Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελληνική Τράπεζα: Κέρδη 93,3 εκατ. ευρώ το 1ο τρίμηνο

«Το 2024 ξεκίνησε δυναμικά για την Ελληνική Τράπεζα, καταγράφοντας κέρδη ύψους €93,3 εκατ. για την πρώτη τριμηνία, κυρίως εξαιτίας των υψηλότερων εσόδων. Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν την ανθεκτικότητα και δυναμικότητα του επιχειρηματικού μας μοντέλου παρά τις συνεχείς προκλήσεις και την αβεβαιότητα που πηγάζει από το γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον», δήλωσε ο Αντώνης Ρούβας, Μεταβατικός Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του ομίλου για το 1ο τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου 2024.

Το 2024 χαρακτηρίζεται από δύο επιτεύγματα ορόσημα για τον όμιλο υπογράμμισε:

«Πρώτον, μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις και τη μεσολαβητική πρόταση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων υπάρχει ένα πλαίσιο συμφωνίας για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης μεταξύ της Τράπεζας και της ΕΤΥΚ. Αυτό μας επιτρέπει να επικεντρωθούμε στην υλοποίηση του Στρατηγικού μας Σχεδίου, ταυτόχρονα με τον μετασχηματισμό και τη συνεχή καινοτομία της Τράπεζας, δίνοντας προτεραιότητα στην πελατοκεντρική προσέγγιση και στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Η δεύτερη, αλλά εξίσου σημαντική, εξέλιξη αφορά τη συμφωνία της Τράπεζας με την CNP Assurances για τη θυγατρική της CNP Cyprus Insurance Holdings Limited, που δραστηριοποιείται σε Κύπρο και Ελλάδα. Αυτό θα επιτρέψει στην Ελληνική Τράπεζα να ενισχύσει σημαντικά τις ασφαλιστικές δραστηριότητές της και να καταστεί ένας ηγετικός χρηματοπιστωτικός όμιλος με ισχυρή παρουσία, τόσο στον τραπεζικό όσο και στον ασφαλιστικό τομέα στην Κύπρο.

Αυτή η συναλλαγή ταιριάζει απόλυτα με το επιχειρηματικό μας μοντέλο και προσφέρει σημαντικές συνέργειες και ευκαιρίες ανάπτυξης, ενισχύοντας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρονται στην ευρεία πελατειακή μας βάση. Με την ολοκλήρωση, η Ελληνική Τράπεζα αναμένεται να έχει ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά της Κύπρου, με μερίδια αγοράς περίπου 30% και περίπου 23% στους κλάδους ζωής και γενικών ασφαλειών, αντίστοιχα.

Τα Καθαρά Έσοδα από Τόκους για την πρώτη τριμηνία του 2024 ανήλθαν στα €151 εκατ., αυξημένα κατά 40% σε ετήσια βάση, ενώ τα μη επιτοκιακά έσοδα έφτασαν τα €28,3 εκατ., αυξημένα κατά 6% σε ετήσια βάση. Με Αναπροσαρμοσμένο Συνολικό Δείκτη Κεφαλαίου 30,2%, σημαντικά πιο ψηλά από τις απαιτήσεις των εποπτικών αρχών, και πλεονάζουσα ρευστότητα (Δείκτης Κάλυψης Ρευστότητας στο 580%), παραμένουμε σε πολύ καλή θέση και πλήρως αφοσιωμένοι για να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους λιανικούς και επιχειρηματικούς μας πελάτες.

Ταυτόχρονα, παραμένουμε σε εγρήγορση για ενδεχόμενους κινδύνους που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την απόδοση της Τράπεζας, εξαιτίας των προκλήσεων στο οικονομικό και λειτουργικό περιβάλλον και το αυξημένο γεωπολιτικό ρίσκο. Η περαιτέρω μείωση του δείκτη των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων μας παραμένει προτεραιότητα για εμάς.

