Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλό «παρών» με συμβολισμούς και μηνύματα

Σήμερα οι λεγόμενοι ευρωπαϊστές της ελληνικής πολιτικής σκηνής έχουν φορτωμένο πρόγραμμα. Στις επτά το απόγευμα έχουν κληθεί να τιμήσουν από τη μια τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη κι από την άλλη τη Μαριέττα Γιαννάκου. Για κάποιους, μάλιστα, η επιλογή της εκδήλωσης που θα δώσουν το «παρών» αποτέλεσε δίλημμα. Οχι όμως και για τον Πρωθυπουργό, ο οποίος θα βρεθεί και στις δύο. Οι συμβολισμοί που θα προσπαθήσει να εξυπηρετήσει με τη σχεδόν ταυτόχρονη παρουσία του είναι κάτι παραπάνω από προφανείς: θα αποπειραθεί να εμφανιστεί και ως συνεχιστής του εκσυγχρονισμού – τον οποίο καθιέρωσε σαν πολιτικό πρόταγμα ο κεντροαριστερός πρώην πρωθυπουργός – αλλά και σαν πιστός στα νεοδημοκρατικά ιερά και όσια – μια και ο κεντρικός ομιλητής του δεύτερου event θα είναι ο γαλάζιος πρώην πρωθυπουργός,Κώστας Καραμανλής.

Η εκδήλωση του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη της Αννας Διαμαντοπούλου, του Ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ και του περιοδικού «Μεταρρύθμιση» για τον Κώστα Σημίτη θα φιλοξενηθεί στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, ενώ ανάμεσα στο ακροατήριο θα είναι και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η άλλη για τη Μαριέττα Γιαννάκου διοργανώνεται από την οργάνωση γυναικών «Παναθηναϊκή» – η οποία έχει απευθυνθεί ξανά στον Καραμανλή τον νεότερο, προσφέροντας του βήμα για μια δημόσια παρέμβαση. Αυτή γίνεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην Αίθουσα Τριάντη, και θα την ανοίξει ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας.

Ισορροπία σε δύο βάρκες

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε σπεύσει από την προηγούμενη εβδομάδα, με μια ανακοίνωση, να επισημάνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακολουθήσει μέρος και των δύο. «Για την αποφυγή διάδοσης fake news, τα οποία βασίζονται στο ανακριβές ρεπορτάζ της εφημερίδας «Εστία», διευκρινίζουμε ότι το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού μετά την αλλαγή του χρόνου επιστροφής από την επίσημη επίσκεψή του στην Κίνα προβλέπει ότι τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου θα παρευρεθεί στην εκδήλωση στη μνήμη της Μαριέττας Γιαννάκου, με την οποία συνδεόταν με στενή φιλία, καθώς και στην εκδήλωση για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη» έγραψε χαρακτηριστικά ο Παύλος Μαρινάκης.

Η απόσταση που χωρίζει τον σημιτικό ευρωπαϊσμό απ’ αυτόν που ενσάρκωσε για χρόνια στις Βρυξέλλες κι εδώ η Γιαννάκου δεν είναι μεγάλη.

Ο Μητσοτάκης, με άλλα λόγια, δεν κάνει τίποτα περισσότερο σήμερα απ’ το να επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις δύο βάρκες πάνω στις οποίες πατάει όχι μόνο από την πρώτη του πρωθυπουργική θητεία αλλά από τη στιγμή που εξελέγη αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος.

Ο παράγοντας «Καραμανλής»

Οι μυημένοι στα νεοδημοκρατικά παρασκήνια, βέβαια, θέτουν και τον παράγοντα «Καραμανλής» στη συζήτηση η οποία διεξάγεται στα πολιτικά πηγαδάκια. Ο νυν Πρωθυπουργός, λένε, δεν θα γινόταν να αγνοήσει αυτόν τον πρώην για χάρη του πράσινου αντιπάλου του. Τι κι αν μπορεί κάποιος να ανακαλύψει περισσότερα κοινά ανάμεσα στο σημιτικό μπλοκάκι και τη μητσοτακική υπόσχεση ενός πολυδύναμου εκσυγχρονισμού; Στη συνείδηση του μέσου ψηφοφόρου της Κεντροδεξιάς, ο Καραμανλής παραμένει τοτέμ.

Η απόπειρα του Μητσοτάκη να συνδυάσει το πολιτικό φορτίο που κουβαλάει η μια κι η άλλη εκδήλωση δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει κανέναν. Αλλωστε, οι εκλογικές του επιτυχίες από το 2019 κι έπειτα οφείλονται τόσο στις βουτιές στην εκλογική δεξαμενή των κεντρώων όσο και στην ανάδειξη μιας ατζέντας που απασχολεί την παραδοσιακή κομματική βάση της ΝΔ – σαν την ασφάλεια, είτε εσωτερική είτε των συνόρων, φέρ’ ειπείν. Τα πλάνα που θα παίξουν το απόγευμα απλά θα τονίσουν πιο παραστατικά αυτό το μπαλανσάρισμα.

Related posts

ΣΥΡΙΖΑ: Το σχέδιο για το «ελληνικό όνειρο» και το συνέδριο

admin

ΠΑΣΟΚ: Κωδικός «αυτονομία» στην αυτοδιοίκηση

admin

Την Δευτέρα το όνομα των «11» – Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις τους

admin

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ

admin

Η κρίσιμη ψήφος των 17άρηδων – Τα κριτήρια και τι ζητούν οι νέοι

admin

Δημιουργία ευρωαραβικής task force

admin

Τελική απόφαση από τη βάση στις 14 Απριλίου

admin

Μητσοτάκης για έκρηξη σε ορυχείο στην Τουρκία: Η Ελλάδα έτοιμη να στείλει βοήθεια

admin

Πέρασε με ευρεία πλειοψηφία η τροπολογία για τους μετανάστες εργάτες – «Οχι» από τον Σαμαρά

admin