Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενας Ερντογάν ήρθε χθες από τα παλιά…

Μετά την επανεκλογή του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φάνηκε ότι δεν χρειαζόταν τις εθνικιστικές κορόνες για εσωτερική κατανάλωση. Η Γάζα, ωστόσο, μάλλον λειτουργεί ως καταλύτης και οδηγεί σε έναν νέο κύκλο σύγκρουσης με τη Δύση, την οποία καταγγέλλει ως «άκαρδη και δειλή». Μέσα από το νέο κρεσέντο του για το χαμένο μεγαλείο της οθωμανικής αυτοκρατορίας, όμως, ο τούρκος πρόεδρος προκαλεί νέους προβληματισμούς στην Αθήνα, μόλις 3 εβδομάδες πριν αφιχθεί στην Αθήνα με κλάδο ελαίας…

Στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ο Ερντογάν έκανε λόγο για τα «σύνορα της καρδιάς» των Τούρκων, διαμηνύοντας ότι «όπως δεν κάνουμε διάκριση ανάμεσα στη Βοσνία και το Χαλέπι, την Τρίπολη και το Αφγανιστάν, τη Θεσσαλονίκη και τη Μοσούλη, έτσι βλέπουμε τις αρχαίες πόλεις μας και την Ιερουσαλήμ το ίδιο». Σε ακόμη υψηλότερους τόνους, δε, πρόσθεσε ότι «αν δεν αντιδράσουμε σε αυτό που συμβαίνει στη Γάζα, αν ξεχάσουμε τα σύνορα της καρδιάς μας, θα χάσουμε και τα κανονικά, από τα Βαλκάνια ως την Ανατολική Μεσόγειο… Η προειδοποίησή μας ότι «μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα» ισχύει το ίδιο και σήμερα, όπως και χθες. Είμαστε αποφασισμένοι να φέρουμε αυτά τα άθλια και ύπουλα σχέδια στα κεφάλια των σχεδιαστών τους με νέες επιχειρήσεις, αν χρειαστεί».

Νέο «χαστούκι» από ΗΠΑ

Δεν αποκλείω η «έκρηξη» Ερντογάν να οφείλεται σε κάποιο βαθμό και σε όσα καταγράφει για την Τουρκία η νέα έκθεση της Επιτροπής για τη Θρησκευτική Ελευθερία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η αμερικανική διπλωματία καταγγέλλει συστημικές διακρίσεις εις βάρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, απειλές για τις θρησκευτικές ελευθερίες και περιορισμό της ελευθερίας των ιερών χριστιανικών χώρων και των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων. Στην έκθεση διαπιστώνεται κατρακύλα της Αγκυρας στο πεδίο αυτό, με αναφορές σε θρησκευτικά μνημεία και εκκλησιαστικές περιουσίες που απειλούνται, μεταξύ αυτών και τόποι λατρείας, θρησκευτικά ιδρύματα και νεκροταφεία. Γίνεται δε, εκτενής αναφορά στις επιθέσεις σε ελληνορθόδοξες εκκλησίες στον Μαρμαρά και στη δέσμευση περιουσίας του ελληνορθόδοξου ορφανοτροφείου της Πριγκήπου.

Στην τελική ευθεία για τον γάμο ομοφύλων

Πληροφορίες φέρνουν την κυβέρνηση έτοιμη να καταθέσει μέσα στον Δεκέμβριο το νομοσχέδιο που θα επεκτείνει το δικαίωμα του γάμου και στα ομόφυλα ζευγάρια. Είναι δεδομένο ότι είναι στη στρατηγική της κυβέρνησης το θέμα και μάλιστα συζητήθηκε προ ημερών, παρότι το χρονοδιάγραμμα έμεινε ανοιχτό. Ωστόσο, η ιδέα του Δεκεμβρίου έχει διάφορα πολιτικά πλεονεκτήματα, ενώ έχω βάσιμες υποψίες ότι και ο Κώστας Μπακογιάννης θα ήθελε να τελέσει τον πρώτο γάμο ομόφυλου ζευγαριού πριν παραδώσει το γραφείο του δημάρχου Αθηναίων. Σε κάθε περίπτωση, στους «γαλάζιους» κόλπους, ακόμα και μεταξύ εκείνων που δεν κινούνται αρνητικά για τον γάμο, το αγκάθι είναι οι λεπτομέρειες της τεκνοθεσίας.

«Σιωπηρή ισότητα»

Στο Μαξίμου επεξεργάζονται ειδικά το ζήτημα της τεκνοθεσίας. Το πιο «προωθημένο» σχέδιο προβλέπει τη «σιωπηρή ισότητα». Δηλαδή, να ισχύει γενικώς και αδιακρίτως για ένα παντρεμένο ομόφυλο ζευγάρι ό,τι ισχύει και για το κάθε παντρεμένο ετερόφυλο ζευγάρι. Ρύθμιση που θα συμπεριλαμβάνει, δηλαδή, και την τεκνοθεσία. Η ισότητα ήταν, άλλωστε, στον πυρήνα των εξαγγελιών Μητσοτάκη. Στους «γαλάζιους» διαδρόμους ωστόσο, συζητιούνται και πιο «μεσοβέζικες» εκδοχές, όπως να νομοθετηθεί ο γάμος κανονικά, όχι όμως και η δυνατότητα τεκνοθεσίας σε ομόφυλα ζευγάρια, αλλά μια επέκταση στην τεκνοθεσία από έναν μόνο άνδρα, όπως και για τις μόνες γυναίκες.

Αντίδραση από τον Πειραιώς Σεραφείμ

Την αντίθεσή του στη νομοθέτηση της ισότητας στον γάμο εξέφρασε ήδη δημόσια χθες ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος έστρεψε τα πυρά του και κατά του Στέφανου Κασσελάκη. «Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επαίρεται δημοσίως με τον ατυχή νεανία που αποκαλεί «σύζυγόν» του, και με τον οποίον ετέλεσε «γάμον» στην υπερατλαντική χώρα, εμμέσως υποδεικνύων πρότυπο για τη ζωή των νέων ανθρώπων και εμφανίζων ως δήθεν κανονικότητα την παρέκκλισήν του», ανέφερε σε δήλωση του.

Μαθητές στο Προεδρικό

Σε μικρά παιδιά άνοιξε πάλι τον κήπο του το Προεδρικό Μέγαρο. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, υποδέχθηκε 13 μαθητές της ΣΤ’ τάξης του 54ου Δημοτικού Σχολείου, μαζί με τον δάσκαλό τους, στο πλαίσιο της δράσης «Πλανόδια Βιβλιοθήκη» του «Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού». Οι μαθητές, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρέθηκαν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, συζήτησαν με την Πρόεδρο για τα δικαιώματά τους με τρόπο διαδραστικό, ζωγραφίζοντας και παίζοντας παράλληλα. Όμορφη πρωτοβουλία, πραγματικά.

Related posts

ΖΩΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

admin

Βαγγέλης Σερίφης: Υποψήφιος δήμαρχος με το ΚΚΕ στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

admin

6+2+1+2

admin

Ο Γκλέτσος συγκεντρώνει υπογραφές για να μεταπείσει τον Τσίπρα

admin

Με άλλα λόγια

admin

Μητσοτάκης: Τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται

admin

Μητσοτάκης: Θα δουλέψουμε ώστε αυτό το «ποτέ ξανά» που άκουσα στη Λάρισα, να μην μείνει λόγος κενός

admin

Οικονόμου: Εργα 75 εκατ. ευρώ στο Τατόι

admin

Νέα Βουλή: 104 πρωτάρηδες, 75 γυναίκες και 13 επιστροφές

admin