Η ισχυρή μας δέσμευση ότι η εταιρική υπευθυνότητα, η βιωσιμότητα και η πράσινη ανάπτυξη αποτελούν θεμελιώδεις πυλώνες της συνολικής λειτουργίας της Ελληνικής Τράπεζας, αντικατοπτρίζεται στην αναθεωρημένη Στρατηγική ESG, η οποία κατέστη αναπόσπαστο μέρος του Στρατηγικού Σχεδίου της Τράπεζας, ενσωματώνοντας συγκεκριμένους στόχους σε όλα τα επίπεδα των εργασιών μας.

Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε περαιτέρω το προφίλ του δανειακού μας χαρτοφυλακίου μέσω της υγιούς και βιώσιμης ανάπτυξης με ιδιαίτερη έμφαση στο ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία και Εταιρική Διακυβέρνηση). Η αναγνώριση της δέσμευσής μας προήλθε και από την επίσημη πλευρά της Κυβέρνησης που πρόσφατα μας απένειμε το Βραβείο «Χρυσός Προστάτης του Περιβάλλοντος» στα Παγκύπρια Περιβαλλοντικά Βραβεία για Οργανισμούς και Επιχειρήσεις, για την ανάπτυξη και εφαρμογή φιλικών προς το περιβάλλον πολιτικών και πρακτικών, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος.

Θέλω να εκφράσω την εκτίμησή μου προς όλους τους συναδέλφους για την ισχυρή δέσμευση και τις προσπάθειές τους, και να τους ευχαριστήσω που παραμένουν επικεντρωμένοι στην υποστήριξη των πελατών μας, στην εκτέλεση του απαιτητικού στρατηγικού σχεδίου και στο πλάνο μετασχηματισμού μας και συνεχίζουν να δημιουργούν αξία για όλους τους επηρεαζόμενους. Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω το Διοικητικό Συμβούλιο και τους μετόχους μας για τη συνεχή υποστήριξη και την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν».

Άλλα βασικά στοιχεία:

  • Καθαρά έσοδα από τόκους για την 1η τριμηνία του 2024 ύψους €151 εκατ., αυξημένα κατά 40% σε ετήσια βάση, επωφελούμενα από τα επιτόκια και τη ρευστότητα στον ισολογισμό, κυρίως λόγω των καταθέσεων σε Κεντρικές Τράπεζες
  • 99,7% του νέου δανεισμού μετά το 2018 είναι εξυπηρετούμενο
  • Δείκτης εξόδων προς έσοδα για την 1η τριμηνία του 2024 στο 33%
  • Άνετη ρευστότητα, με Δείκτη Κάλυψης Ρευστότητας (LCR) στο 580% και με €5,1 δισ. τοποθετημένα στην ΕΚΤ, επιτρέποντας στην Τράπεζα να επωφεληθεί από την αύξηση στα επιτόκια
  • Δείκτης καθαρών δανείων προς καταθέσεις στις 31 Μαρτίου 2024 ήταν στο 40,3%, επιτρέποντας περαιτέρω επιχειρηματική επέκταση.

Related posts

BSH: Διατηρεί ηγετικό μερίδιο στην ελληνική αγορά ηλεκτρικών

admin

Δύο νέα deal εντός του έτους ετοιμάζει η Ideal

admin

Παπαγαρυφάλλου (Alpha Bank): Μπορεί να αναστραφεί η επιβράδυνση στα νέα δάνεια

admin

Δεν θα αυξηθούν τα τιμολόγια του νερού, διαβεβαιώνει η ΕΥΔΑΠ

admin

ΟΛΘ: Αύξηση 19% στα καθαρά κέρδη εξαμήνου

admin

Πληρωμές με δόσεις άτοκα χωρίς πιστωτική κάρτα από τα Public

admin

MIG: Συμφωνία με Πειραιώς για επιμήκυνση δανείου της θυγατρικής στη Σερβία

admin

Δωρεά εξοπλισμού στο νοσοκομείο «Ο Άγιος Σάββας» από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας

admin

Intrum: Μειώθηκαν 44% οι εκπομπές άνθρακα από το 2020

admin