Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΕΦΚΑ: Τι αλλάζει με τα ραβασάκια των εισφορών

Του Κώστα Κατίκου

Τιμολόγια ασφάλισης αντί ειδοποιητήρια πληρωμής εισφορών θα λαμβάνουν σε μερικούς μήνες οι ελεύθεροι επαγγελματίες με τις νέες ψηφιακές εφαρμογές που δρομολογεί ο ΕΦΚΑ.

Τα τιμολόγια ασφάλισης θα είναι επί της ουσίας ένα μηνιαίο παραστατικό με την αξία των υπηρεσιών-παροχών που θα προφέρει ο ΕΦΚΑ στους ασφαλισμένους του. Όταν εξοφλείται τι τιμολόγιο οι παροχές θα είναι διαθέσιμες και θα διαρκούν μόνον για τον μήνα πληρωμής. Αν δεν πληρωθεί το παραστατικό, ο ασφαλισμένος δεν θα μπορεί να κάνει χρήση καμιάς από τις υπηρεσίες του τιμολογίου ενώ  θα στερείται και τον χρόνο ασφάλισης για τη σύνταξη.

Με το νέο σύστημα ασφάλισης τα ποσά των εισφορών δεν θα αλλάξουν και θα υπολογίζονται κάθε έτος όπως προβλέπει η νομοθεσία, Εκείνο που θα είναι διαφορετικό είναι ότι η ασφάλιση και οι καλύψεις που θα έχουν οι ασφαλισμένοι θα είναι μόνον “τοις μετρητοίς”, και η διακοπή των καλύψεων θα γίνεται αυτόματα από την επόμενη μέρα που θα μένει απλήρωτο το τιμολόγιο ασφάλισης.

Σήμερα παρέχεται η δυνατότητα εξόφλησης έως και έναν μήνα μετά τη λήξη πληρωμής των ειδοποιητηρίων που λαμβάνουν οι επαγγελματίες, χωρίς να χάνονται ούτε οι ασφαλιστικές καλύψεις, αλλά ούτε ο ασφαλιστικός χρόνος για τη σύνταξη, εφόσον η πληρωμή γίνει στον επόμενο μήνα από τη λήξη της προθεσμίας.  

Όταν τα ειδοποιητήρια μετατραπούν σε τιμολόγια ασφάλισης, δεν είναι βέβαιο ότι θα παραμείνει η ίδια διευκόλυνση για όσους δεν τα εξοφλούν στην ώρα τους. 


Το νέο σύστημα με το οποίο θα τιμολογείται η ασφάλιση των επαγγελματιών θα αρχίσει να εφαρμόζεται μετά τα μέσα του 2025 που θα έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό η λειτουργία του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) του ΕΦΚΑ και η ψηφιοποίηση των “ενσήμων” για τους χρόνους ασφάλισης πριν το 2002.

Το νέο μοντέλο ασφάλισης εκτιμάται ότι θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα στο κυνήγι της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροαποφυγής καθώς για κάθε απλήρωτο τιμολόγιο ασφάλισης, θα εκδίδεται αυτόματα ειδοποίηση οφειλής στην οποία ο ασφαλισμένος θα λαμβάνει και πληροφόρηση για τις δυνατότητες ρύθμισης. 

Επίσης θα γίνεται αυτόματα η ασφάλιση των παιδιών των ασφαλισμένων έως τα 18 και θα επεκτείνεται ως τα 24 εφόσον παραμένουν  άνεργα ή άγαμα ή έχουν φοιτητική ιδιότητα. Ειδικά για τη φοιτητική ιδιότητα εξετάζεται να δίδεται δυνατότητα περαιτέρω επέκταση της ασφάλισης τέκνων έως τα 26 σε περίπτωση που συνεχίζουν να φοιτούν. Όλα αυτά θα ισχύουν με την εμπρόθεσμη πληρωμή των τιμολογίων ασφάλισης σε περίπου ενάμιση χρόνο από σήμερα.

Οι αλλαγές στους κανόνες ασφάλισης των επαγγελματικών περιλαμβάνονται στο νέο ΟΠΣ που ετοιμάζει ο ΕΦΚΑ και το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με τους οργανισμούς του υπουργείου Εργασίας καθώς και με πολλές κρατικές υπηρεσίες από τις οποίες ο ΕΦΚΑ θα αντλεί στοιχεία για τη διευκόλυνση των ασφαλισμένων του και κυρίως για την ταχύτερη έκδοση των συντάξεων.

Online με ΕΡΓΑΝΗ

Το νέο ΟΠΣ θα συνδεθεί για άντληση στοιχείων ασφαλισμένων και εργοδοτών​ με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ2 μέσω του οποίου ο ΕΦΚΑ θα μπορεί να ελέγχει σε πραγματικό χρόνο τις  εισφορές που έχουν υποχρέωση να καταβάλουν οι επιχειρήσεις στο τέλος κάθε μήνα, ενώ τώρα δεν έχει καμία τέτοια δυνατότητα, παρά βασίζεται μόνον στις εισπράξεις μέσω ΑΠΔ. Για να διαπιστώσει ο ΕΦΚΑ αν τα δηλωθέντα στις ΑΠΔ είναι και τα πραγματικά καταβληθέντα, θα πρέπει να κάνει ξεχωριστό έλεγχο δηλωθέντων και καταβληθέντων ασφαλιστικών εισφορών ο οποίος είναι μόνον δειγματοληπτικός. 

Related posts

Ισραήλ – Σαουδική Αραβία: Το πλαίσιο για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων μπορεί να είναι έτοιμο στις αρχές του 2024

admin

Αναβλήθηκε η ψηφοφορία επί του σχεδίου εκεχειρίας στη Γάζα στο Συμβούλιο Ασφαλείας

admin

Νιγηρία: Τουλάχιστον 18 νεκροί από έκρηξη σε παράνομο διυλιστήριο

admin

Αίγυπτος: “Ισραηλινά εμπόδια” παρακωλύουν τη διανομή της βοήθειας στους Παλαιστινίους της Λωρίδας της Γάζας

admin

Ο Ερντογάν από το βήμα του ΟΗΕ καλεί τις χώρες του πλανήτη να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος

admin

Κίνα: Ετήσια αύξηση 26,5% κατέγραψαν τα οδικά ταξίδια στο διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου του 2023

admin

Σφοδρή κακοκαιρία στη βόρεια Ιταλία – Υπερχείλισε η λίμνη Κόμο

admin

Βολιβία: Απετράπη απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα

admin

Βόρεια Μακεδονία: Ο μειονοτικός Αλβανός Τ. Τζαφέρι υπηρεσιακός πρωθυπουργός από τον Ιανουάριο

admin