Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Θριαμβευτής των εκλογών το ακροδεξιό FPÖ – Γρίφος ο σχηματισμός κυβέρνησης – Νέο σοκ για την Ευρώπη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 21:51

Οι Αυστριακοί ψηφοφόροι έδωσαν την Κυριακή την πρώτη νίκη στις βουλευτικές εκλογές στο ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ), σύμφωνα με τα exit polls, αναδεικνύοντας για ακόμη μια φορά την αυξανόμενη υποστήριξη των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη, η οποία τροφοδοτείται από την ανησυχία για τα επίπεδα της μετανάστευσης. Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι και στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) εξασφάλισε μια άνετη νίκη στις κρατιδιακές εκλογές στη Θουριγγία και τη δεύτερη θέση σε Βρανδεμβούργο και Σαξονία.

Το Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) κερδίζει εξάλλου τις εθνικές εκλογές στην Αυστρία για πρώτη φορά από το 1945, αφήνοντας στην δεύτερη θέση με μεγάλες απώλειες το Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) του καγκελάριου Καρλ Νεχάμερ και στην τρίτη το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPÖ).

Με καταμετρημένο το 77,6% των ψήφων, το ακροδεξιό FPÖ κερδίζει 29% ( 12,8 από τις εκλογές του 2019), το ÖVP 26,3% (-11,1) και το SPÖ 21% (-0,2). Την είσοδό τους στο κοινοβούλιο εξασφαλίζουν ακόμη οι φιλελεύθεροι NEOS με 9,1% ( 1) και οι Πράσινοι με 8,3% (-5,6), οι οποίοι “πληρώνουν” όπως φαίνεται την συμμετοχή τους στην κυβέρνηση. Η συμμετοχή των ψηφοφόρων ξεπέρασε το 78%.

Με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, το FPÖ εξασφαλίζει 57 έδρες, το ÖVP 52, το SPÖ 41, οι NEOS 17 και οι Πράσινοι 16. Το κεντροδεξιό ÖVP, το οποίο έχει μέχρι τώρα συγκυβερνήσει δύο φορές με την ακροδεξιά, έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να επαναλάβει έναν συνασπισμό, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συμμετέχει στην κυβέρνηση ο επικεφαλής του Κόμματος της Ελευθερίας Χέρμπερτ Κικλ, ο οποίος ωστόσο έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι επιδιώκει ο ίδιος να γίνει “ο καγκελάριος του λαού”. Στην αποψινή του εμφάνιση πάντως ο κ. Νεχάμερ, αν και επανέλαβε ότι “δεν θα στηρίξουμε τις μεθόδους του κ. Κικλ”, σημείωσε και ότι “θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν οι ανησυχίες όσων ψήφισαν το FPÖ”.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην δώσει στον κ. Κικλ την εντολή για διερεύνηση σχηματισμού κυβέρνησης έχει αφήσει και ο “πράσινος” ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν. Εάν η κατανομή των εδρών παραμείνει ως έχει, θα μπορούσε πάντως να σχηματιστεί κυβέρνηση “μεγάλου” συνασπισμού, μεταξύ ÖVP και SPÖ, με μόνο ισχνή ωστόσο πλειοψηφία. Ένας πιθανός τρίτος εταίρος θα μπορούσε να αναζητηθεί μεταξύ των NEOS και των Πρασίνων.

Στην πρώτη αντίδρασή του για το αποτέλεσμα, ο καγκελάριος Νεχάμερ έκανε λόγο για “μεγάλο αγώνα” στο τέλος της προεκλογικής περιόδου, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος ανέλαβε το κόμμα όταν οι δημοσκοπήσεις του έδιναν ποσοστό 21%. “Ο στόχος μας ήταν η πρώτη θέση και δεν επιτεύχθηκε (…) Στο μέλλον θα πρέπει να εξετάσουμε πιο προσεκτικά γιατί οι ριζοσπαστικές δυνάμεις παίρνουν περισσότερες ψήφους”, πρόσθεσε. Το βέβαιο είναι ότι το ÖVP θα είναι σε κάθε περίπτωση στην επόμενη κυβέρνηση, μένει ωστόσο να κριθεί το εάν θα ορίσει τον καγκελάριο ή θα συμμετέχει ως “μικρός” εταίρος.

Ο θριαμβευτής των εκλογών Χέρμπερτ Κικλ έκανε λόγο για “σαφές μήνυμα” των ψηφοφόρων και δήλωσε “έτοιμος” για την καγκελαρία. “Το χέρι μας είναι απλωμένο”, δήλωσε ο αρχηγός Αντρέας Μπάμπλερ, αναφερόμενος σε ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία με το Λαϊκό Κόμμα.

