Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Αυξήσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων προβλέπει ο προϋπολογισμός του Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν περιέγραψε το πολιτικό του όραμα για μια πιθανή δεύτερη θητεία τη Δευτέρα, δίνοντας στη δημοσιότητα το σχέδιο του προϋπολογισμού ύψους 7,3 τρισ. δολ. για το εκλογικό έτος, με στόχο να πείσει τους Αμερικανούς ότι μπορεί να διαχειριστεί την οικονομία καλύτερα από τον Ντόναλντ Τραμπ, όπως μεταδίδει το Reuters. 

Ο Μπάιντεν θέλει να αυξήσει τους φόρους σε εταιρείες και υψηλόμισθους για να βοηθήσει να μειωθεί το έλλειμμα και να καλύψει το κόστος από νέα προγράμματα κοινωνικής μέριμνας που θα έχουν στόχο να μετριαστεί ο αντίκτυπος από το υψηλό κόστος στέγασης και φροντίδας παιδιών στα χαμηλότερα εισοδήματα. 

Το Κογκρέσο είναι απίθανο πάντως να υιοθετήσει τα μέτρα όπως προτείνει ο Αμερικανός πρόεδρος. 

Ο προϋπολογισμός του Μπάιντεν για το οικονομικό έτος 2025, που ξεκινά τον Οκτώβριο, περιλαμβάνει την αύξηση του εταιρικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος στο 28% από 21%, την επιβολή σε όσους έχουν περιουσία 100 εκατ. δολ. ενός συντελεστή 25% στο εισόδημα, ενώ ταυτόχρονα δίνει μεγαλύτερα περιθώρια στην κυβέρνηση για να διαπραγματεύεται μειώσεις στο κόστος των φαρμάκων. 

Σχεδιάζει επίσης να επαναφέρει φοροελαφρύνσεις για παιδιά σε άτομα με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, ενώ θα χρηματοδοτήσει προγράμματα παιδικής μέριμνας, θα διοχετεύσει 258 δισ. δολ. στην κατασκευή σπιτιών, θα δώσει 12 εβδομάδες οικογενειακής άδειας μετ’ αποδοχών και θα διοχετεύσει νέα κονδύλια ύψους δισεκατομμυρίων στην επιβολή του νόμου.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον απέρριψε αμέσως την πρόταση του Μπάιντελ, λέγοντας ότι αντικατοπτρίζει μια “ακόρεστη όρεξη για αλόγιστες δαπάνες” και “αδιαφορία για τη δημοσιονομική ευθύνη”.

Το σχέδιο του Μπάιντεν προβλέπει επίσης μείωση των δαπανών κατά 3 τρισ. δολ. σε περίοδο 10 ετών, κάτι που θα επιβραδύνει, αλλά δεν θα ανακόψει, την αύξηση του χρέους των 34,5 τρισ. δολ. 

Το έλλειμμα θα φτάσει τα 1,8 τρισ. δολ. το οικονομικό έτος 2025, ή το 6,1% του ΑΕΠ, πριν μειωθεί κάτω από το 4% σε μια δεκαετία, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Λευκού Οίκου.

Ο Λευκός Οίκος προβλέπει παράλληλα, αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,7% το 2024 και 1,8% το 2025, για να φτάσει το 2,2% έως το 2030. Ο πληθωρισμός τιμών καταναλωτή για το 2024 τοποθετείται στο 2,9% και 2,3% το 2025, και η ανεργία στο 4% για να υποχωρήσει στο 3,8% αργότερα μέσα στη δεκαετία.

Οι προβλέψεις αυτές οριστικοποιήθηκαν το Νοέμβριο και οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι τα στοιχεία θα ήταν πιο αισιόδοξα αν είχαν καθοριστεί σήμερα.

Related posts

Ο Λευκός Οίκος προτρέπει το Ισραήλ να καταβάλει προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας στη Γάζα

admin

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Σερβίας έθεσαν υπό κράτηση τρεις αστυνομικούς του Κοσσυφοπεδίου

admin

Καναδάς: Επαναφέρει την χρηματοδότηση της UNRWA λόγω της “καταστροφικής” κατάστασης στη Γάζα

admin

Μεσανατολικό: Η Μαλαισία απαγορεύει τον ελλιμενισμό ισραηλινών φορτηγών πλοίων στα λιμάνια της

admin

Βόρεια Μακεδονία: Επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές σε 7 εκλογικά τμήματα στις 22 Μαΐου λόγω παρατυπιών

admin

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τους ηγέτες του Κογκρέσου – Στο μενού η αμερικανική υποστήριξη σε Ουκρανία και Ισραήλ

admin

Η Φινλανδία τοποθετεί φράκτες σε συνοριακά περάσματα με την Ρωσία τα μεσάνυκτα

admin

Ο Μακρόν “δεν αναγνωρίζει” τους πραξικοπηματίες του Νίγηρα και εξακολουθεί να στηρίζει τον ανατραπέντα πρόεδρο Μπαζούμ

admin

Προσφυγή Ισραήλ κατά Τουρκίας στον ΟΟΣΑ για το εμπορικό μποϊκοτάζ

admin