Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Η “μεγάλη ασθενής” της Ευρωζώνης έχει τους πιο χαρούμενους καταναλωτές

Οι πιο αισιόδοξοι καταναλωτές της Ευρωζώνης βρίσκονται σε μια από τις πιο ασθενείς οικονομίες της – στη Γερμανία.

Αυτή η ανακολουθία καταγράφηκε την περασμένη την Τρίτη, όταν τα στοιχεία για το ΑΕΠ β’ τριμήνου των κρατών μελών της Ευρωζώνης υπέδειξαν πως  η Γερμανία υπήρξε η μόνη χώρα της νομισματικής ένωσης που εμφάνισε πτώση της ΑΕΠ. Ωστόσο τα στοιχεία μηνός Ιουλίου έδειξαν βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, σύμφωνα με ένα δείκτη που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσεγγίζει μάλιστα τα επίπεδα όπου βρισκόταν τον Φεβρουάριο του 2022, όταν άρχισε η ύφεση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Κάτι που δεν βλέπουμε να συμβαίνει ούτε στη Γαλλία ούτε στην Ιταλία.

Η απόκλιση μεταξύ των όλο και πιο χαρούμενων καταναλωτών και της στασιμότητας που εμφανίζει η γερμανική οικονομία, εξηγείται εν μέρει από την αύξηση των μισθών.

Η μεγαλύτερη αύξηση πραγματικών μισθών από το 2008

“Η ανάπτυξη των πραγματικών μισθών συνέβαλε στην ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης”, δήλωσε στο Bloomberg η Κριστιάν φον Μπεργκ, επικεφαλής οικονομολόγος στην εταιρεία ασφάλισης πιστώσεων Coface. “Η καταναλωτική εμπιστοσύνη δεν είναι τόσο ισχυρή όσο ήταν πριν από την πανδημία, αλλά η αγοραστική δύναμη έχει αυξηθεί”.

Πράγματι, χάρη στην σύμπτωση της αύξησης των μισθών και της υποχώρησης των πληθωριστικών πιέσεων, το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι Γερμανοί εργαζόμενοι αύξησαν τους πραγματικούς μισθούς τους  — σε μεγαλύτερο βαθμό από κάθε άλλη χρονιά από το 2008 που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Συν τοις άλλοις, καταγράφηκε βελτίωση και σε άλλους πρόδρομους δείκτες της γερμανικής οικονομίας τον μήνα Ιούλιο. Ο δείκτης εμπιστοσύνης στις υπηρεσίες αυξήθηκε στη Γερμανία ενώ υποχώρησε σε όλα τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης.

Συγκυριακοί παράγοντες: Euro και Τέιλορ Σουίφτ

Ενδεχομένως στη βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης να έπαιξαν ρόλο κι άλλοι παράγοντες, εκτός από τους μισθούς, με συγκυριακό χαρακτήρα. Για παράδειγμα, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου της ΟΥΕΦΑ, που έγινε στη Γερμανία στο διάστημα 14 Ιουνίου – 14 Ιουλίου.

Χιλιάδες οπαδοί από όλη την Ευρώπη ταξίδεψαν στη Γερμανία και μόνο το Βερολίνο περίμενε ότι θα υποδεχόταν 2,5 εκατομμύρια φιλάθλους επισκέπτες. Η γερμανική ομάδα έφτασε στον προημιτελικό πριν ηττηθεί από την Ισπανία.

“Είναι πολύ πιθανό η ευφορία που προκλήθηκε από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στη Γερμανία να παίζει ρόλο”, δήλωσε ο Ρολφ Μπερκλ του Ινστιτούτου Αγοράς Αποφάσεων της Νυρεμβέργης. “Μένει να δούμε αν αυτό το αποτέλεσμα θα έχει διάρκεια”.

Κατά την Φον Μπεργκ μπορεί να έπαιξαν ρόλο και οι συναυλίες της Τέιλορ Σουίφτ. “Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα δεν συνέβαλε τόσο, αν λάβουμε υπόψη την αύξηση των κρατικών δαπανών που απαιτούνταν για τη διοργάνωση”, λέει. “Από την άλλη πλευρά, οι επτά συναυλίες της Τέιλορ Σουίφτ αύξησαν την κατανάλωση ενώ δεν απαίτησαν υψηλή κρατική δαπάνη”.

Στα ύψη οι εταιρικές χρεοκοπίες

Όποιοι κι αν είναι πάντως οι λόγοι της τρέχουσας χαράς τους, οι Γερμανοί καταναλωτές ενδέχεται να δυσκολευτούν μεσοπρόθεσμα να διατηρήσουν την αισιοδοξία τους – αφού είναι απίθανο οι εταιρείες να συνεχίσουν να αυξάνουν τους μισθούς, όσο εξασθενεί η οικονομία.

Και η αδυναμία της γερμανικής οικονομίας είναι πλέον ορατή και αποκαλύπτεται από την άνοδο του αριθμού των εταιρικών χρεοκοπιών στα υψηλότερα επίπεδα από το καλοκαίρι του 2016 αλλά και από την πτώση της βιομηχανικής παραγωγής στην πάλαι ποτέ ισχυρή μεταποιητική βάση της Γερμανίας. 

Διαβάστε ακόμη:

Related posts

Μπ. Νετανιάχου: Ο πόλεμος στη Γάζα θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του Ισραήλ

admin

Η Βουλγαρία κάνει πίσω για το χαράτσι στο ρωσικό αέριο

admin

Tesla: Κατασκεύασε το πρώτο Cybertruck με δύο χρόνια καθυστέρηση

admin

Ισραήλ: Οι επιθέσεις των Χούθι δεν πλήττουν το εμπόριο

admin

Τραμπ: Έφεση για το πρόστιμο των 354,9 εκατ. δολαρίων

admin

Οι ΗΠΑ στέλνουν επιπλέον συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στη Μέση Ανατολή

admin

Ισραήλ: Στους 8 οι όμηροι που απελευθερώθηκαν την Πέμπτη από τη Χαμάς

admin

Ισπανία: Οι αφίξεις μεταναστών σχεδόν διπλασιάστηκαν το 2023

admin

Η Ουκρανία κάλεσε για εξηγήσεις τον Πολωνό πρέσβη για “απαράδεκτα” σχόλια προεδρικού συμβούλου

admin