Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εριξε το γάντι στους δελφίνους ο Ανδρουλάκης

Οι αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ συνεχίζονται, αυτή τη φορά με δημόσια παρέμβαση του Νίκου Ανδρουλάκη στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ. Ο πρόεδρος του κόμματος, που δεν είχε μιλήσει την εβδομάδα μετά το 12,8% που συγκέντρωσε το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, έδωσε ραντεβού στα όργανα με τους εσωκομματικούς του αντιπάλους, που όσο περνούν οι μέρες αυξάνονται. Επί της ουσίας, έδειξε όχι μόνο την αυριανή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, που θα συνεδριάσει από κοινού με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά κυρίως τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, στις 30 Ιουνίου, ως βασικούς σταθμούς για την αντιπαράθεση που έχει προκύψει, αλλά και ως χώρο «ξεκαθαρίσματος» των κατηγοριών μεταξύ των δύο πλευρών μετά την κάλπη της 9ης Ιουνίου. «Δεν θα δεχθώ ούτε ρεσάλτα ούτε τυχοδιωκτισμούς. Θα τα κάνουμε όλα θεσμικά, μόλις κλείσει ο θεσμικός διάλογος. Οποιος βγει μετά με τοξικό λόγο, με εσωστρέφεια και διχόνοια θα μείνει εκτός του ΠΑΣΟΚ», ανέφερε ο Ανδρουλάκης, υπονοώντας συντονισμένες και προετοιμασμένες ενέργειες και προαναγγέλλοντας διαγραφές σε περίπτωση που η εσωστρέφεια συνεχιστεί και μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Στην πραγματικότητα, ο Ανδρουλάκης απέδωσε σε όσους τον αμφισβητούν κίνητρα που αφορούν τα πρόσωπα. «Αν σε κάποιον δεν αρέσει το υπόδειγμα της δικής μου ηγεσίας, να το πει ανοιχτά», τόνισε. «Δεν είμαστε ζούγκλα». Για την πιθανότητα προσφυγής στις κάλπες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έκανε κανέναν σοφότερο, δείχνοντας «θεσμικά» στις συνεδριάσεις των επόμενων ημερών, σημειώνοντας ωστόσο πως είναι έτοιμος ανά πάσα ώρα και στιγμή να αξιολογηθεί στη βάση, όποτε κι αν στηθεί εσωκομματική κάλπη.

Ο Ανδρουλάκης επέμεινε στην ασυμμετρία του αποτελέσματος ανάμεσα στην περιφέρεια και την Αττική, αναλαμβάνοντας ωστόσο την ευθύνη και για τα χαμηλά ποσοστά στη δεύτερη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αντέκρουσε το επιχείρημα των συνεχιζόμενων ηττών, σημειώνοντας ότι στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις το κόμμα σημειώνει σταδιακή ανοδική πορεία. «Δεν υπάρχει πολιτικό ζήτημα. Δεν θα είχαμε τον χάρτη αυτόν να έχουμε μπλε και πράσινο, δεν θα είχαμε άλλο χρώμα στον χάρτη», τόνισε και παράλληλα επιτέθηκε στα στελέχη που τον αμφισβητούν, σχολιάζοντας πως «κάποιοι δεν περίμεναν ούτε το πέρας της διαδικασίας των εκλογών, αυτή η στάση είναι απαξιωτική για την ουσία της πολιτικής». Κύκλοι στελεχών που τις τελευταίες μέρες τάσσονται απέναντι στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας τα λεγόμενα Ανδρουλάκη, σημείωναν πως την ώρα που υπάρχουν πολλοί που ζητούν να μιλήσει η βάση του κόμματος, ο πρόεδρος του κόμματος μιλάει για διαγραφές, αποδεικνύοντας την «πολιτική αδυναμία του». Στην πρόθεση της αξιολόγησης από τη βάση, τα ίδια στελέχη τόνιζαν πως περιμένουν «να αποσαφηνίσει αν θέλει εκλογές και πότε θα γίνουν. Αυτή θα είναι η μόνη απάντηση για όλους και για όλα», σχολιάζοντας πως «η ΝΔ θα τρίβει τα χέρια της με κόμματα της αντιπολίτευσης από το 12% έως το 14%».

Μανιφέστο Χριστοδουλάκη

Νωρίτερα, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ένας εκ των βουλευτών που δεν έχει ακόμα μιλήσει και φέρεται ότι σκέφτεται να δηλώσει κι αυτός την υποψηφιότητά του σε μια ενδεχόμενη εσωκομματική αντιπαράθεση, τάχθηκε κι αυτός υπέρ της κάλπης. Εξηγώντας πως ο ελληνικός λαός υπέδειξε, με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, πως «η χώρα πρέπει να αλλάξει πορεία, χωρίς όμως να υποδεικνύει ποιος θα φέρει την αλλαγή αυτή», επεσήμανε πως «η βάση της παράταξης είναι η δύναμή της, όχι ο φόβος της» και πως η «μεγάλη δημοκρατική παράταξη είναι μονόδρομος» – «μόνος τρόπος για να υπάρξει», είπε, «είναι μέσα από ένα ισχυρό, ανοιχτό και αναγεννημένο ΠΑΣΟΚ».

Related posts

Εύα Καϊλή: «Θα υπάρξουν σημαντικές δικαστικές εξελίξεις μέσα στον Ιανουάριο», λέει ο Κορογιαννάκης

admin

Τα ευρωμπλόκα για Μπελέρη

admin

10 γκρίζα σημεία στο πόθεν έσχες του Κασσελάκη

admin

Πρόταση Μητσοτάκη για συμφωνία – «πακέτο» Μεταναστευτικού και Ουκρανικού

admin

Καραμανλής: Σε ένα χρόνο θα είναι έτοιμο το μετρό στη Θεσσαλονίκη

admin

Ο αόρατος πόλεμος με νέα πρόκληση στα Ιμια

admin

Στον ανακριτή σήμερα ο βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος – Κατηγορείται για κακούργημα

admin

Η ευρωπαϊκή πραγματικότητα σε αριθμούς

admin

Οι ΗΠΑ «σκίζουν» το τουρκολιβυκό μνημόνιο – «Δεν δικαιούσθε να υπογράφετε συμφωνίες»

admin