Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Τα ρωσικά πλήγματα από την περιοχή του Κουρσκ άξιζαν μία δίκαιη απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 22:41

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα το βράδυ ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει από την αρχή του καλοκαιρού σχεδόν 2.000 διασυνοριακούς βομβαρδισμούς από το τη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ προς την ουκρανική επαρχία Σούμι, κάτι που, όπως είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, άξιζε μια “δίκαιη” ουκρανική απάντηση.

“Πυροβολικό, όλμοι, drones. Επίσης πυραυλικές επιθέσεις και κάθε τέτοιο πλήγμα αξίζει μια δίκαιη απάντηση”, τόνισε ο Ουκρανός ηγέτης στο καθημερινό τηλεοπτικό του μήνυμα.

Χθες το βράδυ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε δημόσια για πρώτη φορά ότι ουκρανικές δυνάμεις πολεμούν στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, λέγοντας ότι η επιχείρηση είναι μέρος της κίνησης του Κιέβου να αποκαταστήσει τη δικαιοσύνη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν για έκτη συναπτή ημέρα να απωθήσουν ουκρανικά στρατεύματα που εισέβαλαν στο Κουρσκ, στο μεγαλύτερο τέτοιο εγχείρημα των δυνάμεων του Κιέβου από την αρχή του πολέμου.

Ο ρωσικός στρατός επιβεβαίωσε σήμερα ότι ουκρανικά στρατεύματα προχώρησαν σε βάθος στην περιφέρεια Κουρσκ, λέγοντας πως ανέκοψε την προώθησή τους κοντά σε πολλές κοινότητες που βρίσκονται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας Σαββάτου προς Κυριακή τουλάχιστον δεκατρείς άνθρωποι τραυματίστηκαν, εξαιτίας της πτώσης συντριμμιών πυραύλου που εκτόξευσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας σε εννιαώροφη πολυκατοικία στην πόλη Κουρσκ.

Η Ρωσία δεσμεύτηκε σήμερα ότι θα προβεί σε αντίποινα για τα πρόσφατα ουκρανικά πλήγματα.

Ζελένσκι: Οι ρωσικές δυνάμεις άναψαν φωτιά μέσα στις εγκαταστάσεις του κατεχόμενου από τη Ρωσία πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια  

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα το βράδυ ότι ρωσικές δυνάμεις άναψαν μια φωτιά στις εγκαταστάσεις του κατεχόμενου από τη Ρωσία πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία και ότι η φωτιά ήταν ορατή από εδάφη που ελέγχονται από το Κίεβο.

Οι δείκτες ακτινοβολίας ήταν σε φυσιολογικά επίπεδα, τόνισε ο Ζελένσκι

Ένας τοπικός αξιωματούχος στην ουκρανική πόλη Νικόπολη είπε ότι υπάρχουν ανεπίσημες πληροφορίες ότι οι ρωσικές δυνάμεις έβαλαν φωτιά καίγοντας ελαστικά αυτοκινήτων στους πύργους ψύξης. Κάλεσε τους κατοίκους να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.

ΔΟΑΕ: Δεν αναφέρθηκε αντίκτυπος στην πυρηνική ασφάλεια

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ο οποίος έχει αναπτύξει ομάδα ειδικών στον ουκρανικό πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στη Ζαπορίζια, ο οποίος τελεί υπό κατοχή των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων από το πρώτο στάδιο του πολέμου που ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 2022, ανακοίνωσε αργά το βράδυ ότι “δεν αναφέρθηκε κανένας αντίκτυπος στην πυρηνική ασφάλεια” αφού εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε πύργο ψύξης.

“Ειδικοί του ΔΟΑΕ είδαν πυκνό μαύρο καπνό να αναδίδεται από το βόρειο τμήμα” της εγκατάστασης, αφού άκουσαν “εκρήξεις το βράδυ”, και ενημερώθηκαν από τη διεύθυνση της μονάδας —της μεγαλύτερης στην Ευρώπη— για “φερόμενη επίθεση με drone εναντίον ενός από τους πύργους ψύξης”, εξήγησε η υπηρεσία, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, μέσω X.

Ρωσία: Η πυρκαγιά που ξέσπασε στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια δεν έχει καμία επίπτωση στην ασφάλεια του σταθμού

Η ρωσική διοίκηση του κατεχόμενου ουκρανικού πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια ανακοίνωσε σήμερα ότι δυνάμεις πυρόσβεστης εργάζονται για την κατάσβεση μιας πυρκαγιάς κοντά στους πύργους ψύξης του σταθμού, τονίζοντας ότι η φωτιά δεν επηρέασε καθόλου το εργοστάσιο και δεν είχε καμία επίπτωση στην ασφάλεια του σταθμού.

Ο διορισμένος από τη Μόσχα επικεφαλής της περιφέρειας Ζαπορίζια, ο Εβγκένι Μπαλίτσκι, κατηγόρησε την Ουκρανία ότι ξεκίνησε τη φωτιά βομβαρδίζοντας την κοντινή πόλη Ενερχοντάρ.

Related posts

Εκπρόσωπος Χαμάς: Δεν έχουμε δώσει απάντηση στο σχέδιο εκεχειρίας, το μελετούμε

admin

Το Μεξικό απορρίπτει την αξίωση της Ουκρανίας να συλλάβει τον Πούτιν

admin

Η Ιταλία σχεδιάζει να πουλήσει ποσοστό έως και 13% της Poste Italiane

admin

Μ. Σάντου: Αν ο Πούτιν δεν ανακοπεί στην Ουκρανία, θα συνεχίσει την πορεία του

admin

“Δεν έχω αλλάξει αριθμό τηλεφώνου”, απαντά ο Μακρόν στον Πούτιν

admin

Mizuho: Πτώση 2,4% στα κέρδη τριμήνου σε ετήσια βάση για την τρίτη μεγαλύτερη ιαπωνική τράπεζα

admin

Σουδάν: Διακόπηκαν οι συνδέσεις Ίντερνετ και κινητών τηλεφώνων στο Χαρτούμ

admin

UnitedHealth: Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις στο τρίμηνο παρά το πλήγμα από την κυβερνοεπίθεση

admin

Ουρουγουάη: Τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω της λειψυδρίας στην πρωτεύουσα

admin