Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γράμμα από την ΑΔΑΕ για τη «φραγή» από την ΕΥΠ

Επισήμως πλέον και γραπτώς έχει αποτυπωθεί η άρνηση της ΕΥΠ να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ και να παραδώσει στην ΑΔΑΕ το ακριβές αιτιολογικό της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρέλαβε χθες το μεσημέρι τη σχετική επιστολή από τον Χρήστο Ράμμο και την ΑΔΑΕ. Η οποία, σε τυπική και θεσμική γλώσσα, τον ενημέρωσε ότι δεν της διατέθηκαν τα σχετικά στοιχεία τα οποία ζήτησε έπειτα από πρότερη δική του αίτηση στην ανεξάρτητη Αρχή, βεβαιώνοντάς τον ωστόσο ότι θα συνεχίσει την έρευνά της. Οπως σας έγραψα από χθες, η ΑΔΑΕ θα συνεδριάσει την επόμενη Τετάρτη για να αποφασίσει την κλήση του διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη. Μήπως εκείνος εξηγήσει στα μέλη της τους λόγους για τους οποίους η υπηρεσία αρνείται να εφαρμόσει τη δικαστική απόφαση.

Ετοιμάζει ένδικα μέσα

Από την πλευρά του Ανδρουλάκη, πάντως, «δείχνουν» κατευθείαν προς τον πολιτικό προϊστάμενο της ΕΥΠ, δηλαδή τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και η Χαριλάου Τρικούπη ζητεί πολιτική απάντηση από τον Πρωθυπουργό για τη στάση της ΕΥΠ. Ως προς τα νομικά βήματα, πάντως, οι συνεργάτες του Ανδρουλάκη δεν σχολίαζαν περαιτέρω, λέγοντας ότι η απάντηση της ΑΔΑΕ εστάλη προς μελέτη απευθείας στους νομικούς που χειρίζονται την υπόθεση. Επαναλάμβαναν όμως και χθες εμφατικά ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε περίπτωση που δεν ενημερωθεί όπως το ΣτΕ αποφάσισε, θα ακολουθήσει τη νομική οδό για όσους φέρουν ευθύνη. Οποιοι κι αν είναι αυτοί, υπογράμμιζαν.

Ευρωπαϊκά «καρφιά» στην Αλβανία

Την ετήσια έκθεσή της για τα ανθρώπινα δικαιώματα εξέδωσε η EEAS, η διπλωματική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η έκθεση αφορά τα μη μέλη της ΕΕ και το ενδιαφέρον της Αθήνας στάθηκε (όπως είναι λογικό) σε δύο κεφάλαια κυρίως. Αυτά που αφορούν την Αλβανία και την Τουρκία. Οι κρίσεις για την Αλβανία, μάλιστα, είναι άμεσα συνδεδεμένες με την ενταξιακή διαδικασία της και η έκθεση κάνει πολύ σοβαρές παρατηρήσεις για τη δικαιοσύνη, τη διαφθορά, την ανεξαρτησία του Τύπου. Ενώ άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον έχει η παρατήρηση της ΕΕ ότι δεν έχει ολοκληρώσει την ενσωμάτωση και την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας για την προστασία των πολιτών που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες. Πρέπει να σας πω ότι είναι από τα βασικά προαπαιτούμενα που κυνηγάει η ΕΕ στην ενταξιακή της διαδικασία για το οποίο, προφανώς, έχει υπάρξει πολύ σημαντική διπλωματική πίεση από την πλευρά της Ελλάδας όλα αυτά τα χρόνια.

Καταπέλτης για Αγκυρα

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία η έκθεση έχει, προφανώς, εξαιρετικά αρνητικές παρατηρήσεις για τις επιδόσεις της κυβέρνησης Ερντογάν στο πεδίο των δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών. Από το γεγονός ότι δεν εφαρμόζει αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) και δεν προχωρά στη «συμμόρφωση του δικαστικού σώματος στα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα», ως το γεγονός ότι ψηφίζει κι εφαρμόζει συνεχώς νόμους που αντιβαίνουν τις ευρωπαϊκές συμβάσεις, που αφορούν την τρομοκρατία και την εθνική ασφάλεια, τα «fake news» και τα προσωπικά δεδομένα, την προστασία των γυναικών, των εθνικών μειονοτήτων και των ΛΟΑΤΚΙ. Ιδιαίτερα καταδικαστικά στέκεται στο ότι καταπατάται συστηματικά η ελευθερία της έκφρασης, με μεγάλους περιορισμούς «στις δραστηριότητες δημοσιογράφων, συγγραφέων, δικηγόρων, ακαδημαϊκών, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επικριτικών φωνών» που είχαν «αρνητικές επιπτώσεις στην άσκηση των ελευθεριών τους».

Υπουργοί στο Γουέμπλεϊ

Οχι ένα, αλλά δύο κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης θα βρεθούν αύριο στις κερκίδες του Γουέμπλεϊ για να παρακολουθήσουν τον τελικό του Champions League, όπως μου μεταφέρει ο ανταποκριτής μας στο Λονδίνο, Γιάννης Ανδριτσόπουλος. Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός Αμυνας Νίκος Δένδιας έχουν από καιρό εξασφαλίσει τα πολυπόθητα «μαγικά χαρτάκια» για να δουν από κοντά τους άσους της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μπορούσια Ντόρτμουντ να διεκδικούν το βαρύτιμο τρόπαιο της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης ποδοσφαίρου. Τα εισιτήρια έχουν γίνει ανάρπαστα προ πολλού, με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου να αναφέρουν ότι ορισμένα πωλούνται, πλέον, στη μαύρη αγορά σε εξωφρενικές τιμές που φτάνουν τις 134.000 στερλίνες (157.000 ευρώ)! Γεραπετρίτης και Δένδιας θα είναι ανάμεσα στους 86.600 τυχερούς που θα παρακολουθήσουν το ματς στο ιστορικό στάδιο του Βορειοδυτικού Λονδίνου και μάλιστα, λίγο πριν από τη σέντρα, θα δουν και ζωντανά τον Λένι Κράβιτζ να ερμηνεύει τραγούδια από το νέο άλμπουμ του «Blue Electric Light».

Related posts

Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος έλαβε on-air απειλητικό email με φωτογραφίες των παιδιών του

admin

Παραιτήθηκε ο διοικητής της ΕΥΠ – Ποιός είναι ο διάδοχος του Παναγιώτη Κοντολέων

admin

Μητσοτάκης: Το μήνυμα του πρωθυπουργού για τις εκλογές

admin

Ασκήσεις πειθαρχίας μετά το καμπανάκι από Σαμαρά

admin

Αποφάσισαν μπλόκα και κάθοδο στην Αθήνα

admin

«Θυμωμένος» ο Μητσοτάκης από την απρέπεια Σούνακ – Θέμα στα διεθνή ΜΜΕ η ελληνοβρετανική διπλωματική διαμάχη

admin

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ

admin

Ευρωεκλογές: Πάνω από 12.000 επιστολικές ψήφοι έχουν φτάσει στις κάλπες

admin

Πού θα είναι υποψήφιοι βουλευτές οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί

admin