Το ευρωσκεπτικιστικό και ρωσόφιλο FPÖ διατηρούσε επί μήνες προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις έναντι του κυβερνώντος συντηρητικού Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος (ÖVP) του Νεχάμερ, σε μια προεκλογική εκστρατεία στην οποία κυριάρχησαν η μετανάστευση και οι ανησυχίες για την οικονομία.

Το μοναδικό κόμμα το οποίο θα δεχόταν να συνεργαστεί με το FPÖ είναι το ÖVP, ο κ. Νεχάμερ έχει ωστόσο αποκλείσει το ενδεχόμενο να δεχθεί την συνεργασία με τον ιδιαίτερα συγκρουσιακό αρχηγό του Κόμματος της Ελευθερίας, Χέρμπερτ Κικλ, ο οποίος όμως επιμένει ότι θέλει ο ίδιος να γίνει “ο καγκελάριος του λαού”. Ο “πράσινος” ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν από την άλλη πλευρά έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα δώσει την εντολή στον κ.Κικλ, αφήνοντας πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο να δεχθεί κάποιον άλλον από το Κόμμα της Ελευθερίας.

Ο γενικός γραμματέας του FPÖ Μίχαελ Σνέντλιτς δήλωσε ότι οι Αυστριακοί “έγραψαν ιστορία” με την ψήφο τους, ενώ το στέλεχος του κόμματος Κρίστιαν Χαφενέκερ ζήτησε την παραίτηση του καγκελάριου Καρλ Νεχάμερ: “Όταν υφίστασαι μια τόσο ιστορική ήττα, τότε υπάρχει μόνο ενός είδους συνέπεια”. Τόνισε επίσης ότι την πρώτη επιλογή για την αναζήτηση κυβερνητικού εταίρου θα πρέπει να έχει το κόμμα του.

“Αυτό που διακυβεύεται είναι αν το FPÖ  θα διορίσει τον καγκελάριο ή όχι”, δήλωσε η Kathrin Stainer-Haemmerle, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Carinthia University.

“Εάν αυτό συμβεί, τότε πρέπει να πω ότι ο ρόλος της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι σημαντικά διαφορετικός. Ο Κικλ έχει πει συχνά ότι ο (Ούγγρος πρωθυπουργός) Βίκτορ Όρμπαν αποτελεί πρότυπο για αυτόν και θα του συμπαρασταθεί”.

Ο Κικλ, ο οποίος φέτος σύναψε συμμαχία με τον Όρμπαν, αντιτίθεται στην παροχή βοήθειας στην Ουκρανία και επιθυμεί την απόσυρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, υποστηρίζοντας ότι πλήττουν την Αυστρία περισσότερο από τη Μόσχα.

Το προσωπικό του FPÖ σε εκδήλωση του κόμματος στη Βιέννη πανηγύρισαν όταν ανακοινώθηκαν οι προβλέψεις των εκλογών.

Τι θέλει να κάνει το FPÖ

Η νίκη του FPÖ, το οποίο ασκεί κριτική στο Ισλάμ και υπόσχεται αυστηρότερους κανόνες για τους αιτούντες άσυλο, έρχεται μετά την επικράτηση της ακροδεξιάς σε χώρες όπως η Ολλανδία, η Γαλλία και η Γερμανία.

Η Σάρα Ούλφ, μια 22χρονη γραφίστρια και υποστηρίκτρια του Αυστριακού Κομμουνιστικού Κόμματος στη Βιέννη, δήλωσε πριν από την ψηφοφορία ότι ανησυχούσε για το τι θα σήμαινε μια νίκη του FPÖ.

“Αυτό που με φοβίζει περισσότερο, αν το FPÖ εξασφαλίσει πραγματικά τις περισσότερες ψήφους, είναι ότι θα έχουμε κάτι σαν τον Βίκτορ Όρμπαν: μια αργή, σταδιακή μείωση της ποικιλομορφίας των μέσων ενημέρωσης και της”, δήλωσε. “Υπάρχουν τόσα πολλά πραγματικά επικίνδυνα σημάδια”.

Ο πρόεδρος Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος επιβλέπει τον σχηματισμό κυβερνήσεων, έχει εκφράσει επιφυλάξεις για το FPÖ λόγω της κριτικής που ασκεί στην ΕΕ και της αποτυχίας του να καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το κόμμα αντιτίθεται στις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Μόσχας, επικαλούμενο την ουδετερότητα της Αυστρίας.

Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να προσπεράσει τον Κικλ, λέγοντας ότι το σύνταγμα δεν τον υποχρεώνει να ζητήσει από το πρώτο κόμμα να σχηματίσει κυβέρνηση, παρόλο που αυτό αποτελεί εδώ και καιρό την κατάσταση που επικρατεί.

