Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοικτό συνέδριο για προοδευτικές συγκλίσεις

Ανοικτός στις συνεργασίες, όμως με όρους αυτονομίας του ΠΑΣΟΚ, εμφανίστηκε στο βήμα της συνέντευξης Τύπου της ΔΕΘ ο Νίκος Ανδρουλάκης. Απαντώντας στην ερώτηση των «ΝΕΩΝ», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περιέγραψε τη στρατηγική της αυτόνομης πορείας ως τον μοναδικό τρόπο «να υπάρξει αμφίπλευρη διεύρυνση και να έχει η παράταξη χαρακτηριστικά κυβερνητικής επιλογής»: «Δεσμεύομαι να υλοποιήσω ένα ανοιχτό πολιτικό συνέδριο αν ανανεώσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης μας με τους φίλους και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ» ανέφερε, μιλώντας για συγκλίσεις στη βάση με τις υγιείς προοδευτικές δυνάμεις της χώρας. Σαν μικρό απολογισμό, ο Ανδρουλάκης είπε πως «προφανώς» θα ήθελε το ΠΑΣΟΚ να έχει πετύχει περισσότερα. «Αλλά πώς μπορεί να γίνει μεγάλη η Κεντροαριστερά; Στο παρασκήνιο; Με συμφωνίες κορυφής; Με μεθοδεύσεις; Με παλιούς πρωταγωνιστές που όταν έχαναν την υπουργική καρέκλα του ΠΑΣΟΚ, την έψαχναν σε άλλα κόμματα;» ανέφερε για το προφίλ των στελεχών που δεν θα βρουν ανοιχτές τις πόρτες της Χαριλάου Τρικούπη: «”Στήριξέ με για να σου δώσω μία θέση στο επόμενο ψηφοδέλτιο της δημοκρατικής παράταξης”. Δεν μπαίνω σε παζάρια, όπως δεν μπήκα εντός του ΠΑΣΟΚ, δεν θα μπω σε παζάρια για τη μεγάλη Κεντροαριστερά, διότι αν το κάνω είναι σαν να υποτιμώ τον αγώνα που έχω δώσει» σχολίασε.

«Δεν μπήκα στην πολιτική για τα likes»

Παρότι ο Ανδρουλάκης επέλεξε εν πολλοίς να κινηθεί θεσμικά, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ενότητας (και δηλώνοντας πως τιμά εξίσου όλους τους συνυποψηφίους του – και εκείνους που ήταν παρόντες στην ομιλία τους στη ΔΕΘ και εκείνους που δεν ήταν), οι αιχμές ενόψει της εσωκομματικής διαδικασίας ανάδειξης νέας ηγεσίας δεν έλειψαν. «Θα μιλούσαν για συγκλίσεις όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 32% και το ΠΑΣΟΚ στο 8%; Με την ευκολία που μιλούν σήμερα για διάφορα σενάρια;» ανέφερε για εκείνους τους συνυποψηφίους του που τάσσονται, όπως ο Μιχάλης Κατρίνης, υπέρ της δημιουργίας μιας μεγάλης παράταξης. «Ο καθένας θα κριθεί για τις αποφάσεις του από τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ» σχολίασε για την απόφαση του δημάρχου Αθηναίων να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία ενώ παράλληλα διατηρεί τη θέση του – ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται καταστατικό θέμα με την υποψηφιότητά του, μιλώντας για «φοβίες» και «αγωνίες» που εκφράστηκαν μέσα από ένα θέμα που ανακινήθηκε ενώ ο ίδιος το είχε κλείσει πολύ νωρίτερα. Παράλληλα έκανε λόγο για πρόγραμμα copy-paste συνυποψηφίων του, που γράφτηκε μέσα σε έναν καλοκαιρινό μήνα, με το βλέμμα καθαρά στραμμένο στην ανακοίνωση με τις θέσεις του που έδωσε στη δημοσιότητα η πλατεία Κοτζιά. Για την κριτική που του ασκήθηκε όσον αφορά την παρουσία του στα ΜΜΕ και τα μέσα μαζικής δικτύωσης, ο Ανδρουλάκης την περιέγραψε περίπου ως συνειδητή επιλογή: «Κάποιοι πιστεύουν ότι πρέπει να φωνάζω περισσότερο να κυνηγάω τα like στο TikTok, δεν μπήκα για αυτό στην πολιτική. Μπήκα για να παρουσιάσω ένα άλλο υπόδειγμα. Εδωσα μεγάλο αγώνα οι πολίτες να κινούνται διαφορετικά» επεσήμανε.

«Οχι στα παιχνίδια εξουσίας»

Για την κριτική που δέχτηκε και αφορά τη μικρή άνοδο του κόμματος την ώρα που το πολιτικό σκηνικό άλλαζε και εκ δεξιών και εξ αριστερών του, ο Ανδρουλάκης περιέγραψε τα σταδιακά βήματα με τα οποία σηματοδοτείται η επαναφορά του ΠΑΣΟΚ, με ειδική αναφορά στον αυτοδιοικητικό χάρτη που βάφτηκε πράσινος σε συγκεκριμένα σημεία και με επισήμανση πως αυτό δεν έγινε με πρόσωπα που είχαν «τυχοδιωκτική συμπεριφορά»: «Οχι στα παιχνίδια εξουσίας στο εσωτερικό του χώρου, όχι σε σενάρια παρασκηνίου, όχι στο παλιό και το δήθεν» σχολίασε χαρακτηριστικά ενόψει της κάλπης του Οκτωβρίου.

Ποιοι είναι οι επόμενοι σταθμοί της εσωκομματικής καμπάνιας; Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή, όπου οι υποψήφιοι θα παρουσιάσουν τα προγράμματά τους, και μετά το ντιμπέιτ (για το οποίο επιμένει η Αννα Διαμαντοπούλου), το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει στις 24 του μήνα.

Related posts

Βουλή: Αρση ασυλίας του Πολάκη εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας

admin

Γενική κινητοποίηση για «γαλάζια κυριαρχία»

admin

Ανδραβίδα: Σήμερα η κηδεία του συγκυβερνήτη του μοιραίου Φάντομ – Τα αναπάντητα ερωτήματα

admin

Στέλνουν το «Anadοlu» στους πανηγυρισμούς για τον «Αττίλα»

admin

Εκρηκτικό τριήμερο στη Βουλή – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

admin

Εύα Καϊλή: Το απόγευμα θα δει την κόρη της – «Ουδέποτε της απαγορεύτηκε»

admin

Μητσοτάκης: Ενεργειακή γέφυρα για Ελλάδα και Ευρώπη ο αγωγός φυσικού αερίου IGB

admin

Μανωλάκου στον Χρυσοχοΐδη: Αδιανόητη η εκδήλωση δεύτερης πυρκαγιάς στο Γενικό Κρατικό Νικαίας

admin

Κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με αντιφάσεις για τα e-mail

admin