Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δύο ιπτάμενα τάνκερ στους φακέλους του «Πενταγώνου»

Διαρκές είναι το ενδιαφέρον της Πολεμικής Αεροπορίας για την απόκτηση ιπτάμενων τάνκερ, καθώς η αναγκαιότητά τους φάνηκε κατά την τελευταία ελληνοτουρκική κρίση. Οταν μάλιστα κατά την άσκηση «Ευνομία» η Ελλάδα έστειλε μεγάλο αριθμό μαχητικών F-16 στην Κύπρο, φάνηκε η αναγκαιότητά τους σε επιχειρήσεις τόσο προς την Κύπρο όσο και πάνω από το Αιγαίο καθώς με αυτά θα δινόταν η δυνατότητα διατήρησης μεγαλύτερου αριθμού μαχητικών στον αέρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η προηγούμενη ηγεσία του ΓΕΕΘΑ, με βάση και τα διδάγματα από τη ελληνοτουρκική κρίση, είχε ζητήσει την απόκτηση τεσσάρων ιπτάμενων τάνκερ με τον στόχο να είναι τουλάχιστον για δύο. Αυτό μάλιστα έχει συμπεριληφθεί και στη Δομή Δυνάμεων του 2021. Τη μόνη που μέχρι σήμερα έχει εγκριθεί από ΚΥΣΕΑ. Δεν είναι τυχαίο πως στην επιστολή Μπλίνκεν αναφέρεται χαρακτηριστικά η διαθεσιμότητα των ΗΠΑ να παραχωρήσουν KC-135 (ιπτάμενα τάνκερ) όταν αυτά καταστούν διαθέσιμα: «Θα δώσω προτεραιότητα στην Ελλάδα ώστε να παραλάβει πλεονάζοντα οχήματα ανθεκτικά σε νάρκες, προστατευμένα από ενέδρες, όταν αυτά καταστούν διαθέσιμα κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, και θα εξετάσω τις ελληνικές ανάγκες σε περίπτωση που καταστούν διαθέσιμα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού τύπου KC-135».

Συμφωνία

Η Πολεμική Αεροπορία, προκειμένου οι έλληνες πιλότοι να είναι εξοικειωμένοι τόσο για εθνικούς όσο και συμμαχικούς λόγους, έχει συμφωνία με το Ισραήλ, βάσει της οποίας μία φορά κάθε εξάμηνο έρχεται στο FIR Αθηνών ένα ισραηλινό ιπτάμενο τάνκερ και δεκάδες ελληνικά μαχητικά απογειώνονται προκειμένου να εκπαιδευτούν στο αντικείμενο του ανεφοδιασμού στον αέρα. Στο ίδιο πλαίσιο, κάθε φορά που δίνεται η ευκαιρία για εναέριο ανεφοδιασμό ελληνικών μαχητικών από αμερικανικά, γαλλικά ή άλλα συμμαχικά ιπτάμενα τάνκερ δεν πάει χαμένη.

Τον περασμένη Μάρτιο, μάλιστα, στο ΓΕΑ έγινε παρουσίαση από εκπροσώπους ισραηλινής εταιρείας του ιπτάμενου τάνκερ που κατασκευάζει. Οι ισραηλινοί παρουσίασαν ουσιαστικά ένα ανάλογα διασκευασμένο Boeing-767. Περί τα τέλη Μαΐου του 2023, η Airbus είχε παρουσιάσει το δικό της ιπτάμενο τάνκερ. Στην παρούσα φάση, πάντως, με την προτεραιοποίηση των εξοπλιστικών να είναι σύμφωνα με πληροφορίες σε εξέλιξη, δεν έχει υπάρξει κάποια νεότερη κίνηση για την απόκτηση τέτοιου τύπου αεροσκαφών.

Related posts

ΤΑΥΤΙΣΗ

admin

Ανοικτοί δίαυλοι Αθήνας – Πεκίνου

admin

Στέφανος Κασσελάκης: Το πρώτο προεδρικό στίγμα

admin

ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ

admin

Με το βλέμμα στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

admin

Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ στέκεται αλληλέγγυο στον αγώνα του κυπριακού λαού για μια πατρίδα ενιαία

admin

Δύο «μαύρα πρόβατα» στη μάχη της Κεντροαριστεράς

admin

Φάμελλος: Παραμένει πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Μητσοτάκης: Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Τι είπε στο υπουργικό συμβούλιο

admin