Το FPÖ, το οποίο θέλει να σταματήσει εντελώς τη χορήγηση ασύλου και να οικοδομήσει ένα “φρούριο της Αυστρίας” που θα εμποδίζει την είσοδο των μεταναστών, καθοδηγήθηκε αρχικά από έναν πρώην ναζιστή νομοθέτη τη δεκαετία του 1950.

Έχει προσπαθήσει να μετριάσει την εικόνα του, αλλά νέα διαμάχη σχετικά με το παρελθόν του ήρθε στην επιφάνεια το Σαββατοκύριακο, όταν ένα βίντεο που δημοσίευσε η εφημερίδα Der Standard έδειξε μέλη του κόμματος να παρευρίσκονται σε κηδεία όπου τραγουδήθηκε ένα τραγούδι δημοφιλές στα ναζιστικά SS.

Στη συνέχεια, μια εβραϊκή φοιτητική ομάδα στη Βιέννη υπέβαλε μήνυση κατά των μελών της FPÖ κατηγορώντας τους για παραβίαση των αντιναζιστικών νόμων.

Ο πρόεδρος της Αυστρίας λέει στα κόμματα να διεξάγουν συνομιλίες μετά τη νίκη της ακροδεξιάς

Ο πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος επιβλέπει τον σχηματισμό κυβερνήσεων, ζήτησε από τα πολιτικά κόμματα την Κυριακή να συνομιλήσουν μεταξύ τους, αφού το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, αλλά δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία.

“Τώρα το ζητούμενο είναι να προσεγγίσουμε ο ένας τον άλλον, να μιλήσουμε μεταξύ μας, να διαπραγματευτούμε για να βρούμε καλούς, σταθερούς συμβιβασμούς. Η εξεύρεση αυτών των λύσεων μπορεί να πάρει χρόνο”, δήλωσε ο Βαν ντερ Μπέλεν σε διάγγελμά του προς το έθνος, προσθέτοντας ότι θα έχει συνομιλίες με τους ηγέτες των κομμάτων.

Το FPÖ  είναι ανοικτό σε συνομιλίες με όλους για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Το FPÖ της Αυστρίας είναι πρόθυμο να διεξαγάγει συνομιλίες με όλα τα κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, δήλωσε ο ηγέτης του Κικλ στον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα ORF.

Ο Κικλ είπε ότι τα άλλα κόμματα θα πρέπει να αναθεωρήσουν την άρνησή τους να σχηματίσουν συνασπισμό μαζί του. Ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ του Λαϊκού Κόμματος, επανέλαβε ότι το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση με τον Κικλ.

Ο Νεχάμερ παραδέχτηκε την εκλογική ήττα

Ο Νέχαμερ παραδέχθηκε ότι το OVP του δεν κατάφερε να καλύψει τη διαφορά από το ακροδεξιό FPÖ στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

Απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του, ο Νεχάμερ δήλωσε ότι το ÖVP πρέπει να παραμείνει πιστό σε αυτά που είχε υποσχεθεί πριν από τις εκλογές, χωρίς να διευκρινίσει αν αυτό περιελάμβανε τον συχνό ισχυρισμό του ότι δεν θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση με τον ηγέτη του FPÖ Χέρμπερτ Κικλ.

Related posts

Η Ρωσία θα παρακάμψει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις επί των εξαγωγών της LNG

admin

Στο Ισραήλ τη Δευτέρα ο Μασκ – Βλέπει Νετανιάχου και Χέρτζογκ για το αντιεβραϊκό μίσος στην X

admin

ΗΠΑ: Πτώση 3,6% στις εργοστασιακές παραγγελίες τον Ιανουάριο

admin

Μαλί: Τουλάχιστον 64 νεκροί σε επιθέσεις εναντίον πλεούμενου και βάσης των ένοπλων δυνάμεων

admin

Ο Μπάιντεν “συνεχίζει να πιστεύει” σε ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος

admin

Ο CEO της United καταρτίζει πλάνο για τον στόλο της εταιρείας χωρίς να υπολογίζει στα 737 MAX 10 της Boeing

admin

Η Ρωσία καταδικάζει τα πλήγματα του Ισραήλ στη Συρία

admin

ΗΠΑ: Νέα μέτρα για την ελάφρυνση του φοιτητικού χρέους θα ανακοινώσει η κυβέρνηση Μπάιντεν

admin

Νετανιάχου: Αν Χεζμπολάχ κλιμακώσει τις επιθέσεις, θα υποστεί πλήγματα που δεν έχει καν ονειρευτεί, όπως και το Ιράν

admin