Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Στρατηγική πύλη» της Ινδίας στην Ευρώπη η Ελλάδα

Γεωπολιτική και οικονομική διάσταση δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις επαφές του στην Ινδία – την πολυπληθέστερη χώρα και πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου με αναμενόμενους, κατά το ΔΝΤ, ρυθμούς ανάπτυξης 6,3% το 2024 –, όπου βρίσκονται από χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Κώστας Φραγκογιάννης και πολυπληθής επιχειρηματική αποστολή.

Η Αθήνα διεκδικεί ινδικές επενδύσεις σε λιμάνια και αεροδρόμια, στην πράσινη ενέργεια, σε κόμβους logistics, στον τουρισμό. Αντίστοιχα επιδιώκεται ενίσχυση της παρουσίας στην Ινδία ελληνικών εταιρειών της ναυτιλίας, των τροφίμων, των φαρμάκων.

Στόχος του Μητσοτάκη, που συναντά τον Μόντι το πρωί στο Νέο Δελχί και το απόγευμα θα μιλήσει στο ετήσιο φόρουμ Raisina Dialogue, ενώ αύριο θα βρεθεί σε επιχειρηματικό φόρουμ στη Βομβάη, είναι συνολικά η ανάδειξη της Ελλάδας ως «στρατηγικής πύλης» της Ινδίας προς την Ευρώπη. Και ως ζωτικού σημείου του φιλόδοξου πρότζεκτ «Διάδρομος Μέσης Ανατολής – Ινδίας – Ευρώπης» (IMEC).

Σημείο-κλειδί είναι το λιμάνι του Πειραιά ως πιθανός εναλλακτικός κόμβος για τα ινδικά προϊόντα. Ηδη από τις συζητήσεις Μητσοτάκη και Μόντι τον περασμένο Αύγουστο στο Μαξίμου, Αθήνα και Νέο Δελχί προσέδωσαν στρατηγικά χαρακτηριστικά στη διμερή σχέση σε σειρά τομέων. Ανάμεσά τους, η άμυνα. «Ως ιστορικά ναυτικά έθνη», έλεγε ο Μητσοτάκης, «μοιραζόμαστε κοινές αξίες και σταθερή δέσμευση στο διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας».

ΕΛΕΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

Related posts

Στις 5 Μαΐου η ημερομηνία «κλειδί» για το κόμμα του Κασιδιάρη

admin

Σήμα από τον Καναδά για την επιστολική ψήφο

admin

Μαρινάκης: Προτεραιότητα η προστασία της ανθρώπινης ζωής

admin

Κασσελάκης: Ερωτήματα προς τον Κυρ. Μητσοτάκη με αφορμή τη διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού

admin

Ο ρόλος της Γερμανίας στα ελληνοτουρκικά

admin

Μητσοτάκης: Το μήνυμα του πρωθυπουργού για τις εκλογές

admin

Πολιτική κόντρα για τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους και τα Τέμπη

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν θα καταφέρουν να καλύψουν το τεράστιο σκάνδαλο Ασημακοπούλου

admin

Χαμός στο Twitter με συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – Σπηλιωτόπουλου: «Για τον σοσιαλισμό, με το Lοuis Vuitton παραμάσχαλα»

admin