Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστροφή στην ελληνοτουρκική «κανονικότητα»

Νέα φάση ελληνοτουρκικής «κανονικότητας» προσδοκά η Αθήνα με παράταση της νηνεμίας σε θάλασσα και αέρα, ανοιχτά τα διπλωματικά κανάλια, ελεγχόμενες μεταναστευτικές ροές στα ανατολικά σύνορα και θετικό βηματισμό στα θέματα χαμηλότερης πολιτικής.

Παρά τις καταγεγραμμένες διαφωνίες έως το χάσμα στη βαριά ατζέντα – στα «αλληλένδετα» προβλήματα, όπως επέμεινε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχοντας δίπλα του τον Κυριάκο Μητσοτάκη –, το τέλος του ραντεβού πέντε ωρών στο Ακ Σαράι φαίνεται πως αντιμετωπίζεται και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου ως η αρχή της προετοιμασίας για την επόμενη σελίδα στις συζητήσεις: έναν νέο κύκλο στους τρεις άξονες (πολιτικός διάλογος, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, θετική ατζέντα) από το φθινόπωρο και άλλες τρεις συναντήσεις κορυφής. Η πρώτη τον Ιούλιο στην Ουάσιγκτον θα είναι… στο πόδι, ίσως με σύντομη συζήτηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στους διαδρόμους της συνόδου του ΝΑΤΟ όπου πάντως έδωσαν κανονικά ραντεβού οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν. Η δεύτερη τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη θα γίνει πιο οργανωμένα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Και η τρίτη πιθανότατα τον Νοέμβριο (ειδάλλως τον Δεκέμβριο) ξανά στην Αγκυρα συνοδεία υπουργών για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

Για όλες τις εξελίξεις ενημερώνει σήμερα ο Γεραπετρίτης την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Η Αθήνα στοχεύει ουσιαστικά σε συστηματοποίηση των επαφών, τις οποίες ενθαρρύνουν στο μεταξύ οι ΗΠΑ, όπως ενθαρρύνουν επίσης, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τη «διατήρηση της ηρεμίας στο Αιγαίο και την επίλυση των διαφορών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». Κυρίαρχη προτεραιότητα, «να μπορούμε να συζητούμε και να διαφωνούμε», κατά τον Γεραπετρίτη (ΕΡΤ), «χωρίς να προκαλούμε εν δυνάμει κρίσεις». Ο ίδιος ήταν παρών σε όλα τα στάδια του ραντεβού (συζήτηση ηγετών, διευρυμένες συνομιλίες, γεύμα) και εκτίμησε ότι ο διάλογος διέπεται από κατανόηση. «Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν θέματα στα οποία δεν μπορεί να υπάρξει σύγκλιση, και αυτά έχουν και τα δικά τους ιστορικά βάρη» είπε, τονίζοντας ότι ζητήματα κυριαρχίας δεν κουβεντιάζονται, ότι στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων «δεν υπάρχει κανένα αντάλλαγμα» και ότι σε καμία περίπτωση «δεν θα αφήσουμε πίσω» το Κυπριακό.

Related posts

Σταμάτης για Τέμπη: «Αν ήμουν στη θέση του Καραμανλή μπορεί να αυτοκτονούσα»

admin

Πέτη Πέρκα: «Κατά πάσα πιθανότητα ο Αλέξης Χαρίτσης θα είναι αρχηγός»

admin

Παιχνίδια συμφερόντων στο Αγιον Ορος, στη σκιά του ουκρανικού πολέμου

admin

Κασσελάκης: Απέκλεισε κάθε σύμπραξη με το «απονομιμοποιημένο μόρφωμα “Νέα Αριστερά”»

admin

Βουλή: Πέρασε το νομοσχέδιο για τα μεικτά πληρώματα των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ

admin

Χριστούγεννα στη φυλακή για την Εύα Καϊλή

admin

Σήμερα στην Αγκυρα η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

admin

Τριγμοί στη Λευκωσία για τα έγγραφα του Μπίτζιου

admin

Νέα όπλα στο μέτωπο της ακρίβειας αναζητά η κυβέρνηση

admin