Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Εκστρατεία» διαρκείας στον Βορρά

Σε παράλληλες συσκέψεις στην κυβερνητική και στην κομματική έδρα οριστικοποιείται ένας διπλός φθινοπωρινός σχεδιασμός: από τη μία το Μέγαρο Μαξίμου κλειδώνει το οικονομικο-πολιτικό περιεχόμενο της «επανεκκίνησης» που επιδιώκει από το Βελλίδειο το Σαββατοκύριακο, από την άλλη η Πειραιώς προετοιμάζει «επιθετικό» άνοιγμα στην κοινωνία.

Η δεύτερη επιχείρηση θα ξεκινήσει μετά τη ΔΕΘ και πάλι από τη Μακεδονία. Οι γαλάζιες επαναπροσεγγίσεις των απογοητευμένων πολιτών με στόχο τον απεγκλωβισμό της κυβερνητικής παράταξης από τον δημοσκοπικό κλοιό έχουν πολυήμερο ορίζοντα, αφού στο γαλάζιο στρατόπεδο καταρτίζουν νέο σχέδιο για να κατευνάσουν τον… βορειοελλαδίτικο «θυμό». Κυβέρνηση και κόμμα έχουν πρωθυπουργική εντολή να επενδύσουν (πάλι, όπως έκαναν πριν από τις ευρωεκλογές) πολύ από τον χρόνο τους στους βορειοελλαδίτικους νομούς, ειδικά στη δεύτερη σε πληθυσμό περιφέρεια της Ελλάδας, την Κεντρική Μακεδονία.

Για πρώτη φορά επί Μητσοτάκη η γαλάζια κινητοποίηση δεν καταγράφεται εκεί προ ΔΕΘ αλλά πρόκειται να επεκταθεί στον χρόνο αμέσως μετά. Συγκεκριμένα δεν υπήρξαν οι επισκέψεις-εξπρές από μεικτά κλιμάκια υπουργών, βουλευτών και κομματικών στελεχών, που παραδοσιακά έστρωναν τον δρόμο για την πρωθυπουργική εμφάνιση, αντίθετα ο Μητσοτάκης περιορίστηκε στις επαφές της κυβέρνησης με τους φορείς, περιμένοντας από την ερχόμενη εβδομάδα από βουλευτές και κομματικά στελέχη πιο «συστηματοποιημένη» επαφή με τον Βορρά. Ο ίδιος επέλεξε ωστόσο ως… προ ΔΕΘ σινιάλο ότι θέτει την Κεντρική Μακεδονία στον πυρήνα του κυβερνητικού σχεδιασμού να παρουσιάσει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, όχι στην Αθήνα, την «εθνική στρατηγική» για την περιφερειακή ανάπτυξη.

Η έμφαση της ΝΔ στις προσπάθειες να ανακτηθούν οι χαμένες δυνάμεις στο βορειοελλαδίτικο προπύργιο σηματοδοτήθηκε άλλωστε και με την απόφαση του Μητσοτάκη να επιλέξει τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα για επίτροπο στην ΕΕ. Εξαρχής η κυβέρνηση έδωσε ευρύτερα πολιτικά χαρακτηριστικά στη συγκεκριμένη επιλογή.

Ακόμα περισσότερο φάνηκε ότι η γαλάζια προσοχή επιστρέφει στον Βορρά στη σημασία που ο Μητσοτάκης δίνει στις υποδομές και στις μεταφορές (μετρό Θεσσαλονίκης, καινούργια λεωφορεία, FlyOver κ.λπ.). Κι αυτό γιατί στο πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρούν ότι βασικό αντίδοτο στη δυσαρέσκεια, η οποία εξακολουθεί να αντανακλάται στις δημοσκοπήσεις, είναι οι συχνές, θετικές παρεμβάσεις με άμεσο αποτύπωμα στην καθημερινή ζωή. «Κάθε μέρα μετράει» είναι, σύμφωνα με πρωθυπουργικούς συνεργάτες, μια πρόσφατη πρωθυπουργική αποστροφή που μεταφέρθηκε στους υπουργούς.

Οι σημαντικές απώλειες και οι πιέσεις από τα δεξιά

Στόχος να «μαζευτούν» απώλειες και ιδίως οι πιέσεις εκ δεξιών της ΝΔ. Το… πάθημα από την ευρωκάλπη άλλωστε είναι σαφές: ο μέσος όρος των απωλειών στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας πέρασε το ποσοστό της πανελλαδικής πτώσης της παράταξης. Σε επτά βορειοελλαδίτικες περιφέρειες ήρθε δεύτερη δύναμη το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, ενώ και στην Α’ και στη Β’ Θεσσαλονίκης «γκρεμίστηκαν» οι νεοδημοκρατικές επιδόσεις: στην Α’ Θεσσαλονίκης η ΝΔ πέτυχε 24,33% (από 35,28% έναν χρόνο πριν) και στη Β’ Θεσσαλονίκης είχε ελεύθερη πτώση στο 27,15% (από 40,11%). Ταυτόχρονα τα κόμματα Βελόπουλου, Δημήτρη Νατσιού και Αφροδίτης Λατινοπούλου πήραν αθροιστικά 22,21 στην Α’ Θεσσαλονίκης και 26,11% στη Β’ Θεσσαλονίκης, ενόσω στην επικράτεια έγραψαν μαζί 16,71%.

Στο πλαίσιο αυτό βουλευτές και κομματικά στελέχη θα μοιραστούν σε στοχευμένες περιοδείες σε Μακεδονία και Θράκη μετά τη ΔΕΘ με σκοπό το μοντέλο αυτό να επεκταθεί στις υπόλοιπες περιφέρειες. Από την πλευρά της η κυβέρνηση οργανώνει από το τέλος του Σεπτεμβρίου το δικό της μπαράζ επισκέψεων ανά την επικράτεια με διευρυμένα κλιμάκια υπουργών, υφυπουργών, γραμματέων για διαβουλεύσεις σχετικά με τα περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης, παρουσία του Μητσοτάκη. Μέχρι τότε υπουργοί και κομματικές γραμματείες σχεδιάζουν θεματικές συζητήσεις στη Θεσσαλονίκη, πριν από την πρωθυπουργική εμφάνιση στο Βελλίδειο: για παράδειγμα, αναμένονται την Παρασκευή εκδήλωση της γραμματείας ΑμεΑ με την υπουργό Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα και της αρμόδιας κομματικής γραμματείας με αγροτικούς φορείς, η γραμματέας της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα θα μεταβεί σε κοινωνικές δομές (του Χαμόγελου του Παιδιού στην Επανομή κ.α.).

Related posts

Αρνήθηκε να αναλάβει οποιαδήποτε θέση η Αχτσιόγλου στον ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Κασσελάκη

admin

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Την Τετάρτη το τετ α τετ Μητσοτάκη με Ερντογάν

admin

Βουλή: Την Τρίτη η ψήφιση της διάταξης για το κόμμα Κασιδιάρη

admin

Μητσοτάκης: Δεν θα τάξουμε έργα-μακέτες στην προεκλογική περίοδο

admin

Η κούρσα προς την εσωστρέφεια

admin

Κασσελάκης: Ο Βαρθολομαίος είναι οικουμενικός ηγέτης – Έχω ρίζες από την Κωνσταντινούπολη

admin

Ισως υιοθετήσει σκληρή στροφή στην εξωτερική πολιτική του

admin

Δημοσκόπηση: Η κοινωνία αγωνιά, ο Κασσελάκης δεν τραβάει, η κυβέρνηση δεν ανησυχεί (ακόμη)

admin

Κατηγορεί για εκβιασμό τους αγρότες… εκβιάζοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης

admin