Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Γκουτέρες: Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία επιδεινώνει τις γεωπολιτικές εντάσεις

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία “επιδεινώνει τις γεωπολιτικές εντάσεις και διαιρέσεις, απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα, αυξάνει την πυρηνική απειλή και δημιουργεί βαθιές ρωγμές στον όλο και πιο πολυπολικό κόσμο μας”.

Ο Γκουτέρες ήταν ο πρώτος ομιλητής στη συνεδρίαση του ΣΑ με θέμα την Ουκρανία, μια συνεδρίαση που διεξάγεται εν μέσω της ετήσιας συνάντησης των παγκόσμιων ηγετών στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμμετέχει αυτοπροσώπως στη συνεδρίαση του ΣΑ. Είναι η πρώτη παρουσίασή του στο σώμα αυτό του ΟΗΕ μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια τάχθηκε κατά της ομιλίας Ζελένσκι ενώπιον του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας, του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία η Αλβανία τον Σεπτέμβριο.

“Θέλω να διαβεβαιώσω τους Ρώσους συναδέλφους μας και όλους όσοι βρίσκονται εδώ, ότι αυτό (σ.σ. η παρουσία Ζελένσκι) δεν είναι μια ειδική επιχείρηση της αλβανικής προεδρίας”, δήλωσε στον Νεμπένζια ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, προσθέτοντας: “Υπάρχει λύση για αυτό. Αν συμφωνείτε, σταματήστε τον πόλεμο και ο πρόεδρος Ζελένσκι δεν θα πάρει τον λόγο”.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει συνεδριάσει πολυάριθμες φορές με αντικείμενο την Ουκρανία τους τελευταίους 19 μήνες, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, αλλά δεν έχει καταφέρει να αποφασίσει μέτρα, καθώς η Ρωσία έχει το δικαίωμα βέτο.

ΠΗΓΗ: --ΜΠΕ

Related posts

Γαλλία: Επτά αγνοούμενοι, παρασύρθηκαν από χειμάρρους μετά από καταρρακτώδεις βροχές

admin

Μπορεί το αμερικανικό σχέδιο να αποτρέψει τον λιμό στη Γάζα;

admin

Μέτσολα: Στις πόλεις και τις περιφέρειες χτυπά η καρδιά της Ευρώπης

admin

Τραμπ: Αντιμερτωπίζει έρευνα για απόρρητα έγγραφα – Νέες κατηγορίες ενόψει

admin

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ δεν έχει προγραμματίσει συνάντηση με Κινέζους αξιωματούχους στο περιθώριο του Νταβός

admin

Πεντάγωνο: Επιπλέον 900 Αμερικανοί στρατιώτες στη Μέση Ανατολή

admin

Τραμπ: Σε ειδικό servicer η υποθήκη του ουρανοξύστη του στη Wall Street

admin

ΔΠΔ για Γάζα: Διώξεις κατά όσων παραβιάζουν τη διεθνή νομοθεσία

admin

ΗΠΑ: Ο Ζελένσκι θα μιλήσει στη Γερουσία υπέρ της χρηματοδότησης της Ουκρανίας

admin