Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Η μάχη με τον πληθωρισμό δεν έχει κερδηθεί ακόμη

Περί τα τέλη Ιουνίου θα ήταν ο καταλληλότερος χρόνος για να προχωρήσει η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος

Γιάννη Στουρνάρα

.


Μιλώντας στο πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ

ο διοικητής της ΤτΕ επανέλαβε ότι «το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2024 θα ήταν ίσως ο πιο κατάλληλος χρόνος για την πρώτη μείωση των επιτοκίων μας, εφόσον βεβαίως τα εισερχόμενα δεδομένα δεν αλλάξουν την εικόνα αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού».


Ειδικότερα όπως εκτίμησε, παρόλο που έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ (ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο του 2022 είχε κορυφωθεί σε 10,6%, ενώ τον Ιανουάριο του 2024 διαμορφώθηκε σε 2,8%), ωστόσο η μάχη με τον πληθωρισμό δεν έχει κερδηθεί ακόμη, ενώ η αβεβαιότητα είναι πολύ υψηλή.


Η ΕΚΤ, όπως ανέφερε, θα προχωρήσει με προσεκτικά βήματα

προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η πρόοδος που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται ταχύτερα σε σύγκριση με τις μακροοικονομικές προβολές του Δεκεμβρίου και είναι πολύ πιθανό να πλησιάσει πολύ κοντά στον στόχο που έχει τεθεί για πληθωρισμό 2% το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους.

Επίσης, η πρόσφατη ελαφρά επιβράδυνση των μισθολογικών αυξήσεων είναι ενθαρρυντική και πολλά θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη των περιθωρίων κέρδους, καθώς οι εξελίξεις στο συνολικό κόστος, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού κόστους.

Αναφερόμενος στον τραπεζικό τομέα υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής, ο τραπεζικός τομέας της ΕΕ φαίνεται να έχει αντεπεξέλθει ικανοποιητικά στις πολλαπλές προκλήσεις. Ωστόσο, δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού. Οι αρχές όπως είπε θα πρέπει να προετοιμαστούν εγκαίρως για τυχόν δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες. Οι προηγούμενες κρίσεις καταδεικνύουν πόσο σημαντική είναι η ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου πριν από την επέλευση των κινδύνων.


Αναφερόμενος στην περαιτέρω πορεία τόσο του Δημοσίου όσο και του ιδιωτικού χρέους

ο κ. Στουρνάρας

παρατήρησε ότι η βιωσιμότητα τους μέχρι στιγμής στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στο ότι η διαφορά μεταξύ των ονομαστικών επιτοκίων και του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ ήταν αρνητική.

Δηλαδή το εν λόγω επιτόκιο ήταν χαμηλότερο από τον ονομαστικό ρυθμό ανάπτυξης, και συνέβαλλε στη χρηματοοικονομική σταθερότητα του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής όπως τόνισε θα πρέπει να κατανοήσουν τη σημασία αυτής της μεταβλητής και να διασφαλίζουν ότι έχει το σωστό πρόσημο, αν όχι πάντοτε, τουλάχιστον τις περισσότερες φορές. Μια ευνοϊκή διαφορά επιτοκίου-ρυθμού ανάπτυξης μπορεί να βοηθήσει τις οικονομίες μας να παραμείνουν ανθεκτικές κατά τη μετάβαση στη νέα κανονικότητα.


Πηγή --ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Αγία Βαρβάρα: Βίντεο ντοκουμέντο λίγο μετά το φονικό – Ο πεθερός κυκλοφορούσε με την καραμπίνα στο χέρι

Ναβάλνι – Politico: Τον σκότωσαν λίγο πριν απελευθερωθεί με μεσολάβηση Αμπράμοβιτς

Βρυξέλλες: Βίντεο από τη στιγμή που αγρότες εκτοξεύουν… περιττώματα στους αστυνομικούς

Related posts

Χριστούγεννα 2022: «Ανάσα» από το εορταστικό καλάθι του νοικοκυριού στους καταναλωτές

admin

ΥΠΕΝ: Ξεκινά η καταγραφή και η σήμανση των επικίνδυνων κτιρίων

admin

ΕΝΦΙΑ: Ποια είναι τα συχνότερα λάθη στο Ε-9 και πώς διορθώνονται

admin

«Κανόνι» για την αυτοκινητοβιομηχανία που θα ερχόταν Ελλάδα

admin

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αναβιώνει τον προστατευτισμό στο διεθνές εμπόριο

admin

Romanee Conti: Τα μυθικά κρασιά που κόβουν την ανάσα με την ποιότητα και την τιμή τους και προκαλούν φρενίτιδα στους συλλέκτες

admin

Τηλεργασία: Τι αποζημίωση δικαιούνται οι εργαζόμενοι για εξοπλισμό και τηλεπικοινωνίες

admin

ΑΑΔΕ: Φοροδιαφυγή €430 εκατ. σε 23 νέες υποθέσεις πλαστών τιμολογίων

admin

Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους στο τέλος του μήνα

admin