Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Αμετάβλητα στο 50% διατήρησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας

Αμετάβλητα για πέμπτο διαδοχικό μήνα διατήρησε τα επιτόκια η κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, σηματοδοτώντας ότι παραμένει εστιασμένη στην περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού, που τρέχει με έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς στον κόσμο, αλλά στην επίτευξη του φιλόδοξου στόχου που έχει θέσει για το τέλος του έτους.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής, με επικεφαλής τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Φατίχ Καραχάν, διατήρησε το επιτόκιο βραχυπρόθεσμου δανεισμού στο 50% την Τρίτη, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων σε έρευνα του Bloomberg.

Οι αξιωματούχοι της Τράπεζας της Τουρκίας επιδιώκουν τη σημαντική μείωση του πληθωρισμού έως το τέλος του τρέχοντος έτους, έχοντας θέσει ως στόχο τη μείωση του ετήσιο ρυθμού αύξησης των τιμών από το 62% που είναι σήμερα, στο 38% έως τα τέλη Δεκεμβρίου. Οι αγορές, ωστόσο, εκτιμούν επί του παρόντος ότι ο πληθωρισμός μάλλον θα διαμορφωθεί πιο κοντά στο 42%, που είναι το άνω όριο του εύρους των προβλέψεων της κεντρικής τράπεζας.

Τα τουρκικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έχουν ακόμη υψηλότερες προσδοκίες και -δεδομένου του πώς αυτές επηρεάζουν την εγχώρια ζήτηση και τη συμπεριφορά καθορισμού των τιμών- η κεντρική τράπεζα είναι διατεθειμένη να τις τιθασεύσει.

Η κεντρική τράπεζα έχει ξεκινήσει μια στροφή 180 μοιρών από πέρυσι τον Ιούνιο, όταν προχώρησε την έναρξη ενός κύκλου αυξήσεων των επιτοκίων, τερματίζοντας την εποχή της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής που υποστήριζε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τη στροφή αυτή προκάλεσε η επιδίωξη του Ερντογάν και των αξιωματούχων της χώρας να επαναπροσελκύσουν τους ξένους επενδυτές που εγκατέλειψαν τις τουρκικές αγορές εν μέσω της εκτίναξης του πληθωρισμού. 

Παρότι η αυστηροποίηση της νομισματικής αλλά και της δημοσιονομικής πολιτικής έχουν λάβει τα εύσημα των επενδυτών ομολόγων και μετοχών, τους τελευταίους μήνες η κεντρική τράπεζα αναγκάζεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της μείωσης των επιτοκίων καταθέσεων σε λίρες. Εξέλιξη που ωθεί ορισμένους Τούρκους να στραφούν εκ νέου στην αγορά περιουσιακών στοιχείων σε δολάρια, κίνηση που κατά κάποιον τρόπο αναιρεί τα μέτρα της κεντρικής τράπεζας για την τιθάσευση του πληθωρισμού, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Goldman Sachs Group Inc.

“Εάν συνεχιστεί, η δολαριοποίηση είναι πιθανό να καθυστερήσει τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής”, ανέφεραν σε σημείωμά τους προς τους πελάτες της Goldman Sachs.

Η συζήτηση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της μείωσης των επιτοκίων είναι πιθανό ότι θα ενταθεί τον επόμενο μήνα καθώς η οικονομική επιβράδυνση αναμένεται να ενταθεί. 

Related posts

ΥΠΕΞ Καναδά: Η Κίνα πρέπει να συμβάλλει στην ασφάλεια του διάπλου της Ερυθράς Θάλασσας

admin

Η ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναβλήθηκε εκ νέου, για Τετάρτη

admin

Μέτσολα: Στις πόλεις και τις περιφέρειες χτυπά η καρδιά της Ευρώπης

admin

Τζο Μπάιντεν: Στηρίζει τον Ρούτε για νέο επικεφαλής του ΝΑΤΟ

admin

Amazon: Τεράστια αύξηση των καθαρών κερδών στο δ’ τρίμηνο – “Άλμα” 14% ο τζίρος

admin

Ιταλία: “Μακρά και εγκάρδια” η συνάντηση Μακρόν-Μελόνι

admin

Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με αυτοκίνητο στο Τελ Αβίβ

admin

Ο πρόεδρος Μακρόν και ο βασιλιάς Κάρολος επιδιώκουν “να ανανεώσουν τη φιλική σχέση των χωρών τους”

admin

Οι μέρες της Γερμανίας ως βιομηχανικής υπερδύναμης πλησιάζουν στο τέλος τους

admin