Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Δικαστήριο έκρινε ότι ο Τραμπ δεν έχει ασυλία από δίωξη και μπορεί να δικαστεί κανονικά

Ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να δικαστεί για τις κατηγορίες ότι σχεδίαζε να ανατρέψει τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020, όπως αποφάσισε την Τρίτη μια ομοσπονδιακή επιτροπή προσφυγών, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του πρώην προέδρου ότι έχει ασυλία από δίωξη.

Η απόφαση σηματοδοτεί τη δεύτερη φορά μέσα σε ισάριθμους μήνες που οι δικαστές απέρριψαν τα επιχειρήματα ασυλίας του Τραμπ και έκριναν ότι μπορεί να διωχθεί για ενέργειες που ανέλαβε ενώ βρισκόταν στον Λευκό Οίκο και πριν από τις 6 Ιανουαρίου 2021, όταν ένας όχλος από υποστηρικτές του εισέβαλαν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Το τριμελές εφετείο απέρριψε τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι δεν μπορεί να διωχθεί καθώς οι κατηγορίες συνδέονται με τις επίσημες αρμοδιότητες του ως πρόεδρος των ΗΠΑ. 

Ο Τραμπ θεωρείται σίγουρο ότι θα ασκήσει έφεση. Η τελευταία απόφαση πάντως ανατρέπει πάντως τις προσπάθειες του να αποφύγει μια δίκη για τις κατηγορίες ότι υπονόμευση την αμερικανική δημοκρατία και την ομαλή μετάβαση της εξουσίας. 

Οι δικηγόροι του Τραμπ υποστήριξαν ότι οι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ δικαιούνται ευρύτατης νομικής προστασίας και δεν μπορούν να διωχθούν για επίσημες πράξεις τους εκτός και έχουν πρώτα κατηγορηθεί επίσημα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και απομακρυνθεί από τα καθήκοντα τους από τη Γερουσία.

Ο Τραμπ έχει υποστηρίξει πολλές φορές δημόσια ότι οι πρόεδροι των ΗΠΑ απολαμβάνουν ασυλία. Σε μια ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα στις 18 Ιανουαρίου ανέφερε χαρακτηριστικά “όλοι οι πρόεδροι πρέπει να έχουν ολοκληρωτική και πλήρη προεδρική ασυλία αλλιώς η εξουσία και αποφασιστικότητα του προέδρου των ΗΠΑ θα αφαιρεθεί και θα χαθεί για πάντα”. 

Related posts

Ουκρανία: Τρεις νεκροί από ρωσικούς βομβαρδισμούς σε Χερσώνα και Ντνιπροπετρόφσκ

admin

Στόλτνεμπεργκ: Το ΝΑΤΟ εξετάζει την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας του στα Δυτικά Βαλκάνια

admin

Η Δανία ανακοίνωσε πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία ύψους 780 εκατ. ευρώ

admin

Μ. Ποντολιάκ: Η οικονομία της Ρωσίας θα παράγει αποκλειστικά για τον στρατό

admin

“Βουτιά” 10,2% στις τιμές κατοικιών στη Γερμανία

admin

Η Ιρλανδία ψηφίζει για τον εκσυγχρονισμό του Συντάγματός της αναφορικά με τις γυναίκες και την οικογένεια

admin

Φρ. Μπελέρης: Η παρέμβαση του Ράμα αποτελεί παραβίαση του τεκμήριου αθωότητας

admin

Πραξικόπημα στο Νίγηρα: Η ηγεσία του στρατού συντάσσεται με τους πραξικοπηματίες

admin

Ολλανδία: Ο Φρανς Τίμερμανς υποψήφιος πρωθυπουργός

admin