Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Ιρλανδία: Οι Ενωτικοί του DUP επιστρέφουν στην τοπική κυβέρνηση

Το βασικό κόμμα των Ενωτικών στη Βόρεια Ιρλανδία, το DUP, ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέληξε σε συμφωνία με το Λονδίνο για την εφαρμογή των κανόνων μετά το Brexit, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τον τερματισμό του μποϊκοτάζ το οποίο διαρκεί δύο χρόνια και είχε προκαλέσει παράλυση τους τοπικούς θεσμούς της επαρχίας.

Το DUP αποσύρθηκε τον Φεβρουάριο του 2022 από την τοπική κυβέρνηση και το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας για να διαμαρτυρηθεί για τους εμπορικούς κανόνες που υιοθετήθηκαν μετά το Brexit μεταξύ Λονδίνου και ΕΕ, οι οποίοι, όπως κατήγγειλε, απειλούσαν τη θέση της επαρχίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων με τη βρετανική κυβέρνηση και έπειτα από εσωτερική ψηφοφορία, “το αποτέλεσμα ήταν ξεκάθαρο (…) έλαβα εντολή να προχωρήσω μπροστά”, δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος Τζέφρι Ντόναλντσον στους δημοσιογράφους.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι η επιστροφή του DUP στην τοπική κυβέρνηση θα εξαρτηθεί από την έγκριση από το Λονδίνο νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει σειρά μέτρων. Στο πλαίσιο αυτών θα αρθούν οι έλεγχοι στα προϊόντα που μετακινούνται στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου και παραμένουν στη Βόρεια Ιρλανδία, θα παρέχονται εγγυήσεις για την απρόσκοπτη πρόσβαση των βορειοϊρλανδικών επιχειρήσεων στη βρετανική αγορά και θα διασφαλίζεται η θέση της επαρχίας στη Βρετανία.

“Πιστεύω ότι (αυτή η συμφωνία) θα παρουσιάσει μέτρα που είναι καλά για τη Βόρεια Ιρλανδία και τα οποία θα αποκαταστήσουν τη θέση μας στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου και στην εσωτερική του αγορά”, διαβεβαίωσε ο Ντόναλντσον.

Η Μέρι Λου ΜακΝτόναλντ, επικεφαλής του Sinn Fein, δήλωσε “αισιόδοξη (…) ότι θα δω τους τοπικούς θεσμούς να λειτουργούν και πάλι πριν τις 8 Φεβρουαρίου”, καταληκτική ημερομηνία που έχει δώσει το Λονδίνο, στην οποία έχει ήδη δοθεί επανειλημμένα παράταση.

Η πολιτική παράλυση και κυρίως η απουσία τοπικού κοινοβουλίου και κυβέρνησης, που κανονικά είναι αρμόδια για σειρά θεμάτων όπως η παιδεία και η υγεία, έχουν προκαλέσει προβλήματα στις δημόσιες υπηρεσίες της Βόρειας Ιρλανδίας, μια κατάσταση που επιδεινώνεται από την κρίση κόστους ζωής.

Στις αρχές Ιανουαρίου δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι συμμετείχαν σε απεργία με αίτημα μισθολογικές αυξήσεις, μια κινητοποίηση πρωτοφανούς έκτασης στην επαρχία.

ΠΗΓΗ - ΜΠΕ

Related posts

New York Fed: Λίγο χαμηλότερο πληθωρισμό βλέπουν οι καταναλωτές

admin

Οι ΗΠΑ είχαν “σειρά απευθείας επαφών μέσω του ελβετικού διαύλου – “Δεν υπήρξε ενημέρωση 72 ώρες πριν από την επίθεση”

admin

Νέες επιδρομές της Τουρκίας κατά Κούρδων στο Ιράκ: “Θα συνεχίζουμε μέχρι να μη μείνει ούτε ένας”

admin

Οι βρετανικές ειδικές δυνάμεις υπόκεινται σε έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν

admin

Τουρκία: Οβίδες πυροβολικού εντοπίστηκαν στα ανοικτά της Χηλής στις ακτές του Εύξεινου Πόντου

admin

Σερβία: Έντονες αντιδράσεις για την αστυνομική επιχείρηση στο βόρειο Κόσοβο

admin

Ο Μ. Αμπάς “υποκίνησε φυλετικό μίσος” με δηλώσεις για το Ολοκαύτωμα αλλά δεν θα του ασκηθεί δίωξη επειδή έχει ασυλία

admin

ΗΠΑ: Στο Ανώτατο Δικαστήριο πηγαίνει η μάχη για το χάπι άμβλωσης

admin

Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης: Πολύ πρόωρο να εξεταστούν σενάρια για την επόμενη ημέρα στη Λωρίδα της Γάζας

admin