Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αυτοψίες» στον κρατικό μηχανισμό

Με «αυτοψίες» στο κράτος κατά το μοντέλο Λαϊκού – το νοσοκομείο που ο ίδιος επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά το απόγευμα της Δευτέρας – καθώς και με την τακτική των επιτόπιων συσκέψεων εργασίας εκτός Μαξίμου, όπως ήδη κάνει με υπουργούς και υφυπουργούς στις δικές τους έδρες, προσδοκά ο Κυριάκος Μητσοτάκης να στείλει στους πολίτες ένα πειστικό κυβερνητικό στίγμα καθημερινότητας. Να δώσει, με άλλα λόγια, συγκεκριμένο περιεχόμενο στο μότο περί δυναμικής επανεκκίνησης, όπως ο ίδιος έλεγε μετά τις ευρωεκλογές. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει ανάγκη να ανέβουν άμεσα οι κυβερνητικοί ρυθμοί σε όλα τα επίπεδα (νομοθετικής λειτουργίας, προγραμματισμού, επίλυσης εκκρεμοτήτων) για δρομολόγηση ή εφαρμογή μέτρων «με μετρήσιμο αποτέλεσμα» και «ορατό αποτύπωμα» στην καθημερινή ζωή. Αυτή ήταν η πρωθυπουργική οδηγία στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο που επαναλαμβάνεται με μεγαλύτερη ένταση στην κυβερνητική μηχανή από τη στιγμή που ο Μητσοτάκης δεν θέλει να μένει χώρος για εσωκομματικές αναταράξεις ή μετεκλογικές αναλύσεις, που πάντως συνεχίζονται, απειλώντας με εσωστρέφεια την κυβερνητική παράταξη.

Ξαφνικές επισκέψεις

Πρωθυπουργικοί συνεργάτες επιβεβαιώνουν ότι «οι θερινές… καταδρομικές θα συνεχιστούν», μιλώντας για ξαφνικές επισκέψεις του Μητσοτάκη σε δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς, προκειμένου ο ίδιος να αποκτά εικόνα «για τα αιτήματα, τα προβλήματα και την καθημερινή λειτουργία χωρίς τα «σουλουπώματα»». Αλλά και με στόχο να επικοινωνεί ο ίδιος τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Χωρίς να έχει ανακοινωθεί επισήμως στο πρωθυπουργικό πρόγραμμα, κάλεσε τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σταϊκούρα και τον αρμόδιο για θέμα Μεταφορών υφυπουργό Βασίλη Οικονόμου στην έναρξη της χθεσινής πρωινής βάρδιας στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στον Αγιο Ιωάννη Ρέντη. Εκεί είχε μίνι ενημερωτική σύσκεψη με τα στελέχη του και τον διευθύνοντα δύμβουλο της ΟΣΥ Στέφανο Αγιάσογλου ενώ συνομίλησε με οδηγούς των νέων ηλεκτρικών λεωφορείων, που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Ο στόχος μας είναι διπλός», είπε, αναφερόμενος και στην αντικατάσταση του στόλου των παλαιών λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και στην αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων (άλλο ρεπορτάζ για τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην σελίδα 43).

Μερικές ώρες μετά και εν μέσω προσπάθειας για γρήγορη διαχείριση του νέου εσωτερικού «επεισοδίου» με τον Λευτέρη Αυγενάκη (και το περιστατικό χειροδικίας σε υπάλληλο του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος), ο Μητσοτάκης επιχειρούσε νέο σινιάλο για ταχύτητα και αποτέλεσμα από το υπουργείο Υγείας. Στην οδό Αριστοτέλους βρέθηκαν για σύσκεψη η ηγεσία του υπουργείου, Αδωνις Γεωργιάδης, Ειρήνη Αγαπηδάκη, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Μάριος Θεμιστοκλέους και από το Μαξίμου ο Ακης Σκέρτσος και ο Θανάσης Κοντογεώργης με βασικά θέματα τη μείωση του χρόνου αναμονής στα επείγοντα και την αναμόρφωση των εφημεριών, τις κτιριακές αναβαθμίσεις μέσω Ταμείου Ανάκαμψης, τη στήριξη των υγειονομικών δομών σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές, τις προσλήψεις. Ο Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η δραστική μεταρρύθμιση και ανάταξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι κεντρική πολιτική προτεραιότητα της τετραετίας, μιλώντας για «δύσκολη άσκηση».

Στο μεταξύ στο νεοδημοκρατικό παρασκήνιο συνεχίζονται οι ερμηνείες στον απόηχο της κοινής παρέμβασης των πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, τις οποίες και παρακολουθεί το κυβερνητικό επιτελείο, παρότι επισήμως το Μαξίμου επιδιώκει βηματισμό προς τα εμπρός και χαμηλούς τόνους. Σε συνέντευξή του (Παραπολιτικά 90,1) ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Σαμαρά, Νίκος Τσιούτσιας χαρακτήρισε «αστειότητες» τη σεναριολογία περί σκέψεων δημιουργίας κόμματος από τον μεσσήνιο πολιτικό, τονίζοντας ότι «πυξίδα του είναι η πατρίδα και η παράταξη». Ο ίδιος «κάρφωσε» την «αδυναμία ορισμένων» να κατανοήσουν τι συνέβη στις ευρωεκλογές, υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Σαμαράς μίλησε για το δημογραφικό πρόβλημα, για θέματα εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής αλλά και για την προειδοποίηση «ότι η ΝΔ δεν είναι Ποτάμι».

Related posts

Δεν βλέπουν τρικυμία στο Αιγαίο λόγω Γάζας

admin

Στο μυαλό του Φειδία Παναγιώτου

admin

Ξεκίνησε η συζήτηση επί των Προγραμματικών Δηλώσεων – Στο βήμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

admin

Οι σχέσεις του κόμματος Νίκη με το Άγιο Όρος

admin

Πίσω από της κάμερες

admin

Γεωργιάδης σε Παππά: Είστε υποκριτές στον ΣΥΡΙΖΑ – Αν σε ενοχλεί το ύφος Μπέου σε ενοχλεί και το ύφος Πολάκη

admin

Διπλή αντίδραση για την τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο

admin

Μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο

admin

Δημοσκόπηση Metron Analysis στο MEGA: Δυσαρέσκεια για κυβέρνηση – απογοήτευση από ΣΥΡΙΖΑ

admin