στην άλλη”, πρόσθεσε από την πλευρά του ο Σι Τζινπίνγκ, τονίζοντας ότι η σύγκρουση και η αντιπαράθεση θα έχουν “αφόρητες συνέπειες για όλους”.

Το τετ-α-τετ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) είναι το πρώτο μεταξύ των δύο ηγετών μετά τη συνάντησή τους στο περιθώριο των εργασιών της G20 στην Ινδονησία πριν από έναν χρόνο. Αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ώρες και έχει στόχο την εξομάλυνση των τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.

Η συνάντηση πιθανόν να μην καταλήξει σε κάτι συγκεκριμένο αλλά το σημαντικό για τους Μπάιντεν και Σι είναι να διασφαλίσουν ότι η σινοαμερικανική σχέση, που είναι ιδιαίτερα οξυμένη, θα παραμείνει υπό έλεγχο.

“Δεν προσπαθούμε να αποσυνδεθούμε από την Κίνα”, διαβεβαίωσε χθες, Τρίτη, ο Μπάιντεν, σύμφωνα με τον οποίο στόχος είναι “να είμαστε σε θέση να παίρνουμε το τηλέφωνο και να μιλάμε, αν υπάρχει κρίση”.

Ωστόσο εκτίμησε ότι η Κίνα του Σι έχει “πραγματικά προβλήματα” μπροστά “στην αποκατάσταση της ηγετικής θέσης των ΗΠΑ στον κόσμο”.

“Είμαστε αντίθετοι στον ορισμό των σινοαμερικανικών σχέσεων με όρους ανταγωνισμού”, δήλωσε από την πλευρά της η Μάο Νινγκ εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Related posts

Ναμίμπια: Απεβίωσε ο πρόεδρος της χώρας

admin

Η Volvo σταματά για τρεις ημέρες την παραγωγή σε εργοστάσιό της στο Βέλγιο λόγω… Χούθι

admin

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι σχεδίαζε επίθεση στην πρεσβεία του στη Σουηδία

admin

Σουδάν: Ο στρατός στέλνει διαπραγματευτές στη Σαουδική Αραβία έπειτα από τρεις εβδομάδες μαχών

admin

Ισραήλ: Παραιτήθηκε από την κυβέρνηση ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Γκιντεόν Σαάρ

admin

Πολωνία: Οι μυστικές υπηρεσίες ερευνούν υπόθεση ρωσικής κατασκοπείας

admin

Συνέχισε να συρρικνώνεται η επιχειρηματική δραστηριότητα σε Γερμανία και Γαλλία

admin

ΗΠΑ: Οι δηλώσεις της Χαμάς δεν είναι ενθαρρυντικές για εκεχειρία

admin

Κολομβία: Ισχυρός σεισμός αναστάτωσε τους κατοίκους της Μπογοτά